×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-05-07  

Visukalen invigd.

Visukalen invigd.

Lördagen den 5 maj var det stor invigning av Visukalveckorna i Örebro. Visukalveckorna som håller på till 2 juni innehåller ett hundratal olika aktiviteter för döva och hörande.
Det som gör att veckorna står ut är att många av aktiviteterna riktas mot möten mellan hörande och döva.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
11 Klickbara bilder.

Lördagen den 5 maj var det stor invigning av Visukalveckorna i Örebro. Visukalveckorna som håller på till 2 juni innehåller ett hundratal olika aktiviteter för döva och hörande.
Det som gör att veckorna står ut är att många av aktiviteterna riktas mot möten mellan hörande och döva.

Karneval längst Storgatan/Drottninggatan.

Invigningen inleddes vid lunchtid på lördagen med en karneval som gick från Storgatan 19 upp till Våghustorget och tillbaka till Teaterplan där det hölls invigningstal.
Invigningstalen hölls av Lars o Molin (KD) och Visukalgeneralen Julia Gezelius.
Lars O Molin inledde med att säg att de inte skulle hålla några långa tal eftersom det är kallt.
- Vi tog ett mycket modigt steg i Örebro den 6 mars 2010 då utropade vi Örebro till Europas teckenspråks huvudstad och som grund för det här utropandet så hade vi en åsiktsförklaring som inte bara kommunen hade undertecknat utan också landstinget, regionförbundet, universitetet och specialpedagogiska skolmyndigheten.

Ett stort ansvar att vara Europas teckenspråkiga huvudstad.

Lars O Molin var 2010 medveten om det stora ansvar som Örebro tog på sig och han visste att de påbörjade en spännande resa.
En hel del har varit otåliga och väntat på att något ska hända, nu är det flera saker på gång. Nu finns det bland annat en teckenspråklig kulturskola här i Örebro och teckenspråket blir mer använt i samhället.
- Det kommer bland annat snart att finnas en hemsida för Örebro Europas teckenspråkshuvudstad och på den hemsidan ska ni kunna följa det som händer.

Äntligen, kultur för alla.

Julia Gezelius inledde sitt tal med att säga att Äntligen har vi kultur för alla här i Örebro.
Förta Maj beslutade ordrådet att ta Visukal som månadens nya ord, Visukal är en sammanslagning av orden visuell och musikal berättade Julia Gezelius i sitt tal.
Julia Gezelius tackade alla ideella krafter som har hjälpt till att skapa över 100 punkter till programmet till Visukalveckorna och om det finns några frågor om något som rör visukalveckorna så kommer det att finnas ett visukalkontor inne på Örebro teater som man kan besöka.
- Örebro är ju Europas teckenspråkiga huvudstad vi har massa mål kvar som vi ska lyckas med innan det är klart, men det här är ju bara början, men det är ju en jättebra start.

Mingel med David Da Silva skaparen av musikalen Fame.

Efter invigningen så var det mingel med David Da Silva skaperen av Fame och inledningstalet hölls av Per Johan Behrn som är en av sponsorerna till Visukalen och visukalveckorna.
Per Johan Behrn valde att prata om omtänksamhet i sitt tal.
- Omtänksamhet för mig är att utan värderingar känna igen det mänskliga i någon annan och att göra något av det med glädje.

En Stolt David Da Silva.

David Da Silva har varit i Sverige en gång tidigare och det var på premiären på Fame i Stockholm 1993.
När Fame sattes upp i Stockholm så var det första gången som den hade blivit översatt till något annat språk än engelska, sedan dess har Fame spelats på många olika ställen runt om i världen på många olika språk.
David Da Silva var stolt över att få vara med om den här premiären när Fame har blivit något mer än bara en musikal.
David Da Silva sa att han tror att den här versionen av Fame som Visukal kommer att skapa ett nytt språk för båda hörande och döva och den kommer säkert inta bara att beröra Sverige utan också en stor del av övriga världen precis så som den första upp sättningen av Fame gjorde.

En integrerad föreställning.

David Da Silva berättade för oss efter sitt tal att han var imponerad över hur integrerad förställningen är.
Normalt när en föreställning teckentolkas så är det någon som står bredvid scenen ock tolkar och efter att ha sett genrepet så sa han att det blir magiskt.
De har fått alla karaktärer att komma till liv och Josette Bushell-Mingo fick beröm för att hon har klarat av allt. David Da Silva hade också lärt sig att saga Fame och att applådera på teckenspråk men i övrigt har han inga kunskaper i språket.

Josette Bushell-Mingo vill se en öppen teaterscen.

Josette Bushell-Mingo, regissör av Fame, sa bland annat när vi fick en kort pratstund med henna att konsten måste våga provocera, men det är viktigt för henne att den provocerar utan att såra någon.
Teater är en plats där folk kan mötas på lika villkor, ingen annan social form som kan göra det som teatern kan och Fame har visat Josette att alla kan.
Teatern måste vara öppen och våga diskutera saker. Artister måste stå vid frontlinjen och vi får inte säga till människor att de inte kan eller får men det är viktigt att visa var gränserna går, för du ska inte såra någon.

Viktigt att alla får visa vad de kan.

Per Johan Behrn tog Visukalen till sitt hjärta på en gång för här fanns det en grupp ungdomar som aldrig har frågat om sponsorpengar tidigare och det är viktigt att lyfta fram dem i samhället, som det har varit nu har de levt lite i skuggan av samhället.
Per Johan Behrn var noga med att de här ungdomarna ska få komma fram och synas så att de får en chans att visa vilka fantastiska ungdomar de är.
- Ödmjukhet för mig är det är inte att bara depositionera in utan det är att lära känna andra människor och sedan göra något åt det.

Kultur är viktigt.

Per Johan Behrn berättade att han vill se att Örebro Kommun bygger ett nytt mångkulturellt centrum där det ska ingå en konserthall i stället för konserthuset.
Det nya centret skulle fyllas med kultur av många olika slag och Per Johan Behrn vill gärna se att alla de invandrarföreningar som finns i Örebros ytterområden flyttar in till det nya kulturhuset så att fler kan upptäcka deras kultur.
Ett mångkulturellt centrum skulle kunna vara bra för Örebro som stad. Om de invandrarföreningar som finns kom in till centrala Örebro och hade aktiviteter skulle de nå så många fler än vad de gör idag när de ligger i utkanterna av staden.
Möten mellan människor är viktiga och ett mångkulturellt centrum med både konserthall och bibliotek är något som Per Johan Behrn berättade att han verkligen vill se.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar