×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2011-10-25  

Digital framtid i Örebro län.

Digital framtid i Örebro län.

På tisdagseftermiddagen var det ett möte på slottet i Örebro om den digitala framtiden i Örebro län, vilka möjligheter finns det att använda bredbandet som är nergrävt i större delar av länet.
Det var flera olika talare under de två timmar mötet varade.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.se
7 Klickbara bilder.

På tisdagseftermiddagen var det ett möte på slottet i Örebro om den digitala framtiden i Örebro län, vilka möjligheter finns det att använda bredbandet som är nergrävt i större delar av länet.
Det var flera olika talare under de två timmar mötet varade.

Vår lokala digitala agenda bestämmer vi själva.

Landshövding Rose-Marie Frebran inledde med ett tal som innehöll mycket stolthet över att Örebro Län redan har satsat mycket på bredbandsutveckling.
Den digitala agendan är inte bara underhållning och saker att roa oss med utan den innehåller klimatarbete, minskad miljöbelastning och regional tillväxt. Örebro Län ligger bra till regionalt och Örebro Län förstod tidigt vikten av infrastruktur och transporter. Vi har också varit duktiga på att bygga bra förutsättningar för digitala möten.
- Till skillnad från historiska kungabeslut så är det inte enskilda makt människor långt ifrån oss som fattar de avgörande besluten. Vi kan sätta vår digitala agenda själva.

Många har arbetat för att få bredband till mindre orter och arbetet är inte slut än.

Länsstyrelsen har klarat av uppdraget att hålla samman alla olika aktörer och fått alla att dra åt samma håll, det är en bedrift som Rose-Marie Frebran var extra stolt över.
Att hålla ihop alla aktörer är något som alla inte klarar inte ens ute i Europa. Rose-Marie Frebran sa också att det inte var en slump att TeliaSoner valde Örebro för sitt stora projekt med fiber till alla mindre orter i länet.
Nu ska det dras till enstaka gårdar också men den stora frågan nu är vad ska vi använda vårt stora fibernät till och Länsstyrelsens uppdrag är att samla aktörer för den utvecklingen.

IT I Människans Tjänst - En Digital Agenda För Sverige.

I början av oktober presenterade IT Minister Anna-Karin Hatt IT I Människans tjänst - En Digital Agenda För Sverige och med anledning av det åker bland annat Ann Gillholm från Näringsdepartementet runt i landet och pratar om Sveriges digitala agenda.
Det är inte bara Sverige som ska ha en digital agenda det ska också finnas agendor på lokal nivå och mötet på slottet idag var ett startskott för att ta fram en digital agenda för Örebro Län.

n digital agenda hjälper till att hålla fokus på målen.

Med släppet av den digitala agendan har regeringen formulerat ett nytt mål för landet och det är att vi ska vara bäst i världen på att använda den nya teknikens möjligheter.
Det är ett lite kaxigt mål sa Ann Gillholm och nu när Sverige har fått sin första IT Minister så kan det fokuseras på IT på ett annat sätt än tidigare. Dokumentet är stort och omfattande och Ann Gillholm gick bara igenom en liten del av vad det innehåller, men hade hon gått igenom mer noggrant så hade hon behövt de två timmarna ensam.

Öppen data en stor möjlighet.

Björn Hagström, orebro.se talade om öppen data och det var något som han talade sig varm om. Öppen data är den data som läggs upp oskyddad på internet för att den som vill kan använda sig av den genom det API (Application Programming Interface) som tillhandahålls. Öppen Data kan användas för att skapa appar av olika slag.
Öppen data är utgångspunkten för att skapa appar som till exempel visar var närmaste apotek eller pizzeria ligger. All information som Örebro kommuns livsmedelsinspektörer samlar in när de är ute och testar restauranger.
I Stockholm finns det ett bra system där man kan jämföra förskolor och annat. För dem som skapar appar finns det oanade möjligheter om bara informationen finns tillgänglig.

SoftAlarm bygger på sociala nätverk.

Per Dahl, ägare till D-Safety talade om sitt nya trygghetslarm som är anpassat till mobiltelefoner med inbyggd GPS.
Larmet finns för både ensamarbetare och privatpersoner och D-Safety har byggt upp en egen larmcentral för att vara säkra på att allt fungerar som det ska. Tanken är att man har fyra personer som man litar på som larmet går ut till via sms och att larmet sedan kan spridas vidare genom sociala kontakter vid behov.
I praktiken betyder det att du kan få hjälp av någon du inte känner. Larmet är tänkt att kunna hjälpa bärplockare att hitta hem från skogen eller tjejer på väg hem på kvällen. Trygghet är viktigt och det här kan vara ett sätt att känna sig lite tryggare i vardagen. Det var viktigt för Per Dahl att programmet var enkelt.
- Är det inte enkelt så är det bara nördarna som orkar med att försöka förstå sig på det.

Satsa på små IT företag.

Per Dahl vill se att Sverige blir bättre på att satsa på små företag.
Det är ofta i de små företagen det kommer evolutioner men det är svårt idag eftersom de flesta små företag inte kan få den finansiella hjälp de behöver för att ta fram sin produkt. Per Dahls förslag var att välja ut företag de tror på och sedan satsa rejält på de företagen så att de har möjlighet att ta fram kvalitativa produkter.

E.On driver teknologin framåt.

Efwa Nilsson, Regionchef E.On berättade om deras nya satsning på en app där man kan följa sin elkonsumtion i realtid. Det enklaste sättet att minska sin elförbrukning i hemmet är att få reda på hur mycket allt kostar och E.On kommer snart att ha ett försök där de deltagande kan se direkt hur deras elförbrukning ligger.
Efwa Nilsson talade också om att E-ON kan göra en hel del annat som att ha ett smart elnät men när det kommer till effektivisering så är det kunderna som måste göra den. Efwa Nilsson har själv appen i sin mobil som visar hur hennes elförbrukning ser ut och hon var väldigt medveten om vad olika saker kostade.
- Vi tycker så här. Att mäta är att veta så det börjar med att mäta och kartlägga vart man är idag för att veta vart man ska.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar