×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-01-15  

Det normala livet.

Det normala livet.

Örebro Länsteaters nästa premiär blir pjäsen Det Normala Livet, som är skriven av Christian Lollike.
Christian Lollike har gjort sig ett namn speciellt i sitt hemland Danmark med att vara aktuell i sina pjäser och att det han skriver är sådant som händer här och nu. Det normala livet handlar om alla de där sakerna som oroar oss i vardagslivet, vikten, utseendet och kontrollen över våra liv.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.se
6 Klickbara bilder.

Örebro Länsteaters nästa premiär blir pjäsen Det Normala Livet, som är skriven av Christian Lollike.
Christian Lollike har gjort sig ett namn speciellt i sitt hemland Danmark med att vara aktuell i sina pjäser och att det han skriver är sådant som händer här och nu. Det normala livet handlar om alla de där sakerna som oroar oss i vardagslivet, vikten, utseendet och kontrollen över våra liv.

Vad är ett normalt liv?

Pjäsen det normala livet tar upp många olika ämnen och den röda tråden är allas jakt på just det normala livet, hetsen som finns i samhället idag där alla ska vara smala unga och rika.
De flesta kommer säkert att känna igen sig i det uppskruvade som händer på scenen, även om pjäsen är en komedi så finns det ett allvar också och om det kan få människor att tänka efter på hur de lever och om jakten på ungdom, hälsa eller saker faktiskt är så viktig eller om det finns andra värden i livet som är viktigare.

Teaterstuderande håller i tömmarna.

Den här uppsättningen på Örebro Länsteater skiljer sig lite åt mot hur det brukar vara eftersom det är elever från Stockholms dramatiska högskola som just nu har sin praktik i Örebro.
Regissör, scenografin, kostymdesign, ljuddesign och musik och ljuddesign är utfört av praktikanter. Örebro teater har däremot inte gjort något speciellt med tanke på att det är elever som håller i produktionen utan de har sett den här produktionen som vilken som helst.

Aktuellt ämne.

En av skådespelarna i Det Normala Livet är Peter Järn och han berättade att Det Normala livet handlar om vår tids stress över att försöka duga och räcka till, vara snygga, vara lyckade och alla sådana saker.
Det Normala Livet beskriver Peter Järn som en svart fars liknade, det finns en del komiska situationer, men det finns också allvarliga stunder.
En del i pjäsen är den inre Stasi som ingen vet om det är ett kontrollorgan som finns på riktigt eller om det bara är något inuti människorna som kontrollerar att de gör allt de ska så som att träna och sköta om sin hälsa.
Peter kände igen sig i delar av pjäsen för den utspelas ju i vår samtid och man brottas med den här typen av frågor och även om det inte är något man tänker på varje dag så visst händer det.

Annorlunda sätt att arbeta.

Ensemblen har fått jobba mycket för att hitta hur de vill spela Det Normala Livet och det har tagit mer tid än vad det gör på en normal pjäs som är skriven för teatern.
Med ett manus som är så öppet har det blivit ett annorlunda sätt att arbeta på berättade Peter Järn och nu med en vecka kvar till premiären så har de fortfarande saker att arbeta vidare på för att få föreställningen ännu bättre.
- Den är lite knepig för alla karaktärerna heter a,b och c, det finns ingenting att knyta upp det på, det finns inget som talar om var vi befinner oss eller vad vi heter och inga relationer utan allt är öppet, vilket gör det möjligt för vilket tolkning som helst.

Leva upp till idealbilden.

Regissören Carl Johan Karlson beskriver Det Normala Livet så här.
- Det är en ganska färggrann historia om tre karaktärer som befinner sig mitt i livet och som försöker leva upp till precis det samhällsideal som vi befinner oss i just nu.
Ett samhällsideal som säger att vi ska vara i självförverkligande hela tiden,där vi ska bli yngre inte äldre, vi ska bli smalare inte tjockare och våra hem ska vara precis som senaste MIO katalogen och våra barn ska vara kitade med den senaste Iphone.
Om man försöker leva det här idealet så blir man inte lyckligare utan det slutar med en kris och det är precis det som händer karaktärerna.

Samhällsdebatter är viktiga.

Det Carl Johan Karlson fastnade för med Det Normala Livet var att pjäsen utspelas här och nu och den tar upp ett viktigt ämne.
Teatern har en viktig funktion i samhället att ta upp svåra samhällsfrågor och Örebro Teater som ligger mitt i staden har ett ansvar att prata om hur samhället ser ut.

Carl Johan Karlson hamnade med sitt skolprojekt i Örebro efter att han hade hört sig för bland andra inom teaterbranschen och många rekommenderade just Örebro Teater och anledningen tror Carl Johan var att Örebro Länsteater har en tydlig dialog med sin publik och de tror på teaterns kraft. En annan viktig del är att de har en stark ambition med att teatern ska komma med välformulerade frågor eller starka påståenden.
Örebro Länsteater tar sitt ansvar och är en del av samhällsutvecklingen och en viktig del är att får man statliga eller kommunala anslag så måste man förvalta dem på bästa sätt.
I dag är teatern så väldigt ängslig och det handlar så mycket om att man ska fylla stolar man uppfyller något diffust kvalitetsbegrepp och jag tycker att det gör att teatern blir ängslig, det är dags för teatern att bli lite modigare.

Carl Johan Karlson har provat det mesta inom teatern.

Carl Johan Karlson har provat på det mesta inom teatervärlden innan han funderade ut vad det egentligen var han ville och några av punkterna som var viktiga var at få arbeta i grupp, få stor möjlighet att bestämma vad han skulle göra och att få vara en del av samhällsutvecklingen och svaret blev det självklara regissör.
Det tog sedan fem år innan Carl Johan Karlson tog sig in på utbildningen men nu är han nästan klar eftersom han går sista terminen och efter skolan har han inga direkta planer även om arbetslöshet är något som oroar.
Det enda han har bestämt sig för är att hålla fast vid det han vill göra och han ska inte stressa även om han inte hittar något arbete direkt efter att skolan är slut.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar