×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2012-01-15  

De valde livet.

Valde livet.

På söndagskvällen var Anorexi/Bulimi-Kontakt i B-Salen på Kulturhuset för att berätta om sin verksamhet.
A/B-Kontakt är en ideell förening för personer som har haft eller har ätstörningar av något slag.
Kvällen innehöll inte bara information utan även musik och den som ville kunde köpa fika i caféet.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.se
12 Klickbara bilder.

På söndagskvällen var Anorexi/Bulimi-Kontakt i B-Salen på Kulturhuset för att berätta om sin verksamhet.
A/B-Kontakt är en ideell förening för personer som har haft eller har ätstörningar av något slag.
Kvällen innehöll inte bara information utan även musik och den som ville kunde köpa fika i caféet.

Viktigt med samarbete med vården och föreningen.

Vi pratade lite med Rebecca Hurtig och Fredrik Sinkkonen som båda är verksamma i A/B-Kontakt.
Rebecca Hurtig ordförande i A/B-Kontakt Örebro berättade bland annat att ett av deras viktigaste uppdrag är att påverka vården av patienter med ätstörningar.
Den kunskap som finns i föreningen är sådan som inte går att läsa sig till och därför är det viktigt att vården lyssnar.
- Här i Örebro har vi bara ätstörningsenheten som är specialister på det och när man har gått där själv så tycker de att det är lite konstigt att man kommer tillbaka, sa Rebecca.

Rebecca berättade också att A/B-Kontakt nu ska sitta med i olika grupper på ätstörningsenheten för att bidra med sina erfarenheter, samarbetet har inte startat ordentligt än men Rebecca ser möjligheter i samarbetet.
Fredrik sa också att det behövs mer resurser till den här typen av vård och forskning och att vården behöver bli bättre på att lyssna på dem som har blivit friska.
- Vi kan berätta från vårat perspektiv om hur man känner sig som sjuk.

Volontärerna har själva varit sjuka.

Själva föreningen i Örebro har funnits i 4 år och Rebecca har varit med i ca 2 år. Fredrik är den nyaste medlemmen och han har varit med i ca 8 månader. Båda två hittade A/B-Kontakt via en sökning på internet. Rebecca hittade föreningen när hon var hemma med influensa.
Rebecca har en sådan personlighet att hon inte tycker om att vara sysslolös och då passade det här bra. Fredrik var nästan samma sak fast han sökte mer riktat mot ätstörningar och ideellt arbete när han hade varit frisk ett år. Fredrik kontaktade inte föreningen på en gång eftersom han kände att han behövde lite mer tid innan han kunde hjälpa andra.
För att kunna arbeta som volontär i föreningen behöver man ha varit frisk i två år eftersom man efter tillfrisknandet behöver tid att reflektera över det som har hänt. Det blir mycket att bearbeta efter en ätstörning och för att kunna hjälpa andra måste man må bra själv, sen finns det alltid en risk att det blir ett återfall om man börjar för tidigt.

Svårt att se att man är sjuk.

Rebecca förstod att hon var allvarligt sjuk när hon inte fick göra vissa saker, även om hon fått diagnosen så förstod hon inte allvaret innan hon inte fick gå i skolan eller gå i trappor.
Det var först när hon var så dålig att hon inte fick röra på sig för mycket som hon själv förstod att något var allvarligt fel. Fredrik sökte däremot inte hjälp hos vården utan han fick hjälp av en vän att komma fram till vad det var som låg bakom sjukdomen så kunde han bearbeta det och på så sätt bli frisk.
Fredrik berättade att det låter som om det var jättelätt för honom, men det stämmer inte, han var sjuk i fyra år och det var en kamp för att bli frisk. Han berättade att han ser det som positivt att vara med i föreningen för att visa att även killar kan ha ätstörningar. Fredrik sa att han tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller killar med ätstörningar och att det är vanligare än vad de flesta tror. Kanske är killar inte lika bra på att söka vård och sen så ser samhället inte likadant på smala killar som på smala tjejer.
Det uppmärksammas inte lika mycket om en kille är riktigt smal som om en tjej är det.

Information blandades med musik under kvällen.

Musiken stod FBO med Fredrik Bernhardtz och Tommy Bender och Helena Salo för. Först ut var FBO som spelade lite blandad musik men en återkommande artist är Björn Afzelius och hans låt Ljus gör Fredrik bra. Helena Salo sjöng lite senare och på begäran fick vi höra Gabriellas sång och det är den som är mest förknippad med Helena, men den här kvällen fick vi också höra en Edith Piaf sång både på franska och svenska.
Det var inte så många som kom till B-Salen i Kulturhuset den här eftermiddagen, men de som var där var nyfikna och intresserade.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar