×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-05-28  

Metallsvenskan 2012 avgjord.

Metallsvenskan 2012 avgjord.

Maj månad betyder att Örebro fylls av Hårdrock eftersom Metallsvenskan tar Örnsro IP i besittning under två dagar.
Den här helgen var det strålande sol nästan hela tiden. Helgen fylldes med Hårdrock av bästa klass och inte att förglömma fotbollen som egentligen är huvudnumret för Metallsvenskan.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
150 Klickbara bilder.

Maj månad betyder att Örebro fylls av Hårdrock eftersom Metallsvenskan tar Örnsro IP i besittning under två dagar.
Den här helgen var det strålande sol nästan hela tiden. Helgen fylldes med Hårdrock av bästa klass och inte att förglömma fotbollen som egentligen är huvudnumret för Metallsvenskan.

Blandat med stora och små band.

En nyhet för i år var att det fanns fyra scener.
Tre av scenerna var till Metallsvenskans band och det var ett roterande schema på var banden spelade, den fjärde scenen var till för studieförbund och deras band.
När det var paus på Metallsvenskans scener så passade Crank it up tältet på att locka till sig en del av publiken för att lyssna på osignade band, som kan vara lika bra som de stora etablerade, det enda som saknas kan vara lite mer rutin och veta hur de ska ta publiken.
Årets två huvudband var Europe och U.D.O. Och båda dom lockade stor publik, mest publik lockade Europe men det kanske inte är så konstigt med tanke på att deras musik vänder sig till en lite större publik än U.D.O.

Några höjdpunkter under helgen.

En festival med så många band som spelar kan ofta reduceras till att man bara kommer ihåg ett band, det som man tyckte var allra bäst.
Metallsvenskan 2012 bjöd på flera bra upplevelser och några jag kommer att bära med mig är Seventribe från Västerås, Raubtier och Europe.
Det gavs många riktigt bra konserter de här två dagarna men de här tre fastande i mitt minne.

Seventribe, bandet som aldrig står still.

Seventribe är ren energi, de står inte still många sekunder i taget och eftersom de är så många i bandet så ser det rätt kaosartat ut uppe på scenen.
Det är inte så många band som går ner i publiken men hos Seventribe var det flera bandmedlemmar som var nere och gick runt i publiken under spelningen.
Att ge sig in i en moshpit med gitarr såg rent vansinnigt ut men samtidigt så gör det att de är helt suveräna att se live, eftersom man inte vet vad de kommer att hitta på.
Det här var faktiskt inte vår första kontakt med Seventribe, vi hörde dem när de var med på Yeah festivalen, men då kommer jag ihåg dem som lite lugnare, eller i alla fall att de var kvar på scenen.
Scenen de spelade på sköttes av Rockfabriken och det var den minsta scenen för Metallsvenskans band, kanske var det det som lockade Seventribe att bjuda på den här fantastiska showen.

Raubtier gjorde det nästan lika bra den här gången.

Förra gången vi hörde Raubtier spela var på Kulturhuset i Örebro under Monster Rock Weekend och den spelningen fick det stora tunga stenhuset att gunga.
Känslan var övermäktig och att få höra publiken sjunga med gjorde det till en riktig upplevelse.
Jag var tveksam till att Raubtier skulle kunna upprepa den känslan på Metallsvenskan och det gjorde de nästa. Det är stor skillnad på en konsert inomhus eller ute och ute är mycket svårare känns det som.
Raubtier själva var inte i riktigt lika god form den här gången men det kan ju ha med saken att göra att solen låg och gassade rakt upp på scenen och det var nästan olidligt varmt framför scenen så jag kan ju tänka mig hur det var uppe på scen. Eller som sångaren Pär Hulkoff sa, man är ju van vid minusgrader o här är det plus 150, Raubtier är som sagt ett band från Norrland.

Europe så mycket mer.

Oftast när man tänker Europe så tänker man på The Final Countdown men bandet kan så mycket mer och det är alldeles för lätt att glömma albumet som kom efter The Final Countdown och också innehöll riktigt bra låtar.
Den här konserten inledde Europe med låtar från den nya skivan Bag Of Bones och de rockar fortfarande.
Låtarna fick ett varmt välkomnande av publiken och en hel del kunde redan texterna och det är imponerande.
Europe har hållit på och spelat i drygt 20 år nu och de har scenvana som få. Att vädret bjöd på åska var inget som bandet brydde sig om utan de körde för fullt och som publik i ösregn uppskattas det mycket.

Gamla hits och nya låtar.

Europe blandade sitt material rätt friskt, inledningen bestod av nya låtar sen kom det lite äldre material för att gå tillbaka till det nya.
Det nya materialet känns fräscht och hela bandet kändes som om de verkligen är på hugget igen. De såg ut att verkligen trivas på scen och Joey Tempest har rösten i behåll.
Europe lockade en blandad publik till Örnsro IP, det var allt från barn upp till äldre medborgare och en sådan blandning ser man inte så ofta i publiken, om det nu inte är hårdrock.
Det som skilde den här gången från andra var att det kändes som en stor del av publiken inte var vana konsertbesökare utan sådana som passade på att se Europe och det visar verkligen hur stora de var när det begav sig i slutet på 80-talet.
Men även nu så har de låtar som är riktigt bra och jag hoppas att publiken fick upp öronen för att Europe verkligen rockar fortfarande.

Fotbollen lockade stor publik.

Det här året av Metallsvenskan lockade fotbollen stor publik.
Det finns tre läktare runt fotbollsplanen och alla tre var inte fullsatta men näst intill och när några i publiken gick därifrån så kom det nya.
Fotbollen är ju hjärtat i Metallsvenskan och lagen som var med i år tog sporten på allvar.
Matcherna är korta och de använder bara halva planen men det var fullt krig om bollen och en hel del riktigt fina mål.
Finalen stod mellan S(L)atans FC och Örebro United och den bjöd på riktigt fina mål och tillslut så fick Örebro United se sig besegrade av S(L)atans FC och segrarna gick hem med pokalen, varit spel och varsin guldmedalj.
Det känns som om lagen tar fotbollen mer på allvar nu än under de tidigare Metallsvenskan och det är både roligt och tråkigt, visst ska det vara fotbollsspel av klass men det behövs några lag som är där för att showa och bara tycka att det är kul också, det förhöjer känslan på matcherna och ger dem som inte är så fotbollsintresserade lite roligt.

En del Örebroband också.

Metallsvenskan passade också på att visa upp lite Örebroband, några har vi hört tidigare men inte alla.
Troubled Horse var första gången vi hörde och förhoppningsvis inte sista gången.
Bandet har funnits ett tag och nu sa de släppa sin första, men det är inget datum satt än. Musikaliskt är de åt garage hållet och riktigt bra.
Det var roligt att höra Micke Lindner igen, sist vi hörde honom spelade han med Magnus Pelander och hans gitarr är jämt ett nöje att höra.

Witchcraft med en ny uppsättning musiker.

Magnus Pelander och Witchcraft spelade också på Metallsvenskan.
Bandet har tre nya medlemmar men de har behållit sina musikaliska rötter vad jag kunde höra. Det här var första gången vi hörde dem live och de är bra, Magnus Pelanders röst har styrka och känsla.
Det här var deras comeback spelning efter att ha legat lågt ett tag. Nu väntar spelningar i Tyskland och Österrike och jag tror inte att deras gamla fans kommer att bli besvikna på det de hör.

Metallsvenskan lockade stor publik.

Med sol och sommartemperaturer lockade Metallsvenskan stor publik och naturligtvis lockade flera av banden sin egen publik. Europe, U.D.O, Raised Fist, Paul DiAnno och Rauptier var några av banden som fick stor publik till sina spelningar.
En fördel med festival är att även de lite mindre banden lockade fram publiken till scenen och Örnsro IP är inte så stort att man kan missa när det är musik på någon av scenerna.
Janne Larsson en av arrangörerna sa att det var mellan 7 - 8000 besökare och enda nackdelen med så stor publik är att det blir långa köer i öltältet.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar