×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-03-15  

Press- och yttrandefrihet viktigt för Rolf Porseryd.

Press- och yttrandefrihet viktigt för Rolf Porseryd.

Onsdagens föreläsning på Tankarnas Trädgård hölls av Rolf Porseryd. Ämnet för föreläsningen var hans arbete som utlandskorrespondent.
Rolf Porseryd inledde sin journalistbana på Sveriges radio och flyttade sedan över till TV där han gjorde ett snabbt besök på Rapport för att sedan flytta över till TV 4.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Onsdagens föreläsning på Tankarnas Trädgård hölls av Rolf Porseryd. Ämnet för föreläsningen var hans arbete som utlandskorrespondent.
Rolf Porseryd inledde sin journalistbana på Sveriges radio och flyttade sedan över till TV där han gjorde ett snabbt besök på Rapport för att sedan flytta över till TV 4.

Utlandskorrespondent ett farligt jobb.

Rolf Porseryd är antagligen mest känd för svenskarna som den journalist som bevakat flest oroshärdar i världen och han förmedlade sina upplevelser på ett bra sätt.
Rolf Porseryd var en av de journalister som bevakade konflikten i Bosnien och han har varit i Afghanistan flera gånger. Han berättade om flera incidenter som han råkat ut för där han var i verklig fara, men det som drev och driver honom är att vara på plats och förmedla det som händer.

Viktigt med egna journalister på plats.

Det har hänt att journalister har förts bakom ljuset och ett sådant fall var revolutionen i Rumänien och avsättningen av Nicolae Ceau?escu.
Oppositionen i Rumänien rapporterade att 60 000 hade mördats och att det var brutalitet utan dess like i historien.
När revolutionen var över och landet lugnat sig lite började det gå rykten om att de som begravts i massgravar inte alls blivit mördade och en massgrav grävdes upp och där hittade de barra lik av människor som dött en naturlig död.
Rolf Porseryd berättade att anledningen till att berättelserna om massavrättningarna rapporterades var att Rumänien var det mest slutna landet i Europa vid den tiden och utomstående journalister kom inte in så att de kunde verifiera historierna som berättades.

Källkritik är viktigt.

Nu med all modern teknik så kommer det bilder och upplevelser även från slutna länder men det gör att uppgifterna som kommer är svåra att verifiera och därför kan inte journalisterna veta vad som egentligen hände när bilderna togs.
Rolf Porseryd var noga med att betona vikten av att kolla material så gott det går för att inte bli lurad som journalist och det är nog något som många skulle behöva fundera på nu när allt ska gå så fort.

Många frågor att svara på.

Efter anförandet svarade Rolf Porseryd på frågor och det blev många olika ämnen, allt från frågor om hur han har klarat av arbetet som krigsreporter till världsläget.
En hel del av frågorna rörde olika oroshärdar i världen som Afghanistan, men Burma kom också upp och Rolf Porseryd berättade att det har helt klart hänt något i Burma, det startade med att de släppte Aung San Suu Kyi och efter det har de släppt fler oppositionella från fängelserna.
Rolf Porseryd berättade att han tror att ledar i Burma har sett på den Arabiska vårrörelsen och fattat ett beslut och nu ser det ut som att de är på väg in i en ny tid.
Vägen mot demokrati kommer säkert att bli lång men de har i alla fall påbörjat den.

Många upplevelser.

Rolf Porseryd har sett det mesta under sin tid som utrikeskorrespondent, men han har försökt hålla sig professionell i sitt arbete och hur det har påverkat honom kan han inte svara på själv.
En av de jobbigaste tiderna för honom var efter att hans fotograf Ulf Strömberg dödades i Afghanistan 2001. Efter det hade han mardrömmar och var noga med att låsa dörrar och liknande saker, men han fortsatte ändå att arbeta.
Händelsen när Ulf Strömberg dödades har satt sina spår och det märktes tydligt när Rolf Porseryd talade om händelsen.

Insatt föreläsare som kunde svara på alla frågor.

En överraskning med Rolf Porseryd var att han kunde svara på alla frågor han fick oavsett om det gällde Carl Bildt, Kina eller vad som driver honom som journalist. Ett är inte så vanligt med en föreläsare som kan svara på så många helt olika frågor och han är duktig på att förmedla sina upplevelser som utrikeskorrespondent.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar