×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-10-04  

Svampens efterträdare utsedd.

Svampens efterträdare utsedd.

Idag presenterades det planerade bygget av ett nytt vattentorn i Örebro och någon ny Svamp blir det inte utan en vattencistern med ett metallskal.
Vinnaren Lyra, skulptur i skogsmark är ritad av Lars Anfinset med hjälp av Mélia Parizel och Viktoria McCrea från Ett ark arkitektur i Göteborg.

© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
5 Klickbara bilder.

Bild 4 & 5:
”Lyra”, skulptur i skogsmark av Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur.
Vinnande tävlingsbidrag i arkitekttävling för "Svampens arvtagare - ny högreservoar i Örebro".

Fotograf/Källa Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur.

Idag presenterades det planerade bygget av ett nytt vattentorn i Örebro och någon ny Svamp blir det inte utan en vattencistern med ett metallskal.
Vinnaren Lyra, skulptur i skogsmark är ritad av Lars Anfinset med hjälp av Mélia Parizel och Viktoria McCrea från Ett ark arkitektur i Göteborg.

Stort intresse för tävlingen.

Det var ett stort intresse för den här arkitekttävlingen och det kom in ungefär 60 olika bidrag, det mest överraskande var att det var inte enbart nordiska bidrag utan Spanskt, Thailändskt och flera brittiska och det var bidrag från sju olika länder som hade skickats in men det vinnande bidraget blev ändå svenskt.
Intresset för arkitekttävlingen speglar hur originellt vårt vattentorn idag är och Clas-Göran Classon, juryns ordförande berättade en del om Svampens historia och den kan man tro att de flesta Örebroare kan, men Svampen är ju något som vi som bor här tar för given och även om det är att omtyckt utflyktsmål så tror jag inte att så många Örebroare vet om hur speciell vår Svamp är.
- Det är 60 förslag som har lämnats in, godkänts som förslag då, förslagsställarna kom från 7 länder, det var 43 förslag från Sverige, 10 från Danmark, 2 från Finland, 2 från Norge, 1 från Spanien, ett från Thailand och ett gemensamt förslag från Frankrike Österrike, så att vi har fått gehör från ja hela världen kan man säga, sa Clas-Göran Classon.

Bidraget Lyra som vann fick motiveringen:

Lyra är ett kraftfullt förslag som med sin skulpturala enkelhet griper tag i betraktaren och skapar en unik upphöjd plats med en helt egen identitet. Ett stabilt fundament i betong lyfter en lättare form mot himlen samtidigt som den inre reservoaren skyddas av ett beständigt skal av cortenstål. ”Lyra” känns som helhet vänligt i sin framtoning, trots sitt hårda skal och har förutsättningar att fungera i samklang med sin omgivning, både gentemot närområdet och som ett tydligt landmärke på håll för Örebros södra delar. Förslaget uttrycker en byggnad som kan närvara i Örebroarnas vardag, där vattenreservoaren skapar en samlande mötesplats. ”Lyra” är både den originella och värdiga arvtagare till Svampen som Örebro efterfrågat och ett nyskapande tillägg i den framtida stadsbilden.

Många förslag som presenterades.

Det var inte bara det vinnande förslaget som presenterades uppe i Svampen utan de som kom tvåa och trea presenterades också, plus tre hedersomnämnda förslag och jag uppskattade att alla förslagens arkitekter var på plats med minst en representant under ceremonin.
Andra plats fick bidraget Permanent och tredjeplats gick till bidraget Ringar på vattnet.
Det var många kriterier som skulle uppfyllas och Lyra vann med sin enkelhet och att de tänkt på helheten och på hur området vid Glomman ska kunna utvecklas som en mötesplats för människor som bor eller rör sig i närområdet.

Tävlingen passade bra in i schemat.

Lars Anfinset berättade att det var jättekul att vinna och att de var tre stycken som arbetat med förslaget och lagt ner ungefär 6 veckor per person i arbete.
Tidsmässigt så passade det Ett ark arkitektur väldigt bra eftersom de var mitt emellan två projekt och så fick Lars Anfinset möjlighet att prova på en ny arbetsprocess för att ta fram ett förslag, det är också roligt att vara med och tävla.
Just den här tävlingen handlade mycket om formgivning och i en tävling så blir det mycket friare och lättare att tänka i nya banor och det blev något helt annorlunda än Svampen.
- På en sådan här uppgift så handlar det kanske mer om formgivning än arkitektur som, byggnader har ju många komplexa relationer som man kan komma runt lite grand här så att det är ju en friare uppgift, sa Lars Anfinset.

Vad händer med Svampen?

Björn Sundin berättade under pressträffen att Svampen är viktig för Örebroarna och nu börjar det bli dags att ta sig en riktig fundering på vad Svampen ska användas till när den inte längre förser Örebro med vatten och han var tydlig med att Svampen ska utvecklas och finnas kvar även i fortsättningen.
Örebroare har en relation till Svampen och det visar det stora engagemanget i tävlingen också att relationer till Svampen finns inte bara i Örebro utan på många håll även utanför.
Just det stora engagemanget för Svampen gör att Björn Sundin vill sätta ribban högt när Svampen ska utvecklas efter att den tömts på vatten för den är viktig för Örebro.
- Vad ska vi göra med denna fantastiska byggnad, vad fyller vi Örebroare den med när vi inte längre ska ha vatten i den så att den fortsätter att vara det här landmärket och den här mötesplatsen, sa Björn Sundin.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar