×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-06-11  

Marknad på Gamla Gatan.

Marknad på Gamla Gatan.

Under lördagen var det Marknad på Gamla Gatan i Örebro.
Mitt på gatan stod det ett tält där Ideellt Utvecklings Centrum hade ställt ut bilder på gamla Gatan förr och nu, samt en vägg där människor fick lämna förslag på förändringar i miljön.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
6 Klickbara bilder.

Under lördagen var det Marknad på Gamla Gatan i Örebro.
Mitt på gatan stod det ett tält där Ideellt Utvecklings Centrum hade ställt ut bilder på gamla Gatan förr och nu, samt en vägg där människor fick lämna förslag på förändringar i miljön.

En konstvägg.

Fabian Lente var en av dem som skrev förslag på hur han skulle vilja se Gamla Gatan och han vill att en av de väggar som inte har fönster skulle användas som konstvägg, där konstnärer skulle kunna sätta upp sina verk helt gratis.
Fabian sa att alla som vill ska kunna sätta upp sina konstverk oavsett om det är tavlor, dikter eller vad det nu är man har skapat. Det viktiga är att ge konstnärer än möjlighet att få en plats att synas på.
Fabian håller själv på med musik och det kanske inte är så konstnärligt jämt men han vill själv försöka få in konst i musiken och han funderar på att skriva musik till dataspel eftersom det kräver ett helt annat sätt att tänka mot normalt när han skriver musik.

Ett tak över Gamla Gatan.

AnnaMaj Björk Bra och Begagnat berättade att de på Bra och Begagnat hade tänkt mycket på hur Gamla Gatans kulle kunna bli bättre, belysning är en viktig del men det de helst skulle vilja ha det är ett tak.
Ett tak över Gamla gatan skulle betyda att alla de konstnärer och föreningar som har sina lokaler på Gamla Gatan skulle kunna flytta ut sina verksamheter för att få mer liv gå gatan.
- Det är mycket föreningar och hantverk på den här gatan, man kan sitta ute med sitt hantverk, man kan ha mannekänguppvisningar, man kan ha lite trubadurer och olika saker så ett tak över här skulle vara väldigt trevligt, sa AnnaMaj Björk.

Mer färg för att göra Gamla Gatan mer inbjudande.

I dag så är Gamla Gatan inte direkt inbjudande men det skulle AnnaMaj vilja ändra med lite mer färg och växter.
Gatan är charmig och plattläggningen är ovanlig eftersom de har gjort bilder med hjälp av plattorna, det är det säkert inte många som har sett. Läget på Gamla Gatan är bra eftersom det är många som passerar förbi.
AnnaMaj berättade att hon märkte en tydlig skillnad när parkeringsplatserna och bussarna försvann.
Bra och Begagnat har sina kunder ändå men det blev ändå en märkbar förändring.
AnnaMaj sa också att hon skulle också vilja att Järntorget gick att använda på ett bättre sätt, några färdiga permanenta torgstånd skulle vara en bra ide eftersom det skulle bli enklare att flytta ut sin verksamhet på torget utan att behöva släpa på bord och annat.

Många föreningar i Norr City.

Ideellt Utvecklings Centrum, IUC, startade upp sitt arbete med Norr City under mars i år och de hittade över 30 olika ideella föreningar som har sina adresser i Norrcity berättade Per Hector från IUC.
Sedan hade de ett möte med alla föreningar för att diskutera ideer om hur Norrcity ska utvecklas. De har också haft öppna möten i sin lokal på Storgatan där Örebroarna har fått möjlighet att komma och träffa politiker och tjänstemän.
Den här dagen tänkte de samla ihop allt de får in för att lämna vidare till Björn Sundin (S) kommunalråd och tjänstemän på Örebro kommun.

Aktiviteter på Kulturhusets bakgård.

Det var inte bara på Gamla Gatan det var aktiviteter, Kulturhuset hade en marknad på sin bakgård och där fanns det lite allt möjligt att titta på.
Elin Hector verksamhetsledare berättade att det finns många ideer på hur Norrcity ska utvecklas.
En fördel med arbetet som har inletts är att alla föreningar nu har enklare att få kontakt med varandra och kan också börja göra saker ihop.

Öppna nya dörrar.

Den här dagen hade Kulturhuset öppnat upp till sin parkering från Gamla Gatan, den är normalt låst och förbommad, men den här dagen kunde man gå den vägen in och för att underlätta så hade Kulturhuset gjort en stig med trasmattor in.
Elin Hector sa att hon vill gärna se att det öppnar sig fler vägar i Norr City för att man ska få andra perspektiv än dom man normalt har.

Vernissage på Kulturhuset.

Det var också ett vernissage på Kulturhuset eftersom Emma Bjelkes utställning öppnade.
Emma Bjelke har jämt ritat och en naturlig fortsättning blev att börja måla också, Emma berättade att hon har gått bild och form under gymnasiet och sedan fortsatte hon studera på Örebro konstskola.
Emma Bjelke har alltid varit kreativ och den naturliga vägen för henne att släppa loss kreativiteten är genom att måla, hon är också intresserad av body art så hon ritar tatueringsmotiv och en framtida utmaning är att lära sig att tatuera om hon kan hitta någon som vill lära henne, men det är framtida planer och inget som hon har några konkreta planer för än så länge.

Människor är inspirationen.

Sin inspiration får Emma Bjelke från människor, musik eller tatueringskonst eller allt hon stöter på. Emma har nästan jämt människor med i sin konst eftersom människor är vackra och intressanta. Den mänskliga kroppen är vacker och svår att fånga och Emma vill gärna ha utmaningar när hon målar.
Utställningen är öppen till och med 27 juni så passa på att titta på Emmas målningar.


Tillbaka

Kommentarer:

2012-06-12 14:10:12   Av: Malin Larsson

Hej, jag tycker att ett tak över gamla gatan skulle vara toppen, något liknande hötorget i stockholm.
Som de andra har sagt så skulle det ju bli lättare att stå där med bord och spela musik och liknande.
Att få ihop de två olika delarna av gamla gatan så att hela gatan blir enhetlig.

Lämna en kommentar