Publicerat: 2011-10-20
Öppet möte om brandsäkerhet och gårdar i Baronbackarna.
På torsdagseftermiddagen hade ÖBO och Hyresgästföreningen ett öppet möte i Baronbackarna.Öppet möte om brandsäkerhet och gårdar i Baronbackarna.
Speciella gäster var brandkåren som kom med en av sina brandbilar för att prata brandsäkerhet.
ÖBO visade också upp skisser på de två gårdar som står i tur att bli renoverade.
På torsdagseftermiddagen hade ÖBO och Hyresgästföreningen ett öppet möte i Baronbackarna.
Speciella gäster var brandkåren som kom med en av sina brandbilar för att prata brandsäkerhet.
ÖBO visade också upp skisser på de två gårdar som står i tur att bli renoverade.
Två gårdar ska få nytt utseende.
Det öppna mötet hölls i Hyresgästföreningens lokal i Baronbackarna, det var inte bara brandsäkerhet som diskuterades under mötet utan ÖBO ville den här gången också få synpunkter på skisser av gårdarna Lars Wivallius väg 43 - 63 och Lars Wivallius väg 71 - 75.De här två gårdarna står på tur att renoveras och innan skisserna blir helt godkända vill Karin Österdahl, Distriktsassistent Baronbackarna, ha in synpunkter från de boende.
Välanvända gårdar i Baronbackarna.
Tanken med gården 43 - 63 kommer att få ett helt nytt utseende där det finns en tydlig lekdel och en tydlig sittdel.Gården har idag inte en tydlig utformning och den lilla kullen som tidigare var till för rutschkanan kommer nu att bli en liten kulle för pulkaåkning på vintrarna. Rutschkanan som tidigare fanns där är bortplockad på grund av ändrade EU regler.
Växterna på gården kommer också att snyggas till, tidigare har det varit lite vildvuxet men det ska nu fixas till.
Entréerna ska också få ett lite nytt utseende med plattor utanför. Karin Österdahl har sett att gårdarna i Baronbackarna verkligen används och de kommer att satsas på sittgrupper och att göra en trevlig utemiljö för hela familjen, eftersom det ofta är familjer som använder gårdarna.
Omtyckta ombyggda gårdar.
Den gård som Jan Kallin har hand om som redan är renoverad har blivit mycket uppskattad av de boende och den användes mycket under sommaren.Tidigare var den gården lite mörk och trång men nu har den blivit ljus och öppen och de har fått en egen grillplats.
Det var inte så många som hörde av sig innan gården renoverades och efter har alla synpunkter Jan har hört varit positiva så förhoppningen är att det ska bli lika positivt på de gårdar som planeras nu. Jan Kallin vill gärna att boende på gårdarna hör av sig med förslag på hur gårdarna ska se ut. ÖBO vill att hyresgästerna ska vara nöjda med sina gårdar men det kan vara lite svårt att veta vad de ska göra om de inte får in synpunkter. Ritningarna som är framtagna nu är bara förslag och den som är nyfiken kan gå in på http://www.obo.se/sv/Bostader/Vara-stadsdelar/Stadsdelsnytt/Renovering-av-tva-nya-gardar och titta på ritningarna.
ÖBO satsar på brandtrygghet.
Jan Kallin berättade också att ÖBO har satsat mycket för att öka säkerheten i Baronbackarna vid en brand. De har varit noga med att tala om för boende att man inte får förvara barnvagnar eller andra saker i trapphusen.En barnvagn som står i trapphuset blir en stor fara vid en brand om det är mycket rök och sikten är nedsatt, om en barnvagn börjar brinna så avger den också mycket rök. En del hyresgäster har lite svårt att förstå varför det inte får förvaras saker i trapphuset men det har med säkerhet att göra så enkelt är det berättade Jan.
Det har blivit bättre nu och det märks att de har storsatsat, likadant är det i källarutrymmena, det förvaras inte saker på fel plats och sen har ÖBO i Baronbackarna ett avtal med Verdandi som säger att Verdandi tar hand om saker som står på fel ställe i källarna och det verkar också ha fungerat för det har blivit mycket bättre, visst händer det att det står saker fel men nu är det mest vid flytt-tider och inte hela tiden som det var tidigare.
Nerikes Brandkår satsar på utbildning.
Niclas Jacobsson, brandman, berättade att Nerikes Brandkår satsar mycket på att utbilda människor. Svenskar kanske har lite lättare att använda en brandsläckare när det brinner om de har haft möjlighet att prova på det tidigare.Utbildningar om brandsäkerhet är vanligare hos företag, sjukhus till exempel har ofta välutbildad personal som kan börja släckningsarbetet innan brandkåren hinner fram.
Utbildning gör att man har lättare att agera på rätt sätt vid en brand.
Brandkåren gör mycket mer än att släcka bränder.
Niclas Jacobsson berättade att de vuxna de träffar ute ofta har frågor om vad brandmännen gör i sin vardag och de gör mycket mer än att släcka bränder.Nerikes Brandkår ingår i ett kommunförbund som innehåller Örebro, Kumla, Hallsberg, Lekeberg, Laxå, Askersund, Lindesberg och Nora. Det är ett stort område och de olika brandkårerna har lite olika specialiteter. Här i Örebro så är de ofta med när det händer trafikolyckor och de har en specialbil som används i olyckor med tung trafik.
I området finns det bara två heltidsstationer och Örebro är en av dem, heltidsstationer innebär att det jämt finns brandmän i tjänst.
Örebro Brandkår har också hand om sjöräddningen på Hjälmaren så därför har de också den typen av utrustning, sjöräddning är inte så stor del av deras verksamhet men visst händer det olyckor på Hjälmaren och då är det bra att de finns.
Kommentarer: