×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-11-27  

Manifestation mot kvinnovåld.

Manifestation mot kvinnovåld.

Den 25 november var den internationella FN dagen mot kvinnovåld och i år hade bland annat kvinnohuset en manifestation på Stortorget i Örebro.
I år valde de att rikta uppmärksamheten mot äldre kvinnor som drabbas av våld i närstående relationer och på frågan varför det är så få äldre kvinnor som söker hjälp.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
3 Klickbara bilder.

Den 25 november var den internationella FN dagen mot kvinnovåld och i år hade bland annat kvinnohuset en manifestation på Stortorget i Örebro.
I år valde de att rikta uppmärksamheten mot äldre kvinnor som drabbas av våld i närstående relationer och på frågan varför det är så få äldre kvinnor som söker hjälp.

Våld som drabbar äldre är ett osynlig problem.

Konferencier under manifestationen var Elisabeth Malmqvist, vice ordförande för Kvinnohuset, manifestationen innehöll både tal och musik.
Förste talare var Gun Hedlund ordförande för Kvinnohuset i Örebro.
Gun Hedlund berättade i sitt tal om en äldre kvinna som levde med en dominerande make.
Maken hade varit dominerande under hela tiden de var gifta men på slutet när han drabbades av demens så blev han även fysiskt våldsam.

Ett frågetecken på marken.

Frågetecknet som var prytt av marschaller var en symbol för at det fick mycket som vi inte vet något om.
De flesta kvinnor som söker hjälp för våld i nära relation är yngre, Gun Hedlund berättade också att det är väldigt ovanligt att kvinnor över 65 söker hjälp på kvinnohuset.
I en undersökning som har gjorts på alla Kvinnohus i landet så visade det sig att det bara är en procent av kvinnorna som söker hjälp som är över 65 år och det visar på att mörkertalet borde vara stort.

PRO en stor förening för äldre.

Gunnel Forsberg från PRO sa bland annat i sitt tal att en möjlighet att det finns så lite kunskap om våld mot äldre kvinnor kan vara att äldre kanske skäms mer för att berätta att de är utsatta och att Gunnel som är verksam i PRO inte vet om någon i hennes förening är utsatt kanske kan visa en del av problemet.
Gunnel Forsberg sa också i sitt tal att det inte är säkert att vårdpersonal blir misstänksamma om en äldre kvinna kommer in med sår och blåmärken och om inte kvinnan säger något så finns det inte så mycket de kan göra om inte misstanken redan har funnits av någon anledning så frågar de säkert inte heller.

Egenskriven musik.

Emelie Fransson underhöll de få i publiken so kommit till Stortorget för att delta i manifestationen denna blåsiga och kalla novemberkväll.
Emelie sjöng några av sina egna låtar och temat var att bryta upp från ett destruktivt förhållande.

Mer kunskap behövs.

Något som alla talare tog upp var att det krävs mer kunskap om våld mot äldre kvinnor.
Våld i en nära relation upphör inte bara för att kvinnan fyller 65 utan har det mönstret redan hunnit etablera sig så kommer det att fortsätta och därför är det viktigt att utbilda personal inom hemtjänsten eller andra som kommer i kontakt med äldre personer.
Fisun Yavas talade också om att det är viktigt att personalen inom äldrevården vågar anmäla när de ser något som inte är bra och att media behöver uppmärksamma problematiken så att fler blir medvetna om att problem med våld i nära relationer inte upphör när man blir gammal.

Måste prata om våld mot kvinnor.

Elisabeth Malmqvist sa efter manifestationen att det är viktigt att prata om våld mot kvinnor och att det är lätt att äldre kvinnor blir bortglömda i debatten.
De äldre kvinnornas situation behöver det pratas om mycket mer än det görs nu, våld mot äldre kvinnor kanske inte ser ut på samma sätt och det kan vara lätt att tro att hon är gammal och faller, det är därför hon har blåmärken, när det i själva verket handlar om våld i en nära relation.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar