×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-02-21  

Syrror går på nyrenoverad teater.

Syrror går på nyrenoverad teater.

Den 25 februari har Länsteatern premiär på pjäsen Syrror och nej den utspelas inte i en familjemiljö utan i sjukhusmiljö.
Pjäsen är skriven av Camilla Blomqvist och hon tillbringade lång tid på USÖ för att samla material till pjäsen.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
17 Klickbara bilder.

Den 25 februari har Länsteatern premiär på pjäsen Syrror och nej den utspelas inte i en familjemiljö utan i sjukhusmiljö.
Pjäsen är skriven av Camilla Blomqvist och hon tillbringade lång tid på USÖ för att samla material till pjäsen.

Syrror en komedi i sjukhusmiljö.

Syrror är en av Länsteaterns egna projekt och utspelar sig på ett sjukhus, Camilla Blomqvist tillbringade en månad med att samla material på USÖ innan hon skrev pjäsen och resultatet blev en underhållande historia om det mikrokosmos som ett sjukhus är.
Vi får följa flera olika karaktärer i deras arbete. Följ med på en absurd och vindlande resa genom korridorer och kulvertar.
Varför ligger det egentligen patienter bakom pianot i dagrummet och var får man egentligen röka?

Studiebesök på USÖ för skådespelare.

Malin Berg som spelar undersköterskan Inger var på studiebesök på USÖ inför uppsättningen av Syrror. Malin Berg hade både tur och otur på sitt studiebesök eftersom hon kom när det var lugnt på ALVA avdelningen.
När Malin var på USÖ fick hon hjälpa till med uppgifterna och hon fick vara med i många olika saker som hände på avdelningen.
- Det är många tankar som far när man möter en arbetsplats så där, jag tyckte om att vara där och kände att jag att det dels kom mycket till pjäsen och dels kom det mycket tankar om livet överhuvudtaget, berättade Malin Berg.

Kritik mot systemet i vården men inte personalen.

Malin Berg sa bland annat att hon funderat på hur det ska gå om det dras ner ännu mer på personal, vad händer med de gamla då, vem kommer ha tid att sitta ner och prata en stund.
Personalen gör så gott de kan men de hinner inte med all omvårdnad som skulle behövas och ska de dra ner ännu mer hur blir det då.

Praktiskt studiebesök.

Malin berättade att hon passade på att fotografera med sin Iphone för att få alla detaljer rätt. Teatern och Sjukhuset hade många beröringspunkter. Ingen dag är den andra lik och så är det på teatern också.
Malins första tanke när hon läste manuset var hur får vi ihop det här, pjäsen består av många korta scener nästan som på TV, men där är det enkelt, där klipper de men hur gör man på teatern. Sen berättade hon också att det var skönt att göra en pjäs som utspelar sig här och nu.
- Alla har ju referenser till sjukvården, vare sig man har varit där eller inte, alla har ju en relation till sjukvården.

Annorlunda regi.

Tereza Andersson som har regisserat Syrror sa att det var inte som att jobba med en normal pjäs, det fanns ingen dramaturgisk båge, det finns något stort genomgripande projekt som ligger som en röd tråd genom pjäsen.
Men i en sån här pjäs så blir inte fokus på det utan på människor. Tereza Andersson fick ändra sitt sätt att arbeta som regissör med den här pjäsen eftersom det mer handlade om att lyfta fram personer och inte att få fram konflikter och problem som det brukar vara när hon arbetar med en text.
- Det gör det mycket svårare att jobba med än en vanlig pjäs.
Man får leta på ett lite annat sätt sa Tereza Andersson.

Universell problematik.

Tereza Andersson sa att det är roligt med lokal förankring men själva historien är universell och det hade kunnat vara vilket sjukhus som helst som det utspelar sig på.
Det här blir mer extremt eftersom det här är en arbetsplats som hanterar liv och död till vardags men om man tar bort det så skulle det kunna vara vilken arbetsplats som helst.

En nyrenoverad Örebro Teater.

Lagom till premiären på Syrror så blir det också premiär för den nyrenoverade Örebro teatern.
Under hösten så har hela teatern restaurerats och teatersalongen var det enda som var helt färdigt.
När vi skulle in till denna pressvisning så var det full fart med arbetet i de övriga lokalerna och en stor nyhet är att ingången nu är flyttad dit den var tänkt att vara från början.
Det var lite svårt att få en ordentlig bild av hur det ska se ut när det är helt klart,men av det vi såg så ser det ut att bli riktigt bra.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar