Publicerat: 2013-05-23
Kulturfest i Baronbackarna.
Studiefrämjandet med fler anordnade två eftermiddagar med olika typer av underhållning i Baronbackarnas centrum och de här två dagarna var uppstarten på ett treårigt projekt som heter Min Berättelse. Kulturfest i Baronbackarna.
Min Berättelse är ett treårigt projekt där de hoppas få fram berättelser från boende i Baronbackarna och intill liggande områden.
Studiefrämjandet med fler anordnade två eftermiddagar med olika typer av underhållning i Baronbackarnas centrum och de här två dagarna var uppstarten på ett treårigt projekt som heter Min Berättelse.
Min Berättelse är ett treårigt projekt där de hoppas få fram berättelser från boende i Baronbackarna och intill liggande områden.
Uppstart på projektet Min Berättelse.
De här två dagarna blandades musik, poesi och teater och syftet var att visa upp projektet Min Berättelse för de boende i området.Viktor Marklund är projektledare och han berättade bland annat att projektet är treårigt och anledningen till att det startades upp var att det kom underifrån, det har funnits ett liknande projekt i Baronbackarna tidigare och det fanns en önskan om att få göra det igen.
Min berättelse är faktiskt vad det låter som, det ska locka boende i Baronbackarna med omnejd att berätta sina egna berättelser och få dem att känna sig stolta över sig själva.
Inte bara Baronbackarna.
Projektet startar i Baronbackarna men tanken är att det ska utvidgas till Hjärsta och Holmen också. Viktor Marklund är rätt ny i området eftersom han kom hit med projektet men han har en positiv uppfattning av Baronbackarna så här långt och han ser fram emot att få bli en del av den gemenskap som finns i området redan idag.Alla som är intresserade är välkomna för alla berättelser är viktiga.
- Alla människors berättelser har betydelse och det är det vi vill locka fram och att alla människors värde har en stark punkt i Baronbackarna,sa Viktor Marklund.
Teater, poesi, dans eller musik.
Niclas Ekholm är väl kanske mest känd som skådespelare på Länsteatern i Örebro, men han är också musiker och låtskrivare och han är med i projektet som konsult med uppdrag att hjälpa människor hitta rätt form för sina berättelser.Niclas Ekholm sa under intervjun vi fick med honom att han har hållit på så länge nu att han kan hjälpa människor hitta sina uttryckssätt och tanken är att berättelserna ska visas upp på något sätt i slutet av projektet.
Till hösten kommer det att startas olika grupper och Niclas ska hålla i en rytmikgrupp bland annat, men det kommer också att bli teater och skrivargrupper och eftersom det är de boende som får komma med förslag så kan det säkert bli en hel del andra grupper som startas också.
Lokal Hiphop.
De två eftermiddagarna i Baronbackarnas centrum innehöll mycket musik och det var Hiphop som dominerade och de lokala förmågorna som fick en chans att visa vad de kan.Finns det en scen i Baronbackarnas centrum med ljudutrustning så blir den använd och så var det under de här dagarna, det var inte långa stunder som scenen var tom utan fanns det ledig tid var det någon som ville använda den och då framförallt till att rappa men inte bara.
Det som är roligt med den här typen av arrangemang är de oväntade sakerna, det blev till exempel rap dueller båda dagarna och den som imponerade mest var Adel Nahem som gick upp och utmanade de mycket äldre rapparna på scen. Adel Nahem är nio år men han vet vad han gör och det var kul att se och höra honom utmana de mycket äldre på duell.
Tyvärr så hade inte arrangörerna satsat något på ljudet så det lät inget vidare stor del av tiden och när det rappas uppskattar jag om jag kan höra texterna men det var svårt med så dåligt ljud.
Dream Team Studio.
Dream team Studios som består av ett kompisgäng som gillar musik och att rappa och de har en egen lokal i Baronbackarna där de spelar in sin musik och de har också ett eget klädmärke berättade Eki som är en av medlemmarna.Just nu håller de på att omorganisera sig för att kunna öppna upp sin verksamhet för fler men de håller redan på att lära upp yngre förmågor i området som tycker om musik.
Kompisgänget bakom Dream Team Studio har hållit ihop länge men senaste året så har studion blivit mer seriös.
Hiphop texter på svenska.
Eki håller själv på med Hiphop och han var den som lockade flest fram till scenen under Dream Team Studios tid på scenen.Eki blev omskriven när han och Sara Bogale skickade in ett bidrag till Panta mera tävlingen, nu vann de inte juryn men det var deras bidrag som fick mest poäng av svenska folket och att han är omtyckt av de lite yngre i Baronbackarna gick inte att missa den här kvällen.
Naturligtvis spelade Eki och Sara Bogale Panta Mera låten men vi fick också höra mer musik med dem, Sara Bogale har också texter på svenska men det är inte hiphop utan mer blandade musikstilar och hon skriver personliga texter som de flesta kan känna igen sig i.
Eki fastnade för rap när han var i tonåren och det sitter kvar än, texterna kan handla om lite vad som helst och han berättade att han blir inspirerad av kompisar och det är bland annat en skiva på väg, men riktigt när den kommer vet han inte idag.
Många rappare på plats.
Det var inte bara Eki som uppträdde under Kulturdagarna, några som passade på att använda scenen var Wolid Nahem, Alawii King och Motaz Fuad.De här tre fick vi höra i flera omgångar under dagarna och de har många yngre fans i området, det märktes tydligt.
Motaz Fuad framförde bland annat sin egna låt Stolt för den jag e som handlar om att vara stolt över den man är och att man inte ska ge upp.
På scenen var också Gatans Änglar som består av medlemmar från både Vivalla och Baronbackarna, den här gruppen lockade sin egen publik och de har alla hållit på länge med musik även om just Gatans Änglar bara har funnits i ungefär ett halvår.
Inte bara Hiphop.
Även om det var Hiphopen som dominerade de här dagarna så var det annat på scenen också och Fiona Akpan sjöng ett par av sina egna låtar och hennes musik är mer åt RnB hållet, efter Fionas uppträdande fick vi en kort intervju med henne och jag passade på att fråga hur hon själv skulle beskriva sin musik och hon kunde inte lämna någon bra beskrivning själv.Fiona går på känsla när hon skriver och hon har skrivit texter sedan hon var 16 år ungefär men hon började satsa mer seriöst på musiken redan när hon var 12 år.
Poesi från scenen.
Det var också poesi från scenen och olika diktare hade en möjlighet att läsa upp sina dikter för publik och en av dem som läste dikter var Kristina Brandel.Kristina Brandel var på plats i Baronbackarnas centrum långt innan hon skulle upp på scenen eftersom hon passade på att stå och sälja konstverk också.
Kristina Brandel har alltid skrivit men för två år sedan började hon tävla i poetry slam och det har inneburit att hon nu skriver mer aktivt, men Kristina gillar också att pyssla och därför hade hon med sig lite olika saker som hon sålde eftersom hon själv inte har någon nytta av att sakerna ligger kvar hemma.
Kristina Brandel läste bland annat upp en dikt om pallade päron som handlar om att hon såg päron ligga på marken och bli förstörda men när hon gick in för att plocka kom en boende i hyreshuset utfarande och skällde eftersom det var deras päron, sen att ingen av de boende verkade intresserad av päronen spelade ingen roll och den beskriver samhället rätt bra.
Mohlavyr höll en föreläsning och workshop.
Mohlavyr eller Ulrika Molin som hon egentligen heter höll en föreläsning under Kulturdagarna och föreläsningen var om hur man går till väga med projekt.Mohlavyr berättade om egna erfarenheter och några av de viktigaste punkterna hon tog upp var att våga börja och att samarbeta med andra, det är också bra att prata om sina projekt med andra eftersom det blir en sporre till att genomföra projekten.
Kommentarer: