Publicerat: 2012-04-19
Barnrättsdagar, Signal om våld mot barn i nära relationer.
Barnrättsdagarna har nu fyllt Hjalmar Bergman teatern till bristningsgränsen och det här året var dagarna fulltecknade långt innan det var dags. Barnrättsdagar i Örebro.
Intresset är stort att höra de olika föreläsningarna och att delta på fördjupningsseminarierna som anordnas under dagarna.
Barnrättsdagarna har nu fyllt Hjalmar Bergman teatern till bristningsgränsen och det här året var dagarna fulltecknade långt innan det var dags.
Intresset är stort att höra de olika föreläsningarna och att delta på fördjupningsseminarierna som anordnas under dagarna.
Många talare om ett engagerande ämne.
Under två dagar fylldes Hjalmar Bergman teatern av talare och ämnet för i år var Våld mot barn i nära relationer.Barnombudsmannen Fredrik Malmberg talade bland annat om vikten av förändring i bemötandet barn får av skola, socialtjänst och andra myndigheter.
En sak som förenade alla talare vad jag kunde höra var vikten av att lyssna på barnen och att det ska vara deras berättelser som är viktiga.
Under Barnrättsdagarna blandas det föreläsningar från många olika professioner, allt från läkare, jurist och personer som själva varit utsatta för våld när de var barn.
Barnombudsmannens signaler.
Under Barnrättsdagarna talade Fredrik Malmberg, BO, om att deras uppdrag är att prata med ungdomar och att vara deras röst i samhället.Förra Barnrättsdagarna så var ämnet barn som var omhändertagna av samhället. Årets tema, Våld mot barn i nära relationer baserades på den senaste utredningen som heter Signaler där Barnombudsmannen har pratat med barn och unga som har upplevt våld i nära relationer.
Mycket att göra med bemötandet av barn och unga som upplevt våld.
En av de viktigaste upptäckterna de gjorde med sin kvalitativa undersökning var att ungdomarna inte förstod varför ingen reagerade tidigare.När de levde under svåra förhållanden hemma så hände ingenting men när de började skada sig själva eller någon annan då reagerade samhället.
Ett råd som utredarna fick av ungdomarna var att de hade fått mycket utbildning om rökningens effekter, det är temadagar och lärarna har fått utbildning om rökning.
Våld och övergrepp har det däremot inte pratats om alls i skolan, det är inte så enkelt för ett barn eller en ungdom är att få information om vart de kan vända sig.
Yrken som socionom och barnläkare ska ha i sin utbildning om barn som blir utsatta för våld och det är något som Barnombudsmannen Fredrik Malmberg tror är jätteviktigt framöver, att det ingår i utbildningen för de som arbetar med barn på olika sätt.
Signaler som inte uppmärksammas.
Namnet på undersökningen Signaler kommer av att ungdomarna har försökt signalera till vuxna i sin omgivning men ingen har reagerat.Signalerna kan se olika ut, allt från mönsterelev till riktigt stökig.
Oavsett vilken typ av signaler de har försökt med så har det inte gett resultat. Skolan är viktig i flera sammanhang inte bara att fånga upp de barn som far illa utan att se barnen och att skolan kan vara en säker plats.
Något som är känt sedan tidigare från länder där det inträffat katastrofer eller krig är att det är viktigt att skolor kommer igång snabbt för att ge barnen en fast punkt i tillvaron, samma sak gäller för våldsutsatta barn i Sverige.
Barnlitteratur är viktig som fortbildning när man arbetar med barn.
Barnläkaren och författaren Lars H Gustavsson inledde med att läsa ett stycke ut Guus Kuijers Boken om allting.Anledningen till att Lars H Gustavsson inledde sin föreläsning med att läsa ur en barnbok var att han ser att det är viktigt för de som arbetar med barn att läsa bra barnlitteratur.
En av anledningarna är att de som arbetar med barn jämt behöver öva sig på sitt barnperspektiv och barnboksförfattare är ofta väldigt duktiga att beskriva saker och händelser ur ett barnperspektiv.
- Vi behöver hela tiden öva oss i vad ett barns perspektiv faktiskt är och där tror jag att de här skönlitterära författarna faktisk är bättre på det än vi fackmänniskor.
Våld föder våld.
Lars H Gustavsson citerade Astrid Lindgren när han talade om att många vill se hårdare tag och en återgång till det gamla systemet i bland annat skolan.- Vill man ha hårdare tag och stramare tyglar och tror att det ska hjälpa några ungdomliga avarter som man skyller på för mycket frihet och för lite stränghet i uppfostran.
Det är som att försöka driva ut djävulen men belsebub och kommer bara i längden att leda till mera våld och större och farligare klyftor mellan generationerna.
Dessa efterlängtade hårdare tag skulle möjligen kunna få en ytlig effekt som förespråkaren kunde tyda som en förbättring tills dom så småningom tvingades märka att våld föder våld så som det alltid har gjort.
Föräldrarätten kan vara ett hinder i att hjälpa ett barn.
Det var många talare under de här två dagarna och mycket information att ta in.Ett av de mer intressanta föreläsningarna var Anna Kaldahls föredrag om de juridiska möjligheterna som finns när ett barn far illa.
En av slutsatserna var tydlig i det hon sa och den gick ut på att om ett barn ska kunna få hjälp tidigt så måste föräldrarätten inskränkas.
Nu har föräldrar rätt att säga nej till insatser och det kan innebära att barnet måste vänta på hjälp tills läget har blivit akut. Hur en förändring skulle se ut går inte att säga idag men nu har den juridiska institutionen inrättat ett barnrättscentrum.
Vägen dit har varit lång och inte helt lätt men nu finns den äntligen ett centrum som ska koncentrera sig på barnrätt.
Nanne Grönvall höll avslutningstalet.
Avslutningen för de tre dagarna hölls av sångerskan Nanne Grönvall. Nanne Grönvall var med under båda Barnrättsdagarna och när hon skulle hålla sitt avslutningstal så sa hon inledningsvis att hon självklart tackat ja när hon fick förfrågan om att hålla avslutningstalet.- Jag vill börja att säga att det har varit två fantastiska dagar här, jag är så imponerad av alla eldsjälar. Det är bara en sak som har oroat mig när jag satt här igår.
Jag lyssnade på alla föreläsningar och så kände jag shit pomfritt ingen djävel läser innantill.
Det var inte riktigt vad jag hade tänkt.
Det var inte bättre förr.
I talet berättar Nanne en del om sin uppväxt med en missbrukande mamma.Talet handlade inte om Nannes egen uppväxt utan vad hon vill se för förändringar. En viktig sak som Nanne tog upp är det pratet som är om att det var bättre förr.
Nanne håller inte med sa hon i sitt tal, nu så ser det ut som att det är mer misshandel och tråkigheter som händer men det hände säkert förr också den stora skillnaden är att förr hände det bakom stängda dörrar, nu har dörren öppnats lite på glänt och det är bra.
- Det är nog därför vi tror att det är värre och mer av allt idag. Mer misshandel, fler övergrepp, fler pedofiler, men jag tror bara som sagt att det tidigare har skett lika mycket men då bakom stängda dörrar.
Nanne Foundation.
Nanne har ett brinnande intresse för att hjälpa barn som har det svårt och till hösten kommer Nanne att ta en time out från musiken för att koncentrera sig på sin ideella stiftelse Nanne Foundation.Tanken bakom stiftelsen är att peppa barn som har det svårt på olika sätt.
Det finns många planer inför framtiden men det tar tid att få en organisation att fungera, det behövs tid att lägga på kontakter med olika myndigheter och skolor för att starta upp organisationen så nu kommer det ta ett tag där Nanne lägger sin energi på stiftelsen i stället för musiken, vi hoppas att hon kan förverkliga sina planer så enkelt som det går eftersom Nanne faktiskt inte bara pratar utan försöker göra något för att hjälpa till.
Det gjorde också att hon kändes som ett riktigt bra val som avslutningstalare på barnrättsdagarna 2012.
Barnrättsdagarna växer.
Barnrättsdagarna har arrangerats under 5 år, 4 av åren har dagarna hållits i Örebro och nästa år så kommer dagarna att byta lokal.I stället för Hjalmar Bergman teatern kommer dagarna att hållas i Kongresshallen på Conventum och anledningen till det är enligt Fredrik Malmberg att de i år fick tacka nej till flera som ville delta eftersom det blev fullt.
Nästa år ska alla som vill delta kunna göra det eftersom kongresshallen är mycket större.
Fredrik Malmberg var nöjd med årets upplaga av Barnrättsdagarna och han ser fram emot nästa år.
Kommentarer: