Publicerat: 2014-05-15
Isabella Lövin (MP) vill fortsätta kämpa för haven.
Under onsdagen var Isabella Lövin från Miljöpartiet på besök i Örebro. Isabella Lövin (MP) vill fortsätta kämpa för haven.
Under kvällen höll hon ett öppet möte i Kulturhusets B-Sal, där hon berättade bakgrunden till att hon blev EU-parlamentariker och vad hon har åstadkommit under de senaste fem åren och vad hon vill göra under nästa fem åren och eftersom hon är toppkandidat tillsammans med Peter Eriksson har hon störa möjligheter att få fem år till i EU parlamentet.
Under onsdagen var Isabella Lövin från Miljöpartiet på besök i Örebro.
Under kvällen höll hon ett öppet möte i Kulturhusets B-Sal, där hon berättade bakgrunden till att hon blev EU-parlamentariker och vad hon har åstadkommit under de senaste fem åren och vad hon vill göra under nästa fem åren och eftersom hon är toppkandidat tillsammans med Peter Eriksson har hon störa möjligheter att få fem år till i EU parlamentet.
Journalisten som blev politiker.
Isabella Lövin var journalist och arbetade på tidningen Allt om mat när hon skulle skriva ett reportage som skulle ge en mer nyanserad bild av hur fisket bedrivs.I Början av 2000-talet var det en stor debatt om att allt torskfiske borde stoppas i Östersjön och Isabella Lövin ville skriva ett mer nyanserat reportage i torskfrågan men ju mer hon lärde sig om fisket desto mer upprörd blev hon och hennes efterforskning resulterade i en bok som heter Tyst hav.
- Jag tänkte att det är väl ett överdrivet miljölarm, alla miljölarm är ju alltid lite överdrivna, tänker man, jag skulle försöka balansera den där bilden och ringde runt till lite olika forskare och myndigheter och blev alldeles chockad, därför att vad alla sa till mig var att torsken i Östersjön var på ungefär en tredjedel av den nivå som forskarna anser är den den bör vara för att inte riskera att kollapsa, sa Isabella Lövin.
Kontaktad av Miljöpartiet.
Det som Isabella Lövin fick lära sig var att det överfiskas konstant och att det har hållit på länge och det fortsätter ännu idag, när hennes bok kom ut så slog den an en sträng hos många och i samband med det så blev hon uppringd av Peter Eriksson från Miljöpartiet som frågade om hon ville representera Miljöpartiet i EU och komma in i parlamentet för att göra någonting åt allt det hon beskrev i boken.- För mig var ju det absolut ingenting som jag hade planerat men efter mycket lång betänketid, några månader och väldigt, väldigt mycket vånda för jag är ju faktiskt i grunden en inbiten journalist och att gå över till att bli politiker var inte precis vad jag hade planerat, sa Isabella Lövin.
Hårt arbete.
Det blev ett hårt arbete att få igenom en ny fiskepolitik i EU men nu så finns det en ny fiskeripolitik på plats och den blev framröstad av en stor majoritet av parlamentarikerna.Isabella Lövin berättade att de hade stor draghjälp av media och miljögrupper i Europa, en som betydde väldigt mycket var den brittiska tv-profilen Hugh Fearnley-Whittingstall som startade Hughs fishfight som gick ut på att stoppa dumpningen av fisk, och eftersom han är otroligt populär i Storbritannien så gjorde hans kampanj att alla de brittiska parlamentarikerna ändrade ståndpunkt om EU:s fiskeripolitik.
En annan punkt var att stoppa hajfening, alltså att fiskarna skär av hajens fenor och sedan kastar tillbaka kroppen i vattnet.
- För att göra en lång historia kort så, det här är ju fem års arbete men det slutade ju med att vi fick en jättestor majoritet i parlamentet för de här sakerna, sa Isabella Lövin.
Blev inspirerad.
Isabella Lövin berättade också i sitt anförande att hon blev inspirerad att det faktiskt gick att ändra något i EU-parlamentet så att hon gärna vill sitta kvar i parlamentet, hon hade från början bara tänkt sitta en period och sedan gå tillbaka till sitt skrivande.- Så tänkte jag för ungefär ett och ett halvt år sedan att är jag dum i huvudet eller vad är det är, det här är ju jättekul och jättefantastiskt att man får vara med och göra skillnad och det finns så mycket kvar som måste göras med haven och med klimatet och andra frågor också, sa Isabella Lövin.
Nöjd med förändringen i fiskeripolitiken.
Vi fick en intervju med Isabella Lövin efter hennes anförande och jag frågade om hon var nöjd med vad hon åstadkommit och svaret blev att ja hon är jättenöjd med förändringen de har fått igenom i EU:s fiskeripolitik och hon hade inte trott att det skulle bli en så pass bra och stor förändring som det blev.
- Förbud mor överfiske och stoppa det här med att man dumpar fisk från fartygen och ja det har gjort mig ganska hoppfull,att det går att göra saker i parlamentet, sa Isabella Lövin.
Nästa steg.
Det närmsta steget nu är att se till att det nya regelverket genomförs, EU måste se till att alla fiskare följer de nya lagarna som gäller fisket och att ministrarna också håller sig till reglerna när de ska sätta fiskekvoter.Parlamentet har en viktig del i att se till att de nya lagarna inte glöms bort så att det inte blir samma sak med de nya fiskelagarna som det blev med EU:s grisdirektiv som säger att det är förbjudet att kupera knorren på grisar, men trots att grisdirektivet kom i början på 2000-talet så följer inte medlemsländerna det utan många kuperar fortfarande grisarna och det beror på att EU inte har följt upp direktivet och tittat på hur medlemsländerna sköter det.
- Här tror jag att parlamentet har en jätte stor och viktig roll, för vi kan ställa kritiska frågor och vi kan trycka på och vara lite vakthund i sammanhanget, sa Isabella Lövin.
Fler frågor.
Isabella Lövin brinner för havsmiljön och en ny fråga är allt plastskräp som finns i haven, plastskräpet tar död på många havsfåglar bland annat och det är en fråga som Isabella Lövin vill driva om hon blir återvald.Klimatfrågan är en annan fråga som är viktig och Isabella Lövin tror att de närmsta fem åren blir jätteviktiga och EU och parlamentet är nyckelspelare på ett globalt arbete så där vill hon också driva på och hon vill se att EU tar täten i klimatarbetet.
Djurskydd är ett ämne hon också brinner för och maten vi äter.
Om Isabella Lövin måste välja ett område förutom fisket så blir det klimatet och den svåraste frågan för EU under de närmsta åren tror hon blir att fasa ut kolet.
- Vi måste göra det dyrt att smutsa ner och billigt att välja den rena energin och just nu är det väldigt frestande att bränna kol därför att det är alldeles för billigt, sa Isabella Lövin.
Kommentarer: