×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-09-02  

Succé för Örebro Pride.

Succé för Örebro Pride.

Under fredagskvällen var det dags för paraden under Pridefestivalen.
Det var många som tog sig till Virginska skolan där paraden startade och tågade med till Stadsparken och underhållningen från scener.

Vad vi kunde se var de flesta politiska partierna representerade, det fanns också gott om olika organisationer som visade sitt stöd för festivalen.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
52 Klickbara bilder.

Under fredagskvällen var det dags för paraden under Pridefestivalen.
Det var många som tog sig till Virginska skolan där paraden startade och tågade med till Stadsparken och underhållningen från scener.

Vad vi kunde se var de flesta politiska partierna representerade, det fanns också gott om olika organisationer som visade sitt stöd för festivalen.

Trångt men trevligt.

Framför Virginska skolan i Örebro samlades deltagarna i Örebro Prides parad och redan kvart i sex var det trångt på gräsmattan och det låg förväntan i luften.
Att arrangera en parad genom Örebro är inte det enklaste eftersom örebroare kan vara lite svårflörtade, men Örebro Pride lyckades över förväntan.
Paradtåget var långt och det var många olika föreningar eller aktiva på andra sätt som var med, huvuddelen av paraden bestod av privatpersoner i alla åldrar men den övervägande delen var de yngre.

Stor show i Stadsparken.

Paraden gick från Virginska skolan ner till Stadsparkens scen och väl framme så var det en liten stund kvar tills underhållningen startade men det var rätt bra för många passade på att gå runt och hälsa på bekanta.
Stadsparkens scen var centrum för uppmärksamheten och de som fick starta showen var Friskis och Svettis som visade upp sina färdigheter och faktiskt fick med sig en hel del av publiken.

Fördomar man inte vet om att man har.

Konferencierer var Peter Flack och Marie Kühler och de inledde med att tala om fördomar.
De flesta fördomar man har vet man inte om innan man ställs i en situation där man måste möta dem och det var det som Peter Flack och Marie Kühler tog upp när de tillsammans framförde en dialog från Stadsparkens scen.
Det var en viktig sak, men att se dem läsa innantill tog bort mycket av känslan i deras framförande, synd de hade mycket att säga men skämtsam dialog fungerar inte riktigt när den läses innantill, inte ens, eller kanske framförallt inte, när det är ett så pass svårt ämne som fördomar, tyvärr.

Invigningstal av Ulrika Westerlund RFSL.

Ulrika Westerlund talade inte bara om vad en Pridefestival betyder i Sverige utan vad den betyder i andra länder.
I år så har det startad flera nya Pridefestivaler inte bara i Sverige utan även utomlands och under mycket större hotbild än vad som finns här.
I år hölls den första beach pride i Uganda och i Uganda är det olagligt att vara homosexuell, de diskuterar till och med att göra homosexuellt till dödsstraff.
Trots det anordnades en pride festival som de kallade för beach pride Uganda och RFSL i Sverige var med flera andra med och samlade in pengar för att göra den pridefestivalen möjlig.
Enligt Ugandiska mått var beach pride lyckat eftersom det bara var några få som blev arresterade och de som blev arresterade behövde bara tillbringa några timmar på polisstationen.
- Ifall pride arrangörerna här blev arresterade och fick sitta några timmar på polisstationen skulle ju inte vi tycka att det gick toppen, men i Uganda så var det här ett fantastiskt framsteg.

Inte första pridefestivalen i Örebro.

Örebro var faktiskt den första staden i Sverige som hade en Pridefestival och det var redan 1971.
Det var längesedan men nu är den tillbaka och o man ska döma av publiken så var den riktigt omtyckt av Örebroarna.
Scenen i Stadsparken upplyst i regnbågens färger och det var många små flaggor i regnbågens färger i publiken också och de som var där var på sitt gladaste humör.
Trots lite duggregn påminde publikmängden om Yeah! När de startade så nu är det bara att hoppas att Pride Örebro blir ett årligt arrangemang i Stadsparken och att festivalen kan växa i sin egen takt.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar