×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Liberalerna i Örebro presenterade sitt valmanifest.


Öppet forum – För trygghet och säkerhet.


Samtal om hederskultur och mäns våld mot kvinnor.


Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-08-26  

Bondens marknad på Stortorget.

Bondens marknad på Stortorget.

Bondens marknad är ett återkommande arrangemang på Stortorget i Örebro och den här lördagens marknad blev det lite extra eftersom det också spelades musik.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
25 Klickbara bilder.

Bondens marknad är ett återkommande arrangemang på Stortorget i Örebro och den här lördagens marknad blev det lite extra eftersom det också spelades musik.

Marknaden fylldes av musik.

Den här lördagen hade Örebro kommun och Kulturkontakten arrangerat lite underhållning under marknaden.
På eftermiddagen fylldes Stortorgets övre del av både Svensk och Grekisk folkmusik.
Blå Bergens Harmonier är en förening som spelar Svensk folkmusik och alla som var med och spelade hade klätt upp sig i sekelskiftskläder.
Blå Bergens harmonier spelade mycket lokal musik från samhällen runt Örebro och de lockade en del publik att stanna till på stortorget trots att det regnade.

Blå Bergens Harmonier startades 2002.

Det har hänt mycket med Blå Bergens Harmonier sedan Elisabeth Ragneråd startade upp föreningen 2002.
Starten var i liten skala med tre cittraflickor men sedan har det utökats med munspel och andra instrument och nu 2012 är de rätt många som träffas en gång i veckan för att spela.
Varje år arrangerar de en spelmansstämma som har växt under åren så att de nu har spelmän från hela landet, nu år de så många att de har fått leta efter en ny lokal för att få plats med alla spelmän som vill komma till Jul i dur.
Nästa år firar Blå Bergens Harmonier 10 år och Elisabeth sa att det egentligen skulle ha varit firande i år men eftersom de inte var med i Örebro musikkulturförening första året blir firandet 2013 i stället.

Folkmusik och dans.

Blå Bergens Harmonier spelade två gånger under bondens marknad och andra gången så fick de sällskap av folkdansare nedanför scenen.
Eftersom vädret blev bättre allteftersom dagen gick så var det mer publik andra gången Blå Bergens harmonier uppträdde på Stortorget.
Andra framträdandet med en grupp folkdansare innehöll också lokal folkmusik och dansarna visade sina kunskaper framför scenen.
Jag uppskattar att de som både spelar och dansar kommer i folkdräkt eftersom det tillför det där lite extra, att jag inte kan placera folkdräkterna gör ingenting, men de är roliga att se och jag gillar att traditionen hålls vid liv.

Grekisk folkmusik.

Mitt emellan Blå Bergens Harmonier var det helt andra toner som spelades eftersom det då var Yá mas som stod på scenen.
Yá mas spelar Grekisk rebetimusik och det är en folklig musik som spelas över hela Grekland, under lång tid var den också förbjuden av regimen i Grekland men det brukar inte hindra de som verkligen gillar musik så den har överlevt ändå.

Äkta Grekisk musik.

Ilias Vogiatzis kommer från Grekland och han är en av grundarna till Yá mas.
Ilias Vogiatzis kom till Sverige 1969 och han har jämt hållit på med musik, musiken han spelar och sjunger i Yá mas är den folkliga musiken i Grekland och den tar upp alla möjliga ämnen i texterna.
Ilias berättade att det han uppskattar med den Grekiska rebetimusiken är att den inte är kommersiell, att den utvecklas men ändå har kvar sina rötter i befolkningen.
Ilias dotter Nana Johansson är också med i Yá mas och det är hon som sjunger de flesta sångerna även om Ilias sjunger några han med.

Ingen marknad utan knallar.

Bondens marknad skulle inte vara en marknad utan de som säljer sina produkter på torget och den här lördagen var det inte så många försäljare på plats.
Utbudet varierade mellan ullprodukter till bröd, sylt och grönsaker.
På Mor Carins bord fanns det bröd, sylt, ostkaka och kalvdans och den som ville kunde passa på att provsmaka ostkakan.
Det som sålde bäste enligt Filip Larsson som hade hand om försäljningen var kalvdans och ostkakan, men många köper mer än en vara och det blir ofta lite av varje.
Storsäljaren i år var hjortronsylten och Filip hade att göra även när regnet kom.

Grönsaker säljer bra.

Det bord som gick bäst var det där Peter Tidholm stod, efterfrågan på lokala grönsaker verkar vara stor och Peter hade kunder nästan hela tiden.
Eter läser egentligen på Universitetet men han vill lära sig mer om ekologisk odling och det var anledningen till att han var på Stortorget under Bondens marknad.
Grönsakerna han stod och sålde kom från Leo Mobergs odlingar och det fanns ett stort urval av säsongens grödor och Peter hade fullt upp nästan hela tiden.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar