×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Liberalerna i Örebro presenterade sitt valmanifest.


Öppet forum – För trygghet och säkerhet.


Samtal om hederskultur och mäns våld mot kvinnor.


Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-06-17  

Dans kom till Örebros torg och parker.

Dans kom till Örebros torg och parker.

Under en vecka i juni har det varit dansperformance på de olika torgen i centrala Örebro.
Open Dance har under fyra dagar dansat på olika ställen för att sprida intresset för dans och för att fylla Örebro med kultur.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
33 Klickbara bilder.

Under en vecka i juni har det varit dansperformance på de olika torgen i centrala Örebro.
Open Dance har under fyra dagar dansat på olika ställen för att sprida intresset för dans och för att fylla Örebro med kultur.

Dans med och utan musik.

De tre dansarna i Open dance har dansat både till och utan musik, den första dagen började de lite försiktigt efter Svartån vid slottet och då med enbart en mp3spelare med musik.
Det var en annorlunda upplevelse att se dans utan att höra musiken som dansaren hörde.
Initiativtagare till den här veckan med Open Dance är Linn Ragnarsson som är en dansare hemmahörande i Örebro.
Iden till Open Dance fick hon av Open Art och tanken är att föra in kultur och i det här sammanhanget dans till Örebros centrala delar. Kultur är viktigt och Linn vill att fler ska få upp ögonen för dansen.
- Via Open Art, det projektet har liksom satt en trend med konst ute runt om i staden, som är väldigt spännande, men det inträffar bara vart annat år, så det är kul att kunna ta den ett steg vidare, varför inte kunna ha dans på stan, sa Linn Ragnarsson.

Tre dansare.

Den här veckan var det tre dansare som tog plats på Örebros torg. Linn Ragnarsson Örebro, Aymara Parola, Argentina och Joe Jurd, Australien så det var en internationell trio dansare som möttes i Örebro.
Open Dance hade också livemusik på stan, tillsammans med studenter från Örebro musikhögskola framförde de improviserade föreställningar runt om i centrala Örebro.

Aymara Parola från Argentina var med och dansade under veckan.

Aymara Parola gjorde sitt andra besök i Örebro och hon berättade att hon gillar att resa och möta andra kulturer.
Aymara har dansat sedan hon var liten och hon har provat på flera olika inriktningar men hon startade med argentinsk folkdans.
Aymara har provat sig fram med olika dansstilar och hon fortsätter att prova det hon träffar på, hon vill inte placera sig i något fack eftersom hon förändrar sin dans beroende på vart hon är och vilka hon dansar med.
Aymara sa att hon gillar att dansa utanför scenen, det blir intressant att dansa på oväntade platser och ute på gatorna så kan publiken delta eller bara titta på, beroende på vad de känner för.

Startade dansa med en tangokurs.

Joe Jurd började dansa när han gick i skolan och han talade inte om för kompisarna att han gick en tangokurs, hans tanke var att han skulle träffa fler tjejer men det gick inte som han hade tänkt och istället så fastnade han för dansen och nu har han dansat professionellt i ca 10 år. Trots att Joe inte startade dansa som riktigt liten så har dansen ändå funnits med i hans liv sedan han var riktigt ung, han försökte tidigt härma Michael Jackson.
Joe Jurs lyssnar på mycket olika typer av musik och den musik som är bra är den som berör honom på något sätt och han dansar i stort sätt vart han än är.
Joe gillar det han har sett av Örebro, Örebro är fint och det har varit roligt att komma hit och hjälpa till att sprida dansen.

Började som gymnast.

Linn Ragnarsson är den av dansarna som vi Örebroare kanske känner igen eftersom hon är med i Raande Vo.
Linn började dansa nr hon var åtta år och hon höll samtidigt på med gymnastik och det var gymnastiken hon satsade på i början.
Dansintresset tog fart när hon var runt femton och det var då dansen tog över i stället för gymnastiken.

Extra dansare på Våghustorget.

På Våghustorget lockade de en rätt stor publik och en av åskådarna passade på att delta lite i dansföreställningen.
Dara som normalt spelar fotboll kände för att vara med och dansa trots att han inte gillar dans egentligen så det kan man säga att syftet med Open Dance blev uppnått.
Linn Ragnarsson hade inget emot att Dara var med en liten stund och det var den reaktionen hon hoppades på när de visar upp dans mitt i centrum.

Livemusik till dansen.

Robin Mossberg var en av musikerna som var med och spelade under dansen. Iden till det fick de under ett annat gig där Linn var med och improviserade dans och det var roligt så i år bestämde de sig för att samarbeta igen.
Från början var det tänkt att Robin och de andra musikerna skulle vara gatumusikanter men nu blev det lite mer med dansen också.
Under dansföreställningarna så är det improviserad musik medan de som gatumusikanter spelar mer poplåtar.
Robin Mossberg läser jazz och rock på musik högskolan i Örebro och att han valde just Örebro var för att den skolan har en bredare musikalisk inriktning än de andra som finns.
Robin har spelat mycket jazz tidigare, bland annat har vi sett honom på Clarion Hotel under arrangemang av Jazz & Bluesklubben, men nu vill han utforska fler typer av musik och det får han möjlighet att göra här i Örebro.
När gruppen spelade som gatumusikanter så fick de en del att stanna till och det är ett trevligt inslag i stadsbilden med duktiga musiker som underhåller förbipasserande.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar