×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-05-11  

Städdag på staden.

Städdag på staden.

På fredagsförmiddagen hade City Örebro, Örebro Kommun med fler arrangerat en städardag och de 100 första som hjälpte till att städa fick en gratis lunch på McDonalds.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
6 Klickbara bilder.

På fredagsförmiddagen hade City Örebro, Örebro Kommun med fler arrangerat en städardag och de 100 första som hjälpte till att städa fick en gratis lunch på McDonalds.

Mycket papper och fimpar.

På Våghustorget var det full fart när vi kom dit och det var en del att städa, framför allt pappersskräp och fimpar.
Speciellt fimpar ligger i högar i centrala Örebro och det ger inte ett gott intryck av vår stadskärna, vare sig för oss Örebroare eller besökande.

Alla behöver samarbeta.

Det var representanter från Örebro kommun, City Örebro, Örebro, Brottsförebyggande Råd (BRÅ) och McDonalds på plats på Våghustorget och även om de flesta ville hjälpa till att städa så han de inte så mycket eftersom det var många som kom fram och ville prata en stund.
Det som alla representanter var het eniga om var att alla behöver samarbeta om vi ska få en renare stad.
Det handlar inte bara om papperskorgar utan att alla som bor i Örebro måste ta sitt eget ansvar och inte skräpa ner.

En ren stad är en tryggare stad.

Sören Svensson från BRÅ sa bland annat att helhetsintrycket är viktigt. Om staden är hel och ren så blir förstöring och nedskräpning mindre eftersom de flesta inte vill förstöra något som är fint.
Ett förslag som Sören Svensson hade om att minska nedskräpningen var att ha papperskorgar som har en askkopp överst så att rökare har någonstans att slänga fimpen.
Som det är nu så ligger det många fimpar slängda på marken och det ger snabbt ett skräpigt intryck.
Än så länge så har de inte fått gehör för sitt förslag men de fortsätter att diskutera med de andra och Sören hoppas att det leder till resultat så småningom.
Sören Svensson skulle gärna se att arbetslösa ungdomar kan få ett arbete med att städa i centrala Örebro, inte som praktik utan som riktiga arbeten.
- Det är det mest riktiga arbete man kan ha det är faktiskt att hålla rent och snyggt, sa Sören Svensson från BRÅ.

Inför pant för snabbmatsförpackningar.

Maj-Britt Bergman arbetar med att städa i Örebro och hon berättade om en sommardag när hon kom åkande och hittade ett hav av sopor på Våghustorget, det var en blandning av förpackningar från McDonalds, flaskor och allehanda annat skräp.
Det tog henne nästan resten av hennes arbetsdag att städa Våghustorget och så ska det inte vara. Maj-Britt Bergmans förslag till att minska skräpet är att alla matkedjor som har hämtmat inför en pant för sina förpackningar för att uppmuntra människor att inte skräpa ner.

Vi städar inte för lite.

Björn Sundin (S) berättade att de under mötet som inledde dagen hade fått fram mycket idéer.
Alla behöver hjälpa till det här med nedskräpning är inget som Örebro Kommun kan lösa själva, utan det behövs samarbete mellan kommunen, fastighetsägare och restaurangägare.
Det är viktigt med samarbetet så att kampanjer eller aktiviteter märks istället för att alla gör små egna saker.
- Problemet är inte att vi städar för lite eller har för få papperskorgar. Problemet är att folk slänger saker på gatan. Hur mycket vi än städar så hjälper inte det problemet.

Roliga papperskorgar.

En tanke som Björn Sundin hade var att göra papperskorgarna roligare.
Det finns papperskorgar som låter nr du slänger skräpet och det kan uppmuntra människor till att använda papperskorgarna i stället för att slänga skräpet på gatan.
Ett annat förslag från Björn Sundin var att låta bli att städa centrala Örebro under en vecka för att visa hur mycket skräp det blir.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar