Publicerat: 2016-01-22
Fadime dagen 2016.
Den 21 januari är det Fadime dagen och det var den 21 januari 2002 som Fadime Sahindal blev mördad av sin pappa när hon var på besök hos sin syster. Fadime dagen 2016.
Fadime kom från Turkiet och var av Kurdiskt ursprung, hon var endast 7 år när hon kom med sin familj till Sverige och hennes familj uppskattade inte hennes västerländska sätt att leva och när hon skaffade en svensk pojkvän så blev det för mycket.
Mordet på Fadime blev väldigt uppmärksammat eftersom Fadime året före hållit ett känsloladdat tal i Sveriges riksdag om hur vissa kvinnor behandlas i hederskulturer och att kulturen följer med till Sverige.
Den 21 januari är det Fadime dagen och det var den 21 januari 2002 som Fadime Sahindal blev mördad av sin pappa när hon var på besök hos sin syster.
Fadime kom från Turkiet och var av Kurdiskt ursprung, hon var endast 7 år när hon kom med sin familj till Sverige och hennes familj uppskattade inte hennes västerländska sätt att leva och när hon skaffade en svensk pojkvän så blev det för mycket.
Mordet på Fadime blev väldigt uppmärksammat eftersom Fadime året före hållit ett känsloladdat tal i Sveriges riksdag om hur vissa kvinnor behandlas i hederskulturer och att kulturen följer med till Sverige.
En dag att diskutera hederskulturen.
GAPF som står för Glöm Aldrig Pela och Fadime arrangerade tillsammans med flera andra föreningar en föreläsning på Tegelbruket och på den här dagen brukar det vara föreläsningar i det här ämnet men i år var det bara en i alla fall vad jag kunde hitta.Föreläsare var Beston Kalefa som arbetar som ungdomscoach på Tegelbruket och efter föreläsningen var det en diskussion om att införa en egen brottsrubricering för hedersbrott.
Mänskliga rättigheter.
Beston Kalefa arbetar på Tegelbruket som ungdomscoach med inriktning på mänskliga rättigheter och den här föreläsningen var en lightversion av de två olika föreläsningar han brukar vara ute och hålla, det gjorde tyvärr att det blev lite för spretigt och snabbt, men han hade bara en knapp timme på sig.Beston Kalefa är duktig på att visa samband och hur saker fungerar, den här kvällen med en väldigt blandad publik så var det bra att han inte tog upp för tunga frågor och det märks att han faktiskt vet vad han pratar om när han kommer in på hederskultur.
Det var en stark tyngdpunkt i barns rättigheter och hur barn och unga ser på sina rättigheter och skyldigheter.
Familj är viktigast.
Beston bad flera i publiken att säga vad som är viktigast för dem och de flesta svarade familjen och så är det säkert för de flesta, men om man lever i en familj som gör en illa så är det inte så enkelt att förstå att det är fel och Beston var tydlig med att en av de viktigaste sakerna är att informera ungdomar om vad de har för rättigheter och att inte tro att någon som växer upp under sådana förhållanden ska hitta styrkan att bryta upp själv, de behöver hjälp och att i en hederskultur bryta upp är svårare än annars eftersom man inte bara bryter upp från familjen utan från hela släkten, ungdomarna måste förstå att det inte är dem det är fel på utan att det är föräldrarna som gör fel.Beston tog upp saken med att respektera ungdomars privatliv, själv så fick han sin post öppnad av sina föräldrar och de såg inget fel i att göra så och det kan verka som en liten sak men det är ett symptom på att respekten till privatliv inte respekteras.
Behöver hedersrelaterat våld en egen brottsrubricering.
Kvällen avslutades med en frågestund och ett samtal om förslaget om att införa en egen brottsrubricering för hedersrelaterat våld.Tanken är att det ska bli enklare för rättsväsendet att hantera den typen av fall om det finns en egen brottsrubricering, men under samtalet så kom det fram synpunkter på hur man skulle kunna skriva en sådan rubricering för att den ska kunna gå att använda, idag finns det en sådan om till exempel hatbrott, men den används väldigt sällan eftersom det är så svårt att bevisa att det rör sig om ett hatbrott, risken är att det skulle bli likadant med en egen rubricering för hedersrelaterade brott.
Hedersvåld behöver kartläggas.
En av anledningarna till att GAPF driver frågan om att få en egen brottsrubricering för hedersvåld är att det skulle bli enklare att se statistik på hur vanliga den typen av brott är, idag så är det svårt att veta vilka våldsbrott som har hedersmotiv.För att kunna bekämpa hedersvåld så måste vi veta hur vanligt det är och får vi statistik på domar så kan man också uppskatta mörkertal, men hur en sådan brottsrubricering skulle se ut det är upp till juristerna att ta fram berättade Gabrielle Peteri, kontaktperson GAPF Örebro län.
- Det är ingen enkel match, långt därifrån men helt nödvändigt, sa Gabrielle Peteri.
Glöm aldrig Pela och Fadime.
Gabrielle Peteri berättade också att hon tycker att intresset för hedersvåldsproblematiken har minskat under senaste åren, intresset för föreläsningar i ämnet var större för ett par år sedan och GAPF arbetar för att sprida information och att utbilda personer som kommer i kontakt med kulturer där heder kan vara ett inslag.Just vikten av utbildning är något som Gabrielle Peteri framhåller, vi måste bli bättre på att uppmärksamma till exempel ungdomar som har problem hemma och där är skolans personal jätteviktig, det är viktigt att stärka ungdomar så att de kan ta egna beslut.
Problematiken kommer att finnas kvar under många år framåt så därför är det viktigt att diskussionen inte avstannar.
- Vi har kommit långt tycker jag för att nu pratar man om det här, många har kunskap om det, många har åsikter om det så att den är ju på agendan, men det är viktigt att inte tappa utan man måste hela tiden fortsätta det här arbetet, sa Gabrielle Petri.
Kommentarer: