×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-12-01  

Fy Fan Örebro - Punkfest på Kåren.

Fy Fan Örebro - Punkfest på Kåren.

Fredagskväll med kultförklarad punk, det var det som väntade i Kårhuset igår på kvällen.
Attentat, Alonzo och FAS3 och inte minst Troublemakers stod på scen och blandade nytt och gammalt material under kvällen.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
48 Klickbara bilder.

Fredagskväll med kultförklarad punk, det var det som väntade i Kårhuset igår på kvällen.
Attentat, Alonzo och FAS3 och inte minst Troublemakers stod på scen och blandade nytt och gammalt material under kvällen.

Förvånansvärt lite publik.

Okay, Örebro har aldrig varit den där jättestora punk-staden i Sverige, men jag måste säga att jag blev lite förvånad över att det inte kom fler till kårhuset när tre så starka akter står på scen och priset på biljetterna dessutom var lågt, men som väl var var det relativt hög stämning på den publik som kommit redan från start.

Punksjälen är kvar.

Troublemakers var först ut och det här bandet har kvar en hel del av det som gjorde den svenska punken, samhällskritiken och det lite råa ljudet, visst har de blivit äldre och samhällskritiken de har idag är inte likadan som när de startade men musiker som inte utvecklas är inte så mycket att ha.
Punkrötterna hördes tydligt och jag gillade deras nya låtar, nu kan jag inte säga att jag är en gammal punkare men punk är ändå något jag har lyssnat på ibland och det som tilltalar mig är samhällskritiken eller bara hur de beskriver samhället av idag med sina texter.

30 år som band.

Publiken som kom tidigt och lyssnade på Troublemakers verkade nöjda och det var en liten grupp längst fram vid scenen som verkligen gick igång till musiken.
Trots trettio år som band är spelglädjen tydlig och en del låtar lutar mycket åt rockhållet men punken och rocken har mycket gemensamt.
Den här kvällen fick vi en blandad låtlista med både gammalt och nytt och deras nya låtar passar in väldigt bra med de gamla, det här bandet har utvecklats utan att tappa bort sig och det är en prestation.

Alonzo och Fas 3.

Bandet som hade mittenspelningen den här kvällen var Alonzo och Fas 3 och det här är välkända musiker, Michael Alonzo startade sin bana i bland annat KSMB och Stockholms Negrer så hans punkbakgrund är genuin och det märktes.
Stor del av publiken verkade vara där för att få höra lite KSMB låtar och Alonzo gjorde dem inte besvikna.
Starten på Alonzo och Fas 3 var inte riktigt bra men direkt som det kom lite KSMB musik så hade de publiken med sig till 100 procent och hade de haft lite mer blandning mellan nytt material och gammalt hade det säkert fungerat bättre ända från början.
En fördel med att spela på lite mindre ställen är att publikkontakten blir bättre och Alonzo fick många förslag på vad de skulle spela och det är precis som det ska vara när publiken får komma så nära.

KSMB är långtifrån glömda, och varför skulle de vara det?.

KSMB är något som Alonzo kommer att få leva med och med tanke på publikens reaktion när de låtarna kom så förstår jag att han har dem med även i det nya bandet.
De nya låtarna är lite mer inriktade på relationer men styrkan och råheten finns fortfarande där och att det här bandet är mycket bra live gör ju inte saken sämre direkt.
Tidens Tempo och Dörrterror fick verkligen fart på publiken och jag kan tänka mig den energi som måste ha funnits då i slutet på 1970-talet när punken startade här i landet.
Bara en sådan sak att de den här kvällen fick spela ett extra nummer, eller de tog sig rätten att spela ett extra nummer kanske stämmer bättre för det skulle de egentligen inte göra, det säger en del om vad publiken tyckte och att de har lyckats behålla spelglädjen också i de gamla låtarna, här är det inte rutinen som styr utan ren energi.

Attentat.

Sista bandet på kvällen var Attentat och de startade lite svagt men det tog sig mot slutet.
Attentat är ett band som har återuppstått flera gånger men den här gången hoppas jag att de är här för att stanna.
Bandet startades i slutet på 1970-talet som de flesta bra punkbanden gjorde och sedan har de återförenats några gånger men nytändningen kom 2010 och sedan dess är de med på den Svenska musikscenen igen.

En något svag inledning.

Attentat verkade inte vara riktigt spelsugna i början av konserten, men det tog sig efterhand och extranummer blev det på slutet.
Attentat håller just nu på att bli filmade inför en dokumentär och ett filma en konsert kan lätt leda till att bandet koncentrerar sig mer på kameror än publiken och jag fick den känslan av Attentat i början.
Attentat sa att de gillar när publiken är nära scenen och det är inte så enkelt med staketet framför men de försökte i alla fall.
Det här bandet har en hel del riktigt bra låtar och det var flera av de nya som jag gillade, jag som inte hört dem tidigare har kanske lite enklare att ta till mig deras nya musik eftersom jag inte vet hur det "ska" låta, men när Attentat väl blev varma i kläderna så fungerade det bättre och bättre och under den senare halvan av sitt gig visade de helt klart vad de kan när punk är som bäst.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar