×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-03-07  

Dialog om Örebro, invånarnas stad.

Dialog om Örebro, invånarnas stad.

På onsdagskvällen var det en kväll som startade med tre korta föreläsningar och slutade med en dialog mellan politiker och publik om hur Örebro är som stad.
Det var tre intressanta och tänkvärda föreläsningar men dialogen efter blev lite urvattnad med för många frågeställningar i förhållande till tiden som fanns.

På onsdagskvällen var det en kväll som startade med tre korta föreläsningar och slutade med en dialog mellan politiker och publik om hur Örebro är som stad.
Det var tre intressanta och tänkvärda föreläsningar men dialogen efter blev lite urvattnad med för många frågeställningar i förhållande till tiden som fanns.

Måste miljonområden vara dåliga.

Det första föredraget hölls av Ruben Wätte som bland annat är konstnär och har gett ut en bok som heter Visit Norrtuna.
Boken är resultatet av en konstnärlig forskning som Ruben Wätte gjorde om Miljonprogrammet Norrtuna i Järna där han växte upp under 90-talet.
Ruben Wätte har gjort ett konstnärligt forskningsprojekt där han bland annat jämför Norrtuna och Södertuna, två bostadsområden som ligger nära varandra men ändå är helt olika.
Norrtuna byggdes under miljonprogramstiden, med höghus och betong, Södertuna är ett villaområde som har ett mycket bättre område.
Ruben Wätte berättade bland annat om att människor som skriver bostadsannonser avslutas med OBS, ej Norrtuna och det är ett fenomen som finns i alla städer.
Vissa områden får dåligt rykte men det är inte säkert att de boende håller med om det allmänna ryktet.

Trygghet i Norrtuna.

Ruben Wätte kände sig säker i Norrtuna och för att kunna jämföra de två områdena så promenerade han ner till Södertuna och han kände sig inte hemma där utan det kändes som att han störde.
Han höll sig i områdets utkant och fotograferade lite precis som han gjorde i Norrtuna.
På ett par av bilderna Ruben Wätte har i sin bok visar han en grupp med barn som leker i Norrtuna men bilden från Södertuna visar sex trampoliner i sex trädgårdar men inga barn som är ute. På väg därifrån blev han ikapp cyklad av en man som frågade vad han gjorde där och att de inte vill ha någon främmande i området.
- Det som han visade upp det var egentligen själva motsatsen till den bild man har om det här ganska trygga medelklass kvarteret.

Vad är segregation.

Anders Trumberg, samhällsvetare, höll en kort föreläsning om vad segregation är.
Segregation kan delas in i tre olika typer, socioekonomisk, demografisk och etnisk och ofta när man pratar om segregation så blir det den etiska som diskuteras och de andra två glöms bort.
Anders Trumberg jämförde inflyttning i Vivalla och Ekeby Almby, i Vivalla är det stor omsättning på boende och det är en stor bredd på vilka som flyttar dit eller därifrån, i Ekeby Almy är inte omsättningen alls lika stor och det är inte heller så stor skillnad på de som flyttar därifrån som de som flyttar dit och den logiska frågan var, vilket område är mest segregerat.
Vivalla är det område som brukar diskuteras när det gäller segregation men Ekeby Almby som inte förändras nämnvärt över tid är kanske mer segregerat egentligen.

Vivalla har förändrats flera gånger.

Problemen i Vivalla kom rätt snabbt efter att det var färdigt, 10 år efter att husen var klara så fungerade det inte så bra, barn familjer började flytta därifrån eftersom de tyckte att lägenheterna var för små och det ledde till att det har experimenterats mycket med husen i Vivalla och det senaste i raden av experiment blir mitt gröna kvarter som betyder att det ska rivas hus och byggas nytt i stället.

Debatten gav inte mycket nytt.

Debatten efter föreläsningarna gav inte mycket nytt utan det var mycket prat om att Örebro behöver förändras och att vi behöver bygga nytt.
Efter debatten fick vi korta intervjuer med några av politikerna och Behcet Barsom (KD) var nöjd med debatten men han tror inte på tanken att bygga bort segregationen utan de måste fokusera på de bakomliggande problemen.
Behcet Barsom sa att det är viktiga problem att prata om men det görs mycket också även om det kanske inte märks jämt, segregation finns i flera olika delar och arbetet behöver utföras på många olika nivåer i samhället.
- Jag tycker att vi ska sluta prata om de fysiska och börja prata om de bakomliggande orsakerna i stället, fokuserar vi på det i stället så är det lättare att komma åt problemen.

Mer tid till publikfrågor.

Ia Malmqvist (MP) sa att i det stora hela så var kvällen bra men hon ville haft mer tid till publikfrågor.
Ia Malmqvist fick också mycket att tänka på och det var speciellt Ruben Wättes föredrag som fick henne att fundera på hur det ska kunna skapas fler mötesplatser i Örebro.
- Hitta mötesplatser för där skapas mycket dynamik och att man bygger bort rädslorna på det sättet, man är rädd för det man inte vet så mycket om så det kommer jag ta med mig och fundera mycket på.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar