Publicerat: 2014-02-12
Ny syn på alkoholmissbruk.
Alkoholforskaren Sven Andreasson var på besök i Örebro under måndagskvällen för att delta i ett samtal med Lars-Åke Stenström, kvällen arrangerades av Blå Bandet och NBV. Ny syn på alkoholmissbruk.
Sven Andreasson har blivit rätt omskriven sedan han gick ut och sa att alkoholmissbrukare kan lära sig att dricka och det uttalandet gjorde han trots att han visste att han skulle få mycket kritik.
Alkoholforskaren Sven Andreasson var på besök i Örebro under måndagskvällen för att delta i ett samtal med Lars-Åke Stenström, kvällen arrangerades av Blå Bandet och NBV.
Sven Andreasson har blivit rätt omskriven sedan han gick ut och sa att alkoholmissbrukare kan lära sig att dricka och det uttalandet gjorde han trots att han visste att han skulle få mycket kritik.
En klyfta mellan forskning och praktik.
Sven Andreasson sa bland annat under samtalet att det finns en klyfta mellan forskningen och praktiken när det gäller vård av alkoholberoende och att han är besviken över att vården inte kommit längre.En utmaning är att utveckla nya metoder och att inte se alkoholberoende i bara svart eller vitt, alkoholberoende finns i många olika stadier allt från från mindre problem till katastrofalt.
Man kan komma långt med kort rådgivning till de som har begränsade alkoholproblem och sedan kan man vid behov öka på insatserna om rådgivning inte räcker till och för de som har större problem finns ingen annan lösning än att de måste sluta med alkoholen helt.
Många söker inte hjälp för alkoholproblem.
Det finns det dilemma med den vård av alkoholmissbruk som finns idag och det är att många som faktiskt har behov av hjälp de kommer aldrig till vården, det är ofta en kategori av människor som vill pröva sin egen lösning först men som kan behöva hjälp och stöttning på vägen.Det finns nya mediciner som går att prova, resultaten har varit varierande med dem, på en del människor fungerar de utmärkt och på andra inte alls, man kan också prova en rad med samtal och det är viktigt att sätta upp mål efter vägen så det finns något att sträva efter.
- En hel del kör i diket under den här perioden, det fungerar inte och då finner vi att den gruppen personer som har fått pröva sin egen lösning och funnit att den inte fungerar och har fått bita i det sura äpplet är mer benägen att acceptera att man inte kan dricka, sa Sven Andreasson.
Dryckesvanor börjar jämna ut sig i Europa.
Sverige är inte längre ett spritland som det var tidigare, nu är det lika vanligt att dricka ett glas vin istället för att ta en kopp kaffe när man träffas, spriten är nere på 20 procent däremot så har vin konsumtionen ökat rejält i stället.De ändrade vanorna har också inneburit att myndigheter och behandlare inte har hängt med i det nya landskapet.
- Det här katastrofala supandet med våld och så vidare på helger, det är fortfarande ett viktigt problem, men det har faktiskt minskat, vad som i stället har ökat är det här vardags drickandet, mycket mer av måltidsdrickande, mycket mer av det sociala samkväms drickandet, ett vinglas har ersatt kaffet som dryck när man träffas, sa Sven Andreasson.
Mottagningen på Riddargatan i Stockholm.
Vi fick en intervju med Sven Andreasson efter samtalet inför publik och han berättade då att han har öppnat en mottagning på Riddargatan i Stockholm och där arbetar de efter en ny modell med alkoholmissbruk.Mottagningen på Riddargatan vänder sig till människor som normalt drar sig för att söka vård på de mottagningar som funnits länge.
Anledningen till att många inte söker vård är att de har uppfattningen att missbruksvården är skrämmande och att de ska bli styrda och ställda med och att de ska bli utsatta för kränkande behandlingar.
- Dom vill inte sluta dricka helt, dom vill få kontroll över sitt drickande och om de inte får det så får det vara, sa Sven Andreasson.
Börjar få in data.
Mottagningen öppnade hösten 2011 och de har haft ett tusental personer som gått igenom och nu har de börjat få in data i databasen så att de kan se hur det är och i de enkla sammanställningar som de har gjort hittills så kan de se att åtminstone två tredjedelar beskrev åtminstone en klar förbättring och en tredjedel stod antingen kvar på samma ställe som tidigare och stampade eller så har mottagningen tappat kontakten med dem.I den tredjedel som de inte längre har kontakt med finns det antagligen flera orsaker, en är att de mådde bra och därför inte längre behövde kontakt med kliniken eller att de skämdes och höll sig borta men då räknas de inte som lyckade fall.
Medveten provokation.
Den här nya metoden provocerar en del som uppfattar allt problemdrickande som något som bara kan behandlas med total avhållsamhet från alkohol och det har ju varit huvud tanken i bland annat Anonyma Alkoholister, de ger hjälp till att sluta dricka helt.Anonyma Alkoholister har lockat till sig människor som har grova alkoholproblem men inte de som har inte varit aktuella för den grupp som Sven Andreasson riktar sig till.
- De som har fått hjälp på AA och bra hjälp det är de tunga och svåra beroenden och de har inte vi någon annan åsikt om de bör nog vara nyktra, sa Sven Andreasson.
Blå Bandet.
Blå bandet är en nykterhets organisation som startades av Francis Murphy 1876 i Amerika och har funnits i Sverige sedan 1887.Vi fick en intervju med Lars-Axel Nordell en av medlemmarna och Lars-Axel berättade att han gick med i Blå Bandet i början på 1980-talet och anledningen var att han blev tillfrågad av Owe Ranebeck.
Lars-Axel Nordell beskriver Blå bandet som en nykterhetsorganisation med mer än hundra år på nacken och den betydde mycket under den tid i Sveriges historia som kom att se många folkrörelsers uppstart.
- Fortfarande har Blå Bandet mycket att bidra med, tillsammans med andra nykterhetsrörelser, som en viktig kunskapskälla,sa Lars-Axel Nordell.
Kommentarer: