×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-09-26  

Vredens Druvor Örebro Länsteaters stora satsning under hösten.

Vredens Druvor Örebro Länsteaters stora satsning under hösten.

Nu sätter Länsteatern i Örebro upp Vredens Druvor som en musikalisk teater med regi av Alexander Öberg som flera gånger tidigare gästat Örebro Länsteater som regissör, hans senaste besök var under Amadeus som blev en stor succé i sin musikaliska tappning.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
15 Klickbara bilder.

Nu sätter Länsteatern i Örebro upp Vredens Druvor som en musikalisk teater med regi av Alexander Öberg som flera gånger tidigare gästat Örebro Länsteater som regissör, hans senaste besök var under Amadeus som blev en stor succé i sin musikaliska tappning.

Vredens druvor en historia som håller och är lika aktuell idag.

De flesta känner säkert till filmen eller romanen Vredens druvor som utspelas under 30-talets depression i USA och följer en familjs försök att hitta lyckan i Kalifornien där det ska finnas arbete åt alla.
Familjen Joad lämnar sina mark i Oklahoma efter att banken har konfiskerat gården och familjen bestämmer sig för att packa in sig själva och då många tillhörigheter de kan i den gamla bilen och resa mot Kalifornien där det ska vara ett ständigt behov av arbetskraft i de många fruktodlingarna. Resan blir en stor prövning och framme i Kalifornien upptäcker familjen Joad att det inte är det förlovade landet, det de inte förlorar är sin framtidstro och hoppet om att det måste bli bättre någon gång.

Fortfarande aktuell historia.

Trots att Vredens Druvor utspelas i USA under 30-talet så sa Alexander Öberg att han inte tycker att det har hänt så mycket av utveckling i världen.
Det som han tänkte på direkt var de bärplockare som campade i våra svenska skogar under hösten.
- Det finns paralleller till nu och jag kan tycka att det är deprimerande när man håller på att jobba med materialet att vi inte har lärt oss någonting av historien.

Mycket musik.

Alexander Öberg har inte någon avsikt att publiken ska lära sig något av teater men samtidigt så är det intressant att det inte har hänt något med samhället på 70 år och att vi borde ha blivit bättre på att ta hand om varandra.
Vredens Druvor är inte en deprimerande föreställning utan den är underhållande och återigen så är det mycket musik när Alexander Öberg regisserar.
Alexander Öberg gillar att ha mycket musik i sina pjäser, allt behöver inte berättas utan vissa saker kanske passar bäst med sång.
- Om man tittar på teaterhistoria och tittar på många berättelser så är det helt plötsligt en monolog som ska berätta ett tillstånd, oh jag mår så dåligt, det kan man säga åtta gånger i en monolog, Hamlet har några sådana till exempel, om man sjunger dom istället så accepterar man på något sätt tjatet.

Hellre musik än teater.

Niclas Ekholm, som hör till den fasta ensemblen på Örebro Länsteater startade sin bana med musik men efter att ha varit med och startat upp Martin Mutter och deras nytänkande barnteater och fått arbete på Örebro Länsteater så har teatern fått en större del i hans liv.
Framgångarna med Martin Mutter blev starten för Niclas och att få bra recensioner uppmuntrade honom att fortsätta på teaterscenen.
I Vredens Druvor får han använda sitt intresse för musiken och han spelar flera olika instrument under föreställningen.
Niclas har däremot inte behövt lära sig något nytt instrument eftersom han spelar allt utom blåsinstrument sedan tidigare.
Flera av ensemblen har fått lära sig spela olika instrument eftersom alla på scenen hjälps åt att spela och sjunga.
Det har krävts ett intensivt arbete med logistik eftersom alla spelar olika instrument och på olika ställen under föreställningen och det är något som Niclas tror att publiken kommer att uppskatta.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar