×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-11-13  

Föreläsning om hederskultur på Kulturarenan.

Föreläsning om hederskultur på Kulturarenan.

Under toleransveckan var det en föreläsning med Sara Mohammad på Kulturarenan i Vivalla och hon lockade en väldigt stor publik och arenan var fylld till bristningsgränsen.
Sara Mohammad är grundare av föreningen GAPF, som bland annat arbetar för att hjälpa unga tjejer och killar som lever ett hedersrelaterat liv.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
2 Klickbara bilder.

Under toleransveckan var det en föreläsning med Sara Mohammad på Kulturarenan i Vivalla och hon lockade en väldigt stor publik och arenan var fylld till bristningsgränsen.
Sara Mohammad är grundare av föreningen GAPF, som bland annat arbetar för att hjälpa unga tjejer och killar som lever ett hedersrelaterat liv.

Sara Mohammad flydde från hederskulturen.

Sara Mohammad flydde själv från ett tvångsäktenskap när hon var 16 år och den drivande kraften var hennes egen bror.
Sara skulle giftas bort med en man hon aldrig träffat och två gånger sa hon nej till äktenskapet vilket ledde till att hon misshandlades, den tredje gången fick hon ett gevär mot huvudet och fick välja att svara ja till äktenskapet eller nej och bli skjuten, hon svarade då ja men rymde hemifrån innan hon blev bortgift.

Sara en stark förkämpe.

Som 16-åring gick hon under jorden och så småningom lyckades hon ta sig till Sverige där hon idag arbetar för att hjälpa ungdomar som lever med hedersproblematiken och Sara själv är en stark förespråkare för att förbjud slöja på barn och att det inte ska göras några undantag i skolundervisningen med hänvisning till kultur eller tro.
Sara Mohammad riktade stark kritik mot den del av samhället som tar större hänsyn till föräldrarnas kulturtillhörighet än till barnens rättigheter.
- Om mitt barn inte får gå till simhallen och simma med alla andra barn, då är det rasistiskt mot mitt barn och du ska inte vara snäll mot mig, du ska tänka på barnen, du ska våga ifrågasätta, det handlar om att barnens rättigheter kommer i kläm, sa Sara Mohammad.

Föreläsning med riktiga berättelser.

Sara är en duktig föreläsare och hon tar med konkreta exempel både ur sitt eget liv och sin uppväxt och hur det kan gå till i det svenska samhället, hon har en förmåga att berätta på ett tydligt sätt om det som hände henne under uppväxten och det visar att i hennes familj var det inte pappan som var drivande av hederskulturen utan mamman och det är något som ofta inte kommer fram i den svenska debatten.
I hederskulturen är kvinnorna lika aktiva som männen och de är oftast med och planerar när någon ska straffas för att de har vanhedrat familjen, men i den svenska debatten blir kvinnorna oftast utmålade som offer, vilket inte stämmer med verkligheten.

Ny teknik inte bara positiv.

Den nya tekniken med mobiltelefoner är inte bara en positiv utveckling, den har också gett fler möjligheter till övervakning när barnen inte är hemma.
Den nya tekniken gör det mycket enklare att övervaka någon, den gör det mycket enklare att titta om bussen till exempel är försenad eller andra liknade saker så det är mycket svårare att inte bli övervakad hela tiden idag.
Mobiltelefoner med filmmöjligheter har öppnat upp för en helt ny typ av övervakning av framför allt tjejer, pappan kan be henne filma på skolgården för att bevisa att hon verkligen är i skolan, eller var hon nu kan vara, en film från mobilen blir bevis på att hon är på rätt ställe.

Bristande integration.

Sara Mohammad var väldigt kritisk till den svenska integrationspolitiken, integrationspolitiken är inte hela problemet men det är en stor del.
- När man inte tar hand om den familjen och sätter ambassadörer för att integrera dem i samhället. När man placeras i ett område, hamnar i arbetslöshet och dessutom blir diskriminerad på bostadsmarknaden, arbetsmarknaden på olika sätt då kan man känna sig väldigt liten och det blir samtidigt obalans i familjen, rollerna förändras, man känner sig besviken i familjen och man känner sig besviken på hur man har blivit omhändertagen.
Vad finns det där ute i samhället om man inte försöker använda rätt verktyg och rätt tid för att ta hand om dem och integrera dem.

Många slutsatser.

Efter att ha lyssnat till Sara Mohammad så blir en av alla mina slutsatser att det finns mycket att rätta till i de svenska systemen och att personer som Sara behöver höras mycket mer än de gör.
Idag är det ofta så att det får stort utrymme när det händer något och med att hända något betyder oftast att en ung person dör men sedan försvinner ämnet igen och det här är något som behöver diskuteras mycket och ofta och på många olika ställen.
Det som gör att Sara Mohammad sticker ut med sin föreläsning är att hon pratar mycket om sina egna erfarenheter som att flickors självkänsla och självförtroende ska tas död på, en lydig flicka är en bra flicka.

GAPF till Örebro.

Senare under kvällen skulle Sara Mohammad vara med på ett möte för att möjligtvis starta upp en GAPF förening i Örebro län.
Tanken med mötet på kvällen var att starta upp en lokal verksamhet i Örebro.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar