×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-03-21  

Hamlet är äntligen här.

Hamlet är äntligen här.

Nu sätter Örebro Länsteater upp Hamlet och det är första gången som Hamlet spelas på Örebro Teater, trots att Shakespeare spelas ofta på teatrar runt om i landet så har Örebro fått vänta länge på att se Hamlet, men nu är det äntligen dags.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.se
10 Klickbara bilder.

Nu sätter Örebro Länsteater upp Hamlet och det är första gången som Hamlet spelas på Örebro Teater, trots att Shakespeare spelas ofta på teatrar runt om i landet så har Örebro fått vänta länge på att se Hamlet, men nu är det äntligen dags.

En av de mest kända Tragedierna.

Hamlet som skrevs för ca 400 år sedan är en av de mest kända Tragedierna och den har hjälpt till att göra William Shakespeare odödligt.
Hamlet handlar om prins Hamlet som förlorar sin far och hans mor gifter om sig med mördaren efter en knapp månad.
Hamlet får besök av sin fars spöke som berättar att han blev mördad och ger Hamlet i uppdrag att hämnas hans död.

Baserad på en Dansk saga.

Hamlet är baserad på en Dansk saga Gesta Danorum som har med alla de drag som finns i pjäsen men det var William Shakespeare som gjorde historien känd genom Hamlet.
Hamlet spelades för första gången i Sverige 1787 och sedan har den spelats på många teatrar i landet och nu äntligen i Örebro.

Att tvivla är mänskligt.

Regissören Dritëro Kasapi har omarbetat Hamlet lite inför den här föreställningen och han har koncentrerat en del roller till Ofelia, så Ofelia är inte bara Hamlets stora kärlek utan också hans bästa vän i den här uppsättningen, berättade Dritëro Kasapi.
Dritëro Kasapi vill med sin tolkning av Hamlet visa på att det uppenbara kanske inte jämt är det bästa och att tvivel är det som skapar människan.

Hamlet på 2000 talet.

Dritëro Kasapi sa att han tror att Hamlet idag kan hjälpa oss att förstå att bakom varje sanning kan finnas flera sanningar och tvivel är det som gör oss till människor.
Dritëro Kasapi sa också att tvivel kan vara en pest eftersom den kan få oss att inte göra något, men att vara människa är inte lätt och det är det som Hamlet kan visa oss idag.
- Om tvivlet gör oss till människor så är det en djävla börda, men det är det vi har.

Glad att vara tillbaka i Örebro.

Dritëro Kasapi berättade att han var glad över att vara tillbaka i Örebro och han älskar att arbeta med ensemblen på Örebro Teater.
- Det är bra stämning här.
Förra gången Dritëro Kasapi var i Örebro regisserade Dritëro Kasapi Enron och det finns inga likheter mellan uppdragen.
Dritëro Kasapi arbetar med det han är intresserad av och därför kan det bli stora skillnader i det han gör.

En glad Hamlet.

Omid Khansari spelar Hamlet och när han fick förfrågan så blev han väldigt glad, han hade inte räknat med att få spela Hamlet och han har inte haft någon direkt drömroll men när frågan kom så blev han väldigt glad.
Hamlet är svår att tolka för oavsett hur man väljer så känns det inte helt rätt men nu tror Omid Khansari att han har fått till det.

Hamlet en svår roll.

Hamlet är en svår karaktär att spela, vissa val han gör är väldigt enkla att förstå medan andra kan kännas helt obegripliga.
En annan utmaning med rollen är den textmassa som Omid Khansari har fått lära sig, översättningen de arbetar med är från 1970-talet och vissa saker kan vara svåra att förstå men provpubliken hängde med under den föreställningen och de förstod de passager som Omid Khansari sa att han tyckte var obegripliga så det lovar gott inför premiären den 23:de mars.

Moderna frågeställningar.

Omid Khansari berättade också att han Tycker att Hamlet handlar om allmänskliga frågor, våra liv kretsar fortfarande kring kärleksproblem, karriär och familj och ibland kan man tycka att vi inte har utvecklats någonting sedan Hamlet skrevs.
Just Hamlet handlar mycket om stora livsfrågor och vad som är rätt eller fel och de frågorna brottas vi också med idag så på så sätt är inte pjäsen föråldrad.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar