×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-08-08  

Ship to Gaza besökte Örebro.

Ship to Gaza besökte Örebro.

Ship to Gaza är just nu ute på en husvagnsturné genom landet och i början på veckan var de på besök i Örebro.
Besöket var i två dagar, i söndags var de på Stortorget och pratade politik och under måndagen var det tänkt att de skulle vara på skolgården i Vivalla men vädrets makter visade sin trilska sida och ett envist regnade gjorde att dagen blev väldigt kort mot vad som ursprungligen var tänkt.

© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
16 Klickbara bilder.

Tidigare artiklar om Gaza: Ship To Gaza solidaritet - från människa till människa
Manifestation mot Israels piratdåd i Medelhavet
Manifestation mot Israels blockad av Gaza

Ship to Gaza är just nu ute på en husvagnsturné genom landet och i början på veckan var de på besök i Örebro.
Besöket var i två dagar, i söndags var de på Stortorget och pratade politik och under måndagen var det tänkt att de skulle vara på skolgården i Vivalla men vädrets makter visade sin trilska sida och ett envist regnade gjorde att dagen blev väldigt kort mot vad som ursprungligen var tänkt.

Dagen inleddes med tal.

Söndagen tillbringades på Stortorget där det hölls både tal, samtal och föreläsning.
Talen hölls av Hans Holberg, Vänsterpartiet, och Filip Astvald, Kommunisterna, så naturligtvis var talen vänsterorienterade.
Hans Holbergs tal handlade till större delen om situationen i Gaza och att det inte har blivit bättre med åren utan snarare sämre.
Hans Holberg berömde också Ship to Gaza för deras fredliga väg att protestera mot blockaden som Israel har lagt över Gaza.
Den första resan för Ship to Gaza blev en mänsklig katastrof så Israel bordade båtarna på internationellt vatten och dödade bio personer på den ena båten och båten som i höst ska ge sig iväg på samma resa önskade Hans Holberg lycka till.
- Vänsterpartiet stödjer Womens ship to Gaza och vi önskar dem lycka till på den viktiga och fredliga resan mot Gaza, sa Hans Holberg.

Ship to Gaza är fantastiska.

Vi pratade med Hans Holberg efter arrangemanget på Stortorget och han berättade då att han tycker att Ship to Gaza är ett fantastiskt initiativ och den första resan som Ship to Gaza genomförde blev han väldigt upprörd av Israels agerande när de bordade båtarna och dödade nio personer på den ena båten och Hans tror att de flesta blev upprörda av den händelsen.
- Hur man kan, ja det var rent sjöröveri på internationellt vatten kan kapa en båt och skjuta folk som är ombord, som är obeväpnade och de ville ju ingenting annat än att bryta blockaden, en olaglig blockad sa Hans Holberg.

Ett tal om martyrer.

Filip Astvalds tal handlade till stor del om de Palestinska martyrerna och då speciellt om Bilal Kayed som just nu utför en hungerstrejk och han har förflyttats från fängelset till ett sjukhus eftersom hans hälsa har försämrats kraftigt sista tiden.
Filip Astvald berättade om de lagar som finns i Israel där de kan ta människor i administrativt förvar, det betyder i klartext ett fängelsestraff så länge som Israel tycker att det behövs, inget åtal och ingen rättegång behövs.
Det är just administrativt förvar som hände Bilal Kayed, samma dag som han skulle friges från ett 14,5 års fängelsestraff så beslöt domstolen i Israel att fängsla honom igen och då med termen administrativt förvar och det är också sedan dess han hungerstrejkar.
- Gaza totat isolerat, som Israel har gjort till världens största fängelse i strid med all internationell rätt har man stängt in två miljoner människor på ett landområde inte större än en fjärdedel av Gotlands yta, sa Filip Astvald.

Egna besök i Gaza.

Monic Rogberg berättade några av de historier som han samlat in från sina resor till Gaza.
Alla berättelserna visade det våld som Israel och deras soldater använder mot befolkningen i Gaza och bilderna hon målade upp var fruktansvärda.
Berättelsen om en liten familj som väcks mitt i natten av att dörren sparkas in och sedan av kulsprutornas ljud, mannen överlevde men hans fru och barn gjorde det inte.
Vi fick en intervju med Monic Rogberg där hon berättade att hennes sista resa till Gaza var förra året och då intervjuade hon kvinnor som ingår i Kanaan och WFTO (World Fair Trade Organization).
Monic Rogberg berättade att kvinnorna får en ny auktoritet i familjen och i samhället när de arbetar och får bra betalt, så många kvinnor har startat kooperativ och säljer flera olika saker.
Problemet som uppstår med det här är att det är importblockad så de kan inte få tag på tyger, tråd eller nålar för de kvinnor som syr, att få tag på färdiga kläder går för det importeras från Kina men det är inte så hög kvalitet på det som kommer in i Gaza.
- De får inte exportera eller importera och det är ju det som Ship to Gaza här, vill ju ge dem mediciner åtminstone och kanske lite trådar, sa Monic Rogberg.

Vänligt bemötande.

Monic Rogberg hade också ett samtal med Charlie Andreasson, Ship to Gaza och de samtalade om sina egna erfarenheter av Gaza.
Charlie Andreasson har arbetat ett år i Gaza och han berättade att han i början var orolig för hur han skulle bli bemött av människorna men han oroade sig i onödan för han berättade också att det var det vänligaste och trevligaste människor han mött.

Turnén är snart slut.

När vi pratade med Charlie Andreasson, Ship to Gaza berättade han att att turnén snart är slut, Örebro var stopp 21 av 24 och nu börjar de känna sig lite trötta i fötterna efter allt trampande på torgen i olika städer.
Turnén har varit lite varierande och en av anledningarna till turnén är att Ship to Gaza vill informera om folkrätten och Genèvekonventionen, men också tala om att två nya båtar kommer att ge sig iväg mot Gaza i mitten av September.
Båtarna som snart ger sig iväg kommer att ha enbart kvinnliga deltagare och besättning och det är för att visa solidaritet med alla kvinnor i Gaza berättade Charlie Andreasson.
Kvinnorna i Gaza är också förnekade sina mänskliga rättigheter men det är oftast kvinnorna som sköter hemmet trots brist på el, hushållsgas och mycket annat, tack vare att Israel inte släpper in tillräckligt för behoven.
- 95 procent av allt vatten som kommer ur kranen är förorenat, inte bara av inträngande havsvatten utan även från det sönderbombade avloppssystemet, det som Israel förvägrar människorna i Gaza att reparera sina system, förvägrar att släppa in reservdelar, sa Charlie Andreasson.

Fredspoeten bidrog med en dikt.

Jaber Jabbe Fawaz som kallar sig Fredspoeten läste sin dikt Sanningen Skuggas som handlar om situationen i Gaza.
Jabbe Fawaz passade på att säga några ord innan han läste sin dikt och det var att det här är en fråga som han brinner för även om han själv inte har några kopplingar till Gaza eller Palestina.
- Jag tycker att det är varje människas ansvar att stå upp för orättvisor, sa Jabbe Fawaz.

En ära att få delta.

Vi fick en intervju med Jaber Fawaz där han berättade att han tyckte att det var en ära att få stå där och tala om orättvisor och så.
Fredspoet kallar han sig för att han tror på fredliga lösningar och alla han s dikter handlar om att man måste agera mot orättvisor men på ett fredligt sätt och han hoppas att krisen i Gaza kan lösas på ett fredligt sätt men samtidigt tror han inte att Gazaborna själva kan uppnå det utan det krävs att människor utanför Gaza gör sina röster hörda och att de tas på allvar.
Media har också ett stort ansvar sa Jaber Fawaz hur media rapporterar om det som händer och att media i Sverige vågar rapportera även det som är negativt för Israel, även om det kommer att vara svårt.
- Det är inte så lätt att kritisera en så stark stat som Israel är i världen, det vet vi ju, inte minst, vi såg ju vad som hände med ministrar här i Sverige när de talar om det, så att våga stå på sig, det kommer att vara obekvämt, det kommer att vara jobbigt men att vi lyfter upp den frågan hela tiden, det är så vi kan hjälpa dem, sa Jaber Fawaz.

Rätt nöjd arrangör.

Nadja Awad var en av arrangörerna till Ship to Gazas Örebrobesök och hon inledde dagen på Stortorget med ett kort inledningstal, vi fick en intervju med henne dagen efter i Vivalla och då berättade hon att hon var rätt nöjd med arrangemanget även om det i praktiken bara blev en dag eftersom det i Vivalla regnade bort.
Nadja Awad berättade också att de var ett gäng personer som var drivna och verkligen ville arrangera det här med Ship to Gaza för ett gott syfte och då kan man få det mesta att fungera. Ship to Gazas husvagnsturné hade planerat in ett stopp i Örebro från start och de som var med och arrangerade här ville göra något riktigt bra eftersom de hört att det inte varit så välarrangerat i en del andra städer och de ville lägga fokus på mänskliga rättigheter och folkrätten och naturligtvis å situationen i Gaza.
- Då ville vi ge dem en dag eller dagar, nu blev det bara en dag men vi ville ge dem en dag för att visa att vi verkligen uppskattar deras arbete, men också för att lyfta upp mänskliga rättigheter och folkrätten, sa Nadja Awad.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar