×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2022-09-11  

Vänsterpartiet hade festival i Stadsparken.

Vänsterpartiet hade festival i Stadsparken.

Vänsterpartiet hade även i år en festival dagen innan valdagen men den här gången så var de inte i Slottsparken utan i Stadsparken och hedersgästen var partiledaren Nooshi Dadgostar och trots det lite råkalla vädret så var det många som tog sig till Stadsparken för att lyssna på vänsterpolitik och musik.

© 2022 Johan Gullberg - knytpunkt.com
30 Klickbara bilder.

Vänsterpartiet hade även i år en festival dagen innan valdagen men den här gången så var de inte i Slottsparken utan i Stadsparken och hedersgästen var partiledaren Nooshi Dadgostar och trots det lite råkalla vädret så var det många som tog sig till Stadsparken för att lyssna på vänsterpolitik och musik.

Festivalstart med poesi och musik.

Vänsterpartiets festival drog igång lite försiktigt med poetry slam av Marcus Artin och Matilda Toma, poetry slam är en version av poesi där poeten läser upp sina texter och texterna får inte vara mer än tre minuter, Marcus Artin har vi hört tidigare men Matilda Toma var första gången och hon var riktigt bra, hennes poesi har en egen rytm och hon var aktuell i texten eftersom den var politisk. Efter poetry slam så var det musik med Johanna och Petter Kroon och då bjöds det på gamla kampsånger från vänstern.
Vi fick en intervju med Amanda Kroon där hon berättade att det är en ära att få stå på scenen och sjunga de här sångerna som betyder mycket för vänsterrörelsen, att hitta sångerna kan vara lite klurigt och även om hon har lite nya sånger med så föredrar hon de från 1970-talet och visst finns det många klassiska vänsterlåtar men det hon behöver är något som fungerar med bara sång och gitarr och de är inte helt lätta att hitta.
Amanda Kroon kunde inte bestämma sig för vilken plats som var bäst för Vänsterpartiets festival, Slottsparken eller Stadsparken, det hon gillade med Slottsparken var att det var en mindre yta så det blev mer av ett folkhav där men i Stadsparken blev det mer av en festivalstämning.
- Jag tycker ändå att det finns någon mer charm i de gamla för vänsterrörelsen var så stor då, det finns en puls i dem sa Amanda Kroon.

Nooshi Dadgostar på scenen.

Nooshi Dadgostar kom lite försenat till Stadsparken och därför blev samtalet med Jessica Carlqvist lite kort, första ämnet var välfärden och Nooshi Dadgostar sa att välfärden är ju det som är tryggheten i vårt land, Vänsterpartiet vill att fler saker ska vara en del av välfärden, de vill bland annat att tandvård ska bli jämställd med övrig vård med högkostnadsskydd.
Privatiseringen vill de stoppa för idag så är det svenska samhället väldigt privatiserat och Vänsterpartiet vill inte ha ett samhälle där allt går ut på lönsamhet och poängen med välfärden är att alla ska få efter sina behov inte om de är lönsamma, marknadsskolan ska bort och vinsten i skolan ska vara kunskapen och inte pengar till en ägare.
- Det är därför vi går till val på att få bort marknadsskolan sa Nooshi Dadgostar.

Nej till marknadshyror.

Vänsterpartiet har motarbetat marknadshyror hela tiden och att ha någonstans att bo är ingenting man kan välja bort och det är en del av välfärden, kommunala bostadsbolag bildades för att människor behövde någonstans att bo till rimliga hyror och när det kom till marknadshyror så var de andra partierna inte villiga att diskutera med Vänsterpartiet så då fällde de regeringen.
Vänsterpartiet vill se att hyresrätter renoveras utan att hyrorna höjs och det är ett av deras vallöften. Vi ska inte bara prata om saker vi ska göra också, idag med alla politiska debatter där man knappt hör vad de kommer att göra i verkligheten och när verkligheten kommer så händer det nästan ingenting och när Vänsterpartiet säger nej då är det nej och vi kommer inte att lova allt till alla men det vi säger kommer vi gå väldigt långt för att genomföra.
- Politik är inte ett seminarium sa Nooshi Dadgostar.

Det är bråttom med klimatet nu.

Nooshi Dadgostar sa att det är bråttom med klimatet nu och de har presenterat ett stort klimatpaket och det innehåller bland annat en storsatsning på tåg och ny räls, satsningar på energiproduktion och där vill Nooshi Dadgostar se statliga satsningar och politiskt ledarskap för att klara omställningen som behövs inom bland annat transportsektorn så att all fossilenergi kan fasas ut.
Kollektivtrafiken är något som Nooshi Dadgostar talar mycket om, den behöver rustas upp igen och hon sa att Regionerna har inte skött sig när de inte har satsat mer på kollektivtrafiken, Vänsterpartiet vill se att staten går in och halverar priserna på kollektivtrafiken så att alla har råd att åka kollektivt och sedan att det är bra för klimatet är också en bonus.
- Vi tycker att priserna ska halveras, det är liksom den största satsningen som har gjorts på kollektivtrafik och det kommer att betyda väldigt mycket för att fler ska kunna åka kollektivt sa Nooshi Dadgostar.

Hektiskt just nu.

Nooshi Dadgostar var inte bara på scenen utan hon träffade örebroare också och Vänsterpartiet i Örebro hade spärrat av en liten yta så att det fanns bra med plats att ställa en fråga eller ta en bild med Nooshi, vi fick enväldigt kort intervju där hon berättar att det är väldigt hektiskt just nu och hon försöker samla ihop så många hon kan för att få dem att rösta i valet.
Det här är ett ödesval och varje röst är viktig så ju fler som går och röstar desto bättre och om du inte röstar så bestämmer någon annan över dig och det är inte bra.
- Det är ett val som står mellan en stark trygg välfärd som vi är vana vid i Sverige, eller att sälja ut hela våran trygghet till utländska bolag och privatisera ut och skapa stora ekonomiska klyftor så det är ett väldigt traditionellt vänster, höger val sa Nooshi Dadgostar.

Kollektivtrafiken är viktig även i Örebro.

Jessica Carlqvist som är regionpolitiker berättade att de viktiga frågorna för henne är kollektivtrafiken, klimatet och välfärden, när det gäller kollektivtrafiken så vill de sänka taxorna och se till att det finns alternativ istället för att lämna områden helt utan kollektivtrafik så vill Vänsterpartiet i Örebro se på alternativa lösningar så att kollektivtrafiken blir ett riktigt alternativ till bilen för det gör skillnad för miljön för vi måste ju ställa om på något sätt och just kollektivtrafiken skulle kunna göra en stor insats där men det krävs statliga medel för att klara av att minska taxorna och att utöka trafiken.
- Vi har ju dragit ned på busslinjer men vi vill att det ska vara ett riktigt alternativ till biltrafiken sa Jessica Carlqvist.

Psykiatrin behöver finnas på vårdcentralerna.

Vänsterpartiet i Örebro vill också se en förstärkning av primärvården och de vill se att psykiatrin får plats på vårdcentraler för att öka kontaktmöjligheten där, idag så klagas det på att det är svårt att få kontakt med den psykiatriska vården och den är också samlad i Örebro vilket inte är bra.
I dag så är psykiatrin väldigt centraliserad runt USÖ vilket gör att bor du utanför Örebro kan det bli långa resvägar för ett sådant besök och Jessica Carlqvist vill se ett nytänk där för att få även psykiatrin att bli tillgänglig för alla i Region Örebro län.
- Det blir psykiatrins första linje också, för att där ser vi ett väldigt behov och det når inte riktigt medborgarna sa Jessica Carlqvist.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar