Publicerat: 2013-09-18
Jumpy, Länsteaterns höstsatsning.
Jumpy är Örebro Länsteaters stora satsning för hösten och pjäsen är skriven av April de Angelis och handlar om Hilary som genomlever en ålderskris nu när hon är 50 år. Jumpy Länsteaterns höstsatsning.
Äktenskapet är knackigt och dottern Tilly som är 16 år försöker hitta sin egen plats och revolterar mot mammas försök att hålla sig kvar.
Jumpy är Örebro Länsteaters stora satsning för hösten och pjäsen är skriven av April de Angelis och handlar om Hilary som genomlever en ålderskris nu när hon är 50 år.
Äktenskapet är knackigt och dottern Tilly som är 16 år försöker hitta sin egen plats och revolterar mot mammas försök att hålla sig kvar.
Skratt och gråt.
Jumpy regisseras av Maria Löfgren och hon berättade bland annat att hennes första reaktion efter att ha läst manuset till Jumpy var att gråta, det här är en teaterpjäs med en poäng och även om Maria inte vill avslöja vad poängen är så fick den henne att gråta och den berörde henne väldigt mycket.Maria Löfgren känner igen sig i en del av det som Jumpy handlar om, kvinnofrågan och relationerna och Maria har precis skolat in sin dotter på dagis och det är en del av att släppa taget om barnet och Maria Löfgren sa att det var smärtsamt att släppa iväg dottern och det är ju de första banden att klippas.
Alla åldrar har sina kriser.
Maria Löfgren sa att hon tror att alla åldrar har sina kriser och själv hade hon en 39 års kris istället för en 40 års kris, nu tror hon att hon har tagit sig igenom den krisen och det var skönt under repetitionsprocessen med Jumpy att hur man hanterar en kris avgör om man blir bitter eller inte.Maria Löfgren sa också att det viktiga när man går igenom en kris är att gå till botten med problemet just för att inte bli bitter, att verkligen ta reda på vart det är fel.
- Det var någon som sa en gång att ångest är oanvänd energi och då måste man väll på något sätt ta reda på vad det där oanvända är, är jag ledsen för något, är jag arg för något egentligen eller är det något jag har glömt bort som är viktigt i mitt liv.
En pjäs med stor bredd.
Malin Berg spelar huvudrollen Hilary och Frida Jansdotter spelar den rebelliska tonårsdottern Tilly och de sa bland annat att den här pjäsen egentlige riktar sig till alla.Malin Berg sa att det är enkelt att säga att den riktar sig till kvinnor 50 + men det är inte så enkelt utan den riktar sig till alla som har barn och alla som har varit tonåringar för det finns stor igenkännings potential i pjäsen.
Turbulent resa.
På frågan om hur Malin berg och Frida Jansdotter skulle beskriva Jumpy blev svaret från Malin Berg att det är en turbulent resa, upp och ner i känsloregistret speciellt mellan mor och dotter.Malin Berg sa också att Hilary är motsatsen till hur hon själv är och att hon har varit väldigt arg på Hilary som hon tycker beter sig klumpigt mot sin dotter och att hon är överbeskyddande och överpedagogisk, samtidigt finns det saker som Malin Berg känner igen sig i.
Malin Berg kan identifiera sig i många av frågorna som Hilary ställer om livet och om vad hon ska förändra i sitt liv och vad som inte ska förändras.
Frida Jansdotter försvarar den rebelliska tonåringen genom att säga att Tilly är så rebellisk som hon måste vara för att mamman ska släppa taget, ju hårdare Hilary försöker hålla i Tilly desto mer rebellisk blir hon för att Hilary ska släppa taget så att Tilly kan skapa sig en egen värld utan mamma.
Föräldrar och tonåringar.
Den självklara publiken för Jumpy är kvinnor 40 + och deras tonåringar och på frågan om de ska försöka få med sig sina tonåringar på Jumpy blir svaret från Frida att ja det vore ju perfekt.Malin Bergs svar blev att då kan tonåringarna också få medhåll och Frida fortsatte att ja någon som förstår dem.
Både Frida och Malin tror att Jumpy skulle kunna vara ett bra samtalsunderlag för familjer med tonåringar.
Kommentarer: