×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-05-19  

Manifestation mot kvinnovåld.

©2007 - Johan Gullberg knytpunkt.se - Manifestation mot kvinnovåld
Elisabeth Lindgren från Kooperativet Kullen initiativtagare till manifestationen.
©2007 - Johan Gullberg knytpunkt.se - Manifestation mot kvinnovåld
Björn Ranelid, Författare.
©2007 - Johan Gullberg knytpunkt.se - Manifestation mot kvinnovåld
Thomas Wetterberg , Sakkunnig i jämställdshetsfrågor, Näringsdepartementet
©2007 - Johan Gullberg knytpunkt.se - Manifestation mot kvinnovåld
Rasmus Persson (C) Kommunalråd och Ordförande i Brottsförebyggande rådet i Örebro
©2007 - Johan Gullberg knytpunkt.se - Manifestation mot kvinnovåld
Hasse Arvidsson Poet ©2007 - Johan Gullberg knytpunkt.se - Manifestation mot kvinnovåld
Murad Artin (V) Kommunalråd.
©2007 - Johan Gullberg knytpunkt.se - Manifestation mot kvinnovåld
Moni Höglund Pastor i Immanuelskyrkan i Örebro.
©2007 - Johan Gullberg knytpunkt.se - Manifestation mot kvinnovåld
Manifestationen samlade en ganska stor skara åhörare under tiden talen pågick
Fredagen den 18 maj genomfördes en manifestation emot kvinnovåld på Stortorget i Örebro.

Manifestationen arrangerades av Kooperativet Kullen till minne av Susanne som blev dödad av sin sambo den 18 maj 2006.

Manifestationen inleddes av Elisabeth Lindgren från Kooperativet Kullen.
Elisabeth inledde raden av talare med att berätta om att de kvinnor som är missbrukare inte är välkomna på landets kvinnojourer, utan den hjälp de erbjuds är hjälp mot missbruket.

När de kvinnorna hamnar på avvänjningskliniker för sitt drogberoende så finns det inga avdelningar enbart för kvinnor, utan de måste gå igenom programmen tillsammans med män, även om de kommer från förhållanden där våld funnits.

Författaren Björn Ranelid var förste talare för dagen, hans tal var om kärlek och att vi alla har lika värde oavsett kön eller hudfärg.
I Björn Ranelids nästa bok har han höjt upp vanliga människor till samma nivå som George Bush, alla makthavare i värden borde vara så nära människor att de kan höra hjärtslagen från de människor som arbetar för andra människor.

- Vi är alla olika och tänk på att om kvinnorna säger nej till männen i 60 år så kommer mänskligheten att dö ut.

Björn Ranelid hade egentligen inte tid att komma till Örebro idag men då Elisabeth Lindgren ringde och frågade om han inte kunde hålla ett tal under manifestationen så kunde han inte säga nej, vilket jag tyckte var väldigt bra, vi som lyssnade fick höra många kloka ord och tankar under hans tal.

- Inget barn föds med ondska i själen.
Det är tänkvärt, vad är det egentligen, som får människor att slå den de egentligen borde skydda?

Efter Björn Ranelid var det dags för Thomas Wetterberg som leder näringsdepartementets jämställdhetsprojekt Män och jämställdhet och är sakkunnig i jämställdhetsfrågor.
Thomas Wetterberg är även ordförande för Män i Örebro för kvinnofrid.
- I den här regeringen står mäns våld mot kvinnor högt upp på listan, säger han.
- 40 miljoner kronor ska regeringen satsa på jämställdhetsfrågor berättar han vidare.

Thomas Wetterberg tycker att även kommuner måste satsa mer, det behövs ett samarbete mellan kommuner för att hjälpa de kvinnor som är drabbade, samtidigt så måste män som slår få hjälp att ändra sitt beteende.

- Om ni hör en arbetskamrat eller någon ni känner prata illa om sin partner eller om kvinnor i allmänhet, var inte rädda för att fråga vad han menar, vi måste ta den diskussionen och den måste tas direkt.
Mycket av det som Thomas Wetterberg tog upp i sitt tal var att vi måste alla hjälpas åt med att få bukt med våldet. Om vi vanliga inte reagerar när vi hör någon utrycka sig på ett nedvärderande sätt om sin partner så måste vi som hör det reagera och fråga hur han menar. Detta pågår även i homosexuella förhållanden och där är det också ett problem för att det inte syns utanpå vilka som är drabbade.

Thomas Wetterberg avslutade sitt tal med att tala om att för Män i Örebro för kvinnofrid träffas den tredje lördagen varje månad på Harrys. Nu på lördag den 19.de träffas de på Harrys, klockan 17:00 alla som är intresserade av att diskutera ämnet är välkomna att vara med.

Sedan var det dags för lokalpolitiker att få komma till tals, först ut var Rasmus Persson från Centerpartiet.

Rasmus Persson som är ordförande i Brottsförebyggande rådet i Örebro hade tagit fram statistik över kvinnovåld inför dagen.

- Förra året anmäldes 25 400 fall kvinnovåld varav 860 anmäldes i Örebro.
Brottsförebyggande rådet uppskattar att mörkertalet uppgår till 75 procent.
- Var femte minut blir en kvinna slagen i vårt land, i 72 procent av fallen är förövaren en bekant till kvinnan ofta en närstående.
- Det är beklämmande läsning att gå igenom statistiken sa Rasmus Persson som också frågade sig om samhället har gjort allt de kunnat och att han tycker att så länge som svaret på den frågan är fel så måste politiker prioritera våld mot kvinnor.

Rasmus Persson frågade var hedern ligger i att döda sin fru, sambo? eller dotter?
Det krävs att alla hjälps åt.

Även om Rasmus Persson hade lagt mycket tid på att ta fram statistik så visade han tydligt att statistiken hade berört honom och att det här är en fråga som inte får glömmas bort.
I Örebro blev 860 fall av kvinnovåld anmälda förra året och jag har som Rasmus Persson svårt att tro att så många fall bara kan gå spårlöst förbi utan att någon har märkt något.

Hasse Arvidsson, poet och medlem i män i nätverket berättade om den vita halsduken de har som symbol för att visa vad de står för.
Hasse Arvidsson läste därefter upp fyra av sina dikter från Tunn Is (ISBN: 9189394054).

Näste politiker var Murad Artin från Vänsterpartiet som inte ville gå igenom statistiken en gång till då föregående talare redan hade haft den.

Murad Artin koncentrerade sitt tal runt att kvinnovåld tar avstamp i ojämlikhet, vi måste inse att det är ett strukturellt problem.
- Vi som anser att våld är fel måste ta vårt ansvar. Mäns våld mot kvinnor är inte ett marginellt problem och att i majoriteten av fall med kvinnovåld så känner kvinnan förövaren.
- Det är skrämmande när siffror vi får fram när vi vet att mörkertalet är stort, Brottsförebyggande rådet uppskattar att endast 25 % av kvinnorna gör en anmälan.

Murad Artin tog även upp att vardagsrädslan som många kvinnor bär på också är ett stort problem och något som behöver tas på allvar. - Ett direkt hot om våld påverkar alla kvinnors strategier, Vardagsrädslan är att vara orolig, att ta en omväg i skolan eller att hoppa över joggingturen på kvällen för att det blivigt mörkt ute.
- Det är att göra upp flyktvägar när man är ute på kvällen, eller att gå hem tidigare från en fest eller ett möte bara för att få sällskap på vägen hem.

Murad Artin skulle även gärna se att alla inom socialtjänsten ska ha kompetens att upptäcka varningssignaler tidigt, för att tidigt kunna erbjuda hjälp av olika slag.

En oanmäld talare blev avslutningen på denna första del av manifestationen.
Talaren var Moni Höglund som är pastor i Immanuelskyrkan i Örebro.

Moni Höglund talade mycket om att vi har glömt att vara medmänniskor idag, alla kanske skulle behöva lägga sig i andras liv mer, att störa och fråga hur det står till med människor är inte fel utan tvärt om bra.
- Om alla kan vara mer störiga och bry sig mer om varandra skulle det bli svårare för någon att bli slagen i tysthet,
där tycker vi att hon har helt rätt. Moni Höglund berättade också en liknelse om en pojke och hans pappa som var på stranden.
- Pojken sprang fram och tillbaka för att lägga tillbaka snäckor i vattnet, när pappa vill gå så säger han till pojken att sluta eftersom han inte kan bära ner alla snäckor till vattnet då det är för många och de inte har mer tid, då tar pojken upp en snäcka och säger att för just den här snäckan så spelar det roll.
Det är en bra liknelse för att få människor att kanske hjälpa en annan människa istället för att inte hjälpa någon.

Moni Höglund avslutade sitt tal med ord från moder Teresa.
- Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Detta är bara en liten del av alla talare som var på Stortorget under dagen, vi passade även på att prata med några av besökarna som deltog i manifestationen.

Den allmänna uppfattningen om dagen var positiv eller som Sara och hennes väninna tyckte att det var bra att de även hade en liten utställning så att man fick det svart på vitt när man tittade. Sådana här manifestationer är bra då många hör när de går förbi, vi såg att det var många som stannade till på vägen förbi Stortorget idag, hoppas att de också tog till sig det som talarna hade att säga.

Vi fick även en liten pratstund med Elisabeth Lindgren som verkligen brinner för att även kvinnor som missbrukar ska ha samma möjlighet att söka skydd och hjälp i ett kvinnohus.
Att de kvinnorna inte är välkomna är fel, ett kvinnohus ska vara öppet för alla kvinnor som har behov av att komma hemifrån om de har en partner som slår.

Detta är bara en liten del av det som hände under manifestationen idag.
Jag hoppas att ni som var där talar om den med vänner och bekanta så att ämnet inte glöms bort.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar