×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-07-25  

Gatuterapi på riktigt.

Gatuterapi på riktigt.

Alla som passerar Stortorget uppe vid Nikolaikyrkan på onsdagar har säkert lagt märke till gatuterapeuten Hasse Arvidsson.
Varje onsdag under sommaren mellan 10.00 och 14.00 sitter Hasse på muren och erbjuder samtalsterapi till alla Örebroare som vill komma och prata en stund.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
1 Klickbar bild.

Alla som passerar Stortorget uppe vid Nikolaikyrkan på onsdagar har säkert lagt märke till gatuterapeuten Hasse Arvidsson.
Varje onsdag under sommaren mellan 10.00 och 14.00 sitter Hasse på muren och erbjuder samtalsterapi till alla Örebroare som vill komma och prata en stund.

Varje sommar under tre års tid.

Hasse Arvidsson har varit gatuterapeut varje sommar i tre år och nu börjar han bli en välkänd syn där han sitter på muren vid Nikolaikyrkan.
Hasse ser själv fram emot onsdagarna när han får träffa många människor och hans filosofi under onsdagarna är att till största delen lyssna på de som kommer.
Många av de som kommer har missbruksproblem av olika slag och det är just inom missbruksvården som Hasse Arvidsson har mest erfarenhet.
Det kommer också människor som har psykiska problem av olika karaktär och dom kan Hasse oftast lotsa vidare så att de kan få kontakt med någon förening som kan erbjuda stöd.

Ensamhet är vanligt.

Ett vanligt samtalsämne är ensamheten berättade Hasse.
Ensamhet har blivit allt vanligare i vårt samhälle och det är också något som Hasse berättar att han har märkt.
Hasse kan hjälpa till genom att ge kontaktinformation till föreningar eller andra grupper som kan erbjuda kamratskap och även om Hasse själv har mest kunskap om de stödföreningar som finns till missbrukare av olika slag så har han också andra föreningar som kan vara en väg in i gemenskap.
Hasse har jämt sin dator med sig också så att man kan söka på nätet om det är något speciellt man behöver ta reda på.

Kontakter med myndigheter.

Samtalsämnen kan variera och Hasse får träffa många som vill ha råd om var de kan vända sig när en anhörig har problem med droger, det är vanligt att människor inte tror att de kan vara anonyma i kontakter med myndigheter.
Många vet inte vart de ska vända sig i olika situationer och speciellt föräldrar är oroliga över att deras barn ska få reda på att det var dem som kontaktade myndigheterna.
En del kommer med andra praktiska frågor som hur det fungerar och vad man får och inte får om en anhörig sitter häktad eller i andra situationer.

Ett sätt att betala tillbaka.

För tre år sedan var det rätt mycket skriverier om Hasses verksamhet, han arbetar som terapeut med människor speciellt unga pojkar med drogproblem och uppmärksamheten han fick gällde att han inte var så duktig på att dokumentera allt han gjorde.
Efter en lång artikel i den lokala tidningen så fick Hasse mycket stöd och uppmuntran från Örebroare som sa att det var skönt med någon som brydde sig mer om människor än om papper.
Hasse funderade p hur han skulle kunna betala tillbaka för allt stöd han fick och det var så tanken om gatuterapi startade.
Trots lite tvivel om att det skulle gå så testade han och upptäckte att det gick utmärkt, så nu är han inne på tredje året och han har planer på att det ska kunna bli året runt också och inte bara på sommaren när det är varmt.

Framtida planer.

Hasse har fått förfrågningar av människor som vill sitta tillsammans med honom och någon han själv skulle kunna tänka sig är en jurist eftersom han får många frågor som rör överklaganden och intyg av olika slag.
Det skulle underlätta för honom att ha någon sakkunnig inom juridiken med för att få allt korrekt, även om Hasse med sina 15 år med terapiarbete har vana av att skriva intyg och liknande skulle en jurist kunna vara till stor hjälp ibland.
När det gäller andra terapeuter så kanske om någon kvinnlig skulle vilja sitta någon annan dag än onsdagar, det är ju inte säkert att kvinnor vill prata med mig sa Hasse så en kvinnlig terapeut skulle kunna vara en idé.

En hund gör kontakter lättare.

Normalt så har Hasse sin hund Izy med sig och hon är en bra väg för att prata med människor, många stannar för att klappa henne och sedan pratar de med Hasse.
Just den här dagen var inte Izy med eftersom det var för varmt men Hasse hade att göra ändå och det märktes att hans arbete som gatuterapeut är viktigt för de som har talat med honom tidigare.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar