×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-01-22  

Fängslande Bilder i Wadköping.

Fängslande Bilder i Wadköping.

På lördagen var det invigning av utställningen Fängslande Bilder på Konstfrämjandet Bergslagen i Wadköping.
Öppnandet av utställningen som ska samla in pengar till Johan Persson och Martin Schibbye lockade många till Wadköping och det blev trångt i rummet där Johan Perssons bilder är utställda.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
3 Klickbara bilder.

Bitte Alling-Ode, Fotograficentrum. Magnus Laupa, VD fotobyrån Kontinent. Anna-Karin Andersson, Verksamhetsledare Konstfrämjandet Bergslagen. Peter Alling-Ode, Fotograficentrum.

På lördagen var det invigning av utställningen Fängslande Bilder på Konstfrämjandet Bergslagen i Wadköping.
Öppnandet av utställningen som ska samla in pengar till Johan Persson och Martin Schibbye lockade många till Wadköping och det blev trångt i rummet där Johan Perssons bilder är utställda.

Magnus Laupa invigningstalade.

Magnus Laupa VD på fotobyrån Kontinent var invigningstalare och hans tal handlade bland annat om hur han fick åka till Etiopien och vara vittne i rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye.
När Magnus Laupa var i Etiopien och väntade på att vittna så fick han sitta och vänta länge på att det skulle bli hans tur. Frågorna han fick handlade till största delen om varför Johan Persson och Martin Schibbye var i Etiopien och Magnus berättade att Martin Schibbye hade varit i ett flyktingläger och hört människor berätta om varför de hade flytt från Ogadenprovinsen i Etiopien

I Etiopien för att undersöka Ogadenprovinsen.

Johan Persson och Martin Schibbye tog sig in i Etiopien olagligt för att se själva hur mycket av det som Johan Persson hörde i flyktinglägren som var sant.
- Det är när man själv är på plats och ser det med egna ögon som man faktiskt kan berätta och säga som det är. Om man inte själv har varit på plats så kan det man säger avfärdas som rykten sa Magnus Laupa.

Frilansande journalister är viktiga.

Journalister som arbetar på det här sättet kan många gånger vara utsatta människors enda röst. De journalister som reser ut för att hitta berättelser kan vara enda chansen för vissa människor att nå ut med sina berättelser eftersom de ofta inte har de kanaler ut i världen som en del andra har.
- Det är viktigt att berätta om sånt som man tror på sa Magnus Laupa.

Fotografier kan ändra förutsättningar.

Den enda anledningen till att journalister fängslas är att dölja sanningen och Johan Persson har en gång tidigare varit med om att berätta en historia som sedan ändrade riktning efter att hans bilder blev publicerade.
Nyamgiri berget i Indien är heligt för Khond folket och Johan Persson var med i den sista gruppen journalister som tog sig in till dem när ett stort företag ville börja spränga i berget för att komma åt den aluminium som finns inuti. För att kunna arbeta fick de arbeta på nätter och tidiga morgnar för att inte bli tagna av beväpnade vakter.
När Johan Persson kom hem och reportaget publicerades så tog det ett tag men nu har Magnus läst en notis att företaget inte kommer att spränga i berget och det visar att man kan göra skillnad som fotograf och journalist.

Hjälp Martin och Johan genom att visa dem att de inte är ensamma.

En av arrangörerna till utställningen Bitte Alling-Ode hade varit och införskaffat papper och kuvert så att den som ville bidra men inte hade möjlighet att köpa en bild kunde köpa papper och kuvert och skriva en liten hälsning till Martin eller Johan.
- Har man nån gång varit sjuk eller varit deppig efter en skilsmässa eller, ja ni vet, när livet är verkligen hårt Vad betyder då, det viktigaste, att man inte är ensam. Så hjälp Martin och Johan att kunna öppna brev.

Köp ett fotografi.

Den här utställningen är lite annorlunda eftersom alla foton går att köpa och de foton som är skänkta till utställningen de får man ta med sig hem direkt om man vill och medan vi var där då var det ett foto som blev sålt.
Det var många som passade på att skriva små hälsningar till Martin och Johan också. Bitte berättade att de hade fått in över 30 fotografier och att det fortfarande var fotografer som hörde av sig och ville vara med, så tanken är att om det blir tomma ytor på väggarna för att fotografierna sålts så kommer det komma upp nya foton så att väggarna inte kommer att bli tomma.

En fond för journalister i knipa.

Bitte Alling-Ode från Fotograficentrum i Örebro berättade att de pengar som samlas in under utställningen kommer att gå till Martin Schibbye och Johan Perssons omkostnader, de pengar som blir kvar kommer att utgöra en grund för en fond som ska hjälpa journalister i framtiden.
Det är inte bara vi i Örebro som får den här chansen att hjälpa, tanken är att Fängslande Bilder ska bli en vandringsutställning så att fler får möjlighet att se den.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar