×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-05-25  

Kvinnliga hövdingar möttes vid Naturens hus.

Kvinnliga hövdingar möttes vid Naturens hus.

Under torsdag och fredag är Örebros Landshövding Rose-Marie Frebran värd för de kvinnliga landshövdingarna i Sverige.
Rose-Marie Frebran visade upp sevärdheter i Örebro Län under dagarna och det första besöket gick till Naturens hus.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
4 Klickbara bilder.

Under torsdag och fredag är Örebros Landshövding Rose-Marie Frebran värd för de kvinnliga landshövdingarna i Sverige.
Rose-Marie Frebran visade upp sevärdheter i Örebro Län under dagarna och det första besöket gick till Naturens hus.

Rynningeviken och Naturens hus visade upp sin bästa sida.

De flesta håller säkert med om att Naturens hus och Rynningeviken är extra trevliga när solen skiner, oavsett vilken tid på året det är och den här dagen med sommartemperatur och strålande sol visade området verkligen upp sin finaste sida.
Gruppen med Landshövdingar fick en guidad visning av Malin Björk från Samhällsbyggnad Örebro Kommun.

Sänkningen av Hjälmaren gjorde området till en baksida.

En första stora förändringen i landskapet runt Örebro var sänkningen av Hjälmaren. Sänkningen av Hjälmaren på slutet av 1800-talet gjorde det möjligt att få ny åkermark till det hungriga Sverige.
Marken som kom fram när vattnet försvann var god åkermark och det blev en kornbod där det tidigare varit vatten, om sänkningen skulle ha planerats idag så hade den antagligen inte blivit genomförd eftersom den förstörde för vildlivet.
Tidigare gick Hjälmaren ända upp till Slussen men efter sänkningen så var det svårt att veta att vi i Örebro hade en stor sjö bara en liten bit bort.
Det som nu är vattenparken blev en samlingsplats för soptippar och industri plus att det anlades en oljehamn efter Svartån. Marken var nämligen inte någon bra åkermark så allt som vi ville dölja hamnade där.

Tankar förändras och nu är baksidan en framsida.

Under 1990-talet drabbades Sverige av stor arbetslöshet och Örebro Kommun funderade då på hur de skulle kunna hitta meningsfulla jobb till de som behövde sysselsättning.
1993 drar arbetet igång med att försöka få tillbaka en del av det som gick förlorat under sänkningen av Hjälmaren. Projektet startades utan att vara finansierat och de fyllnadsmassor som behövdes för att täcka soptippar och annat med kom från byggprojekt i Örebro.
I den takt som det började hade det tagit lång tid innan allt var klart men som tur var så höll vägverket på att bygga en motorväg mot Arboga och de behövde dumpa jordmassor någonstans, naturligt vis nappade Örebro Kommun direkt och med de stora volymerna blev arbetat klart mycket snabbare.
När platsen förändrades så utökades området också till den gamla oljehamnen där det först fick göras ett stort saneringsarbete och sedan så har vattenparken vuxit fram.
Den senaste delen är bron över Svartån som binder ihop Vattenparken med Oset.

Imponerade gäster.

Första reaktionen på Landshövdingarna var att det var jättefint vid Naturens hus och när sedan Malin Björk berättade och visade före och efterbilder från området så blev det mycket frågor om hur arbetet gått till.
Det märktes att Landshövdingar arbetar med miljöfrågor för det blev frågor om avrinningsområden och liknande tekniska miljöfrågor under tiden som de gick runt.
Örebro står ut eftersom det är ett så stort område som är återställt och det kan vara en inspiration för andra delar av både Sverige och övriga världen när man vill återställa områden som har blivit förstörda, det var några av synpunkterna som kom fram under vandringen.
Gästerna hade lite tur också eftersom de fick se ett par hägrar vid Rynningeviken och om de hade haft lite bättre med tid hade de säkert fått se mycket mer djurliv.

Visa upp det finaste länet har.

Rose-Marie Frebran vill de här två dagarna visa upp det finaste Örebro Län har och Vattenparken valde Rose-Marie Frebran tack vare den omvandling som området har genomgått.
- Från ett fullständigt förorenat område till ett fantastiskt område som alla kan njuta av och det har imponerat på gästerna.

Besöket vid Naturens hus avslutades med lunch och sedan fortsatte färden mot Björkborn Herrgård i Karlskoga.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar