×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Örebros första pumptrackbana invigd.


Vivallakullen invigd efter en stor upprustning.


Jonas Sjöstedt och Malin Björk på Örebrobesök.


Jan Björklund besökte valstugan på Stortorget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2011-09-18  

Live at Heart.

Live at Heart.

Under fredagen och lördagen fylldes stora delar av Örebro med livemusik när Live at Heart-festivalen hölls för andra gången.
Det kom att bli en blandad musikhelg med allt från hårdrock till experimentell musik när Örebro mer eller mindre invaderas under dessa två dagar.
Att se musikinstrument bäras runt i centrala Örebro är inget ovanligt, men att se så många som bär på gitarrer eller andra instrument som vi gjorde den här helgen det är inte riktigt lika vanligt.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.se
94 Klickbara bilder.

Under fredagen och lördagen fylldes stora delar av Örebro med livemusik när Live at Heart-festivalen hölls för andra gången.
Det kom att bli en blandad musikhelg med allt från hårdrock till experimentell musik när Örebro mer eller mindre invaderas under dessa två dagar.
Att se musikinstrument bäras runt i centrala Örebro är inget ovanligt, men att se så många som bär på gitarrer eller andra instrument som vi gjorde den här helgen det är inte riktigt lika vanligt.

Live at Heart bjöd på varierad livemusik på Stortorget.

Fredagen startade redan 15:00 på Stortorget med ett smakprov av några av de som spelade senare på kvällen. Stortorgets scen blev en mix med artister från bland annat Sverige, England och Tyskland. Först ut var en artist på återbesök på Live at Heart, Rita Lynch spelade på förra årets festival också. Rita Lynch är fast förankrad i punken och det är inte negativt eftersom hon har utvecklats som låtskrivare men ändå behållit sina musikaliska rötter.

Irländsk musik med Mighty Stef.

Mighty Stef är också ett band som har rest en bit för att vara med på Live at Heart eftersom de kommer från Dublin Irland.
Musikaliskt är Mighty Stef en rockig blandning och om man lyssnar ordentligt kan man höra många influenser i deras musik. Texterna är en blandning av fest och allvar. Sångaren Stefan Murphy är riktigt bra och hans texter är också riktigt bra, jag gillar de allvarliga låtarna bäst och det är lite synd att det har tagit så lång tid att få bandet till Sverige. Debutskivan släppte de redan 2006. Nu när de har varit här hoppas jag att det inte var sista gången vi hörde dem i Örebro, skulle vara kul att höra dem ordentligt och lite längre än den halvtimme de spelade nu. De som gillar texter med ett budskap gillar säkert The Mighty Stef.

Sister Chain and Brother John.

Att vara på Stortorget under Live at Heart innebär att man upptäcker mycket nytt och Sister Chain and Brother John är antagligen inget jag hade valt att lyssna på om jag inte hört dem på Stortorget, men det är inte så ofta man får höra musik som är riktigt annorlunda på ett bra sätt. Sister Chain and Brother John är en duo och de kallar själva sin musik för Viktoriansk rock.
Brother John ackompanjerar Sister Chain på en bas och bara det gör att ljudet och känslan blir helt annorlunda än vad jag är van vid att höra. Efter spelningen på Stortorget passade vi på att höra dem en gång till när de spelade i Nikolai kyrkan och de hade ändrat om repertoaren en del vilket också är lite ovanligt men bra. Sister Chain har flera olika röster och hennes samspel med John är roligt att se, det är lite teater över dem vilket också lägger till lite extra. Efter att ha hört dem två gånger så vill jag fortfarande höra mer.

Sista konserten med Mohlavyr på ett tag.

En annan lite annorlunda konsert var Mohlavyrs spelning. Mohlavyr gör sin egen grej och hennes texter är personliga och helt hennes egen. Det här var Mohlavyrs sista spelning i Örebro på ett bra tag för nu flyttar hon till Berlin där hon tänker arbeta i lugn och ro. Hennes första skiva är klar och den kommer att släppas nästa år och då kommer Mohlavyr tillbaka, men det blir inte bara ett skivsläpp utan hon kommer också ha en konstutställning så tiden i Berlin ska ägnas åt måleri också.
Konserten var bra och vi fick höra lite varierad musik, jag gillar hennes texter speciellt den om beslutsångest när hon inte kan välja vilka skor hon ska ha på sig, det är säkert något som många kan känna igen sig i.

The Gordons är spelglädje.

The Gordons spelade på Kungsgatan 1 och den restaurangen var lite svår att hitta till eftersom den ligger inne på Stallbacken. Själva restaurangen är liten och det blev snabbt lite trångt trots att det inte var så stor publik.
The Gordons är ett Örebroband som vi har hört flera gånger, bandet har funnits i 4 eller fem år men nuvarande sammansättning har spelat ihop i drygt två. De spelat rockig pop och de har melodier och refränger som fastnar. Det är alltid roligt att se band som utvecklas och det har the Gordons verkligen gjort men deras spelglädje är kvar och de har fortfarande svårt att stå still på scenen, trots att det var en liten scen så försökte de dansa runt.

Generalerna hade fullt upp.

Generalerna spelade många gånger under fredagen och vi passade på att se dom i B-Salen på Kulturhuset.
Björn Wallgren som är sångaren var på sitt vanliga energiska humör och även om han verkade lite sliten efter allt spelande redan så var det en bra spelning. Björn har också en förmåga att skriva texter om lite vad som helst och musiken är poppigt rockig med refränger som fastnar.
Generalerna spelade alla de låtar vi nu börjar lära oss utantill, Som en stjärna faller är en av mina favoriter. Johan basisten berättade att de hade en spelning kvar under fredagen men att de började kännas sig lite slitna nu men som tur var så var det några timmar kvar till nästa spelning så Johan hoppades att de skulle ha lite tid att landa innan sista spelningen.
Generalerna börjar bygga upp sin publik och det var en del som kom till B-Salen trots att det är så mycket att lyssna på under Live at Heart.

Spunkmeyers nästan debutspelning.

Hej vill ni ha ett tips, kom till Soleo klocka nio...
Vi är glada för att vi följde tipset från Spunkmeyers trummis när han gick ifatt oss vid Stortorget.
Det kom att bli en av de bästa spelningarna vi var på under Live at Heart.

Något glest mellan spelningarna.

Spunkmeyers har funnits i ungefär 16 år men det här vara deras andra spelning under tiden och med tanke på att det var 12 år sedan den förra spelningen så var det nästan en debut.
Bandet brukar träffas en helg varje år i en sommarstuga och spela och skriva musik, nu har de 20 låtar ungefär så nu var det dags att stå på scen också. Det var kul att se dom och sen att de hade lite problem eftersom alla i bandet inte vet vad låtarna heter det gjorde inget, det tog en liten stund innan de började slappna av på scen men när de väl gjorde det så blev det riktigt bra och jag hoppas att det inte tar 12 år till nästa spelning.
Anledningen till att de inte är ute och spelar är att tiden inte räcker till, alla har andra jobb och familjer så det är svårt att hinna med att spela också berättar sångaren som är den enda av dem som arbetar med musik.

Dead Man drog många till kyrkan.

En av de mest välbesökta spelningar vi var på var Dead Man i Nikolaikyrkan.
Dead Man som precis har släppt en skiva passade utmärkt i kyrkan, deras musik fick det där lite extra av akustiken inne i Nikolaikyrkan och att det var en välbesökt spelning gjorde det bara bättre. Deras ånga instrumentala bitar kom till sin rätt och eftersom deras låtar är rätt långa han de inte spela så många men det är hög kvalitet på det dom gör.

Motherlode på Club 700.

Motherlode spelade på Club 700 där de tidigare under kvällen hade startat upp företagsrocken och många av de om var på den var kvar i lokalen för att lyssna på Motherlode.
Det är sådana här spelningar som sångaren Sonny verkligen kommer till sin rätt, han har hur mycket energi som helst och som vanligt kan han inte hålla sig kvar på scenen utan gick runt nere i publiken och sjöng.
Motherlode spelade flera låtar från senaste skivan men nu har de också tagit in covers i låtlistan och det gör att man inte tröttnar på att höra dem. De är ett jämt band och jag gillar dom, när de står på scen så är det fest och det är också då de verkar trivas bäst.
Det gamla Örebrobandet har sin egen publik och de flesta känner till dem sen deras storhetstid på 1980-talet, att de ny tar och spelar covers tycker jag är bra men jag skulle gärna höra lite nya låtar från bandet också.

Live at Heart har något åt alla.

Live at Heart bjuder på en varierad musikupplevelse och att ha så mycket olika musik att välja bland är en utmaning. De olika scenerna i Örebro bjuder på olika upplevelser eftersom de varierar mycket i storlek, det gör också att ljud och ljus varierar rätt mycket.
Artisterna verkade vara nöjda med mottagandet och att allt fungerat som det skulle. Johannes Nilsson SceniT som är en av arrangörerna var nöjd med andra årets Live at Heart, vi pratade lite snabbt med honom på lördagskvällen och då började det rulla på som det ska.
Det finns jämt småsaker som måste fixas i början men det hade inte varit något direkt allvarligt. De klagomål vi hörde var att det inte fanns möjlighet att betala inträde på de ställen som var med i Live at Heart, de som bara ville ta sig en öl på favoritkrogen fick gå någon annan stans om krogen var med i Live at Heart och det är något som arrangörerna borde fundera på till nästa år.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar