×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2011-06-07  

Medeltiden intog Wadköping.

Medeltiden intog Wadköping.

Nu har det varit medeltida marknad i Wadköping och det är en tradition som har vuxit sedan den något småskaliga starten.
Idag är Wadköping Medeltida marknad ett myller av gycklare, försäljare och vanliga Örebroare, en del turister hittade också vägen till Wadköping det var många olika språk som pratades hos besökarna på marknaden.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.se
70 Klickbara bilder.

Nu har det varit medeltida marknad i Wadköping och det är en tradition som har vuxit sedan den något småskaliga starten.
Idag är Wadköping Medeltida marknad ett myller av gycklare, försäljare och vanliga Örebroare, en del turister hittade också vägen till Wadköping det var många olika språk som pratades hos besökarna på marknaden.

En marknad som växt med åren.

Medeltida marknaden i Wadköping börjar få några år på nacken nu, den har funnits sedan mitten av 90-talet när den började lite blygsamt med ett tält på grönytorna mellan Wadköping och Stadsparken.

Under åren har marknaden växt rejält både vad det gäller utbud och antal besökare.
Många av knallarna kommer långväga ifrån och det är inte längre bara Örebroare som kommer på besök och tittar på de olika uppträdandena och handlar i de olika stånden.
Det är inte det vanliga marknadsutbud i stånden utan det är verkligt hantverk som säljs till stor del.

Marknaden arrangeras av Wadköpings Marknadsgille.

Odjin Matiros, en av dem som arrangerar marknaden, berättade att han var nöjd med årets marknad.
Odjin kom in i det hela när han träffade sin fru, nu, berättade Odjin, har det blivit en livsstil för honom. Somrarna tillbringas till stor del på olika medeltida marknader runt om i Sverige och vintertid har de en affär i Wadköping.
Wadköping medeltida marknad arrangeras av Wadköpings Marknadsgille.
Wadköpings marknadsgille består av fyra personer, Odjin är en av dem och Tomas Granquist är en annan.
Tomas hade detta år hand om vatten och el till knallarna och när vi träffade på honom hade han tagit en liten rast.
Tomas berättar att arbetet är roligt men jobbigt, efter varje marknad har han känt aldrig mer, men som tur är så har han inte hållit det utan varit med året efter också.

Många kom för TriX.

Gycklargruppen TRiX lockade många barnfamiljer, flera av besökarna hade valt att komma speciellt för att se gruppen uppträda fick vi höra.
Direkt de startade sitt framträdande så flockades besökarna och deras sätt att få åskådarna delaktiga är roligt. De har alltid något nytt att visa upp varje år.
TRiX styrka är att de är duktiga på att prata och de tycker att gycklarkonster är väldigt roligt, det märks. Lite synd att det bara var två ur gruppen på den här marknaden det blir lite mer fart när de är fler.

Stridsuppvisning av Condottieri.

Condottieri stridsuppvisning lockar också stor publik, de som var på marknaden förr kommer antagligen ihåg de vilda Danskarna, nu när Condottieri har tagit över rollen blir det mer av skådespel.
Magnus Westlund som är en av deltagarna i Condottieri berättade att de är noggranna med att ha all utrustning och kläder så tidstroget som det går och efter varje föreställning är publiken välkommen fram för att titta på rustningarna och prata med de som är med i gruppen.
Magnus Westlund berättade att han tillverkar sin egen rustning. Att utgå från bilder är inte alltid det enklaste förklarade han eftersom det inte är förrän man ska sätta ihop delarna som man märker ordentligt hur de ska var tillverkade.
Magnus Westlund berättade också att Condottieri just nu försöker få till så att de kan ha ryttare och hästar för att visa tornerspel också, men det arbetet är ännu i sin linda och de har varken hästar eller ryttare än för att kunna ha något ordentligt, men det kommer säkert.

En sagoberättare.

I norden har vi haft en lång tradition av kringresande sagoberättare.
Under vikingatid och medeltid var sagoberättarna ett av få sätt att få reda på vad som hände runt om i världen och likaså ett av få sätt i ett land där skriftspråket var få förunnat att kunna att behålla sin historia och dessutom fyllde sagorna en viktig roll som sedelärande och underhållning.

En av de som höll sig på ett och samma ställe när han lockade publik var sagoberättaren Jerker Fahlström.
Han lockade speciellt den lite yngre publiken till sitt vikingatält när han berättade sagor ur Asa-mytologin.
Jerker berättade att han startade inom teatern, men han har nu varit sagoberättare länge och hans berättande har tagit honom till bland annat England och Island.
På Island har Jerker tillbringat mycket tid på eftersom han under 11 år har varit sagoberättare på en av Islands turistkrogar.
Jerker Fahlström är rolig att lyssna till även om man är vuxen och han gör berättelserna levande, han hade också försäljning av cd-skivor han har spelat in med berättelser och även om de inte sålde jättebra så var det ändå några som blev sålda.

Som smör(knivar) i solen.

Sten Ekström är en av försäljarna och hans stånd innehåller träföremål.
Affärerna är inte intensiva men det som han erbjuder har kvalitet därför brukar kunderna komma och handla sista dagen på marknaden.
Smörknivarna brukar sälja bra, berättade Sten, det är en av få varor som går runt fortsatte han, men han är nöjd om det går jämt upp så att han har möjlighet att införskaffa nytt material att arbeta med.
Sten Ekström är antagligen den äldsta som är med på marknaden också och han har varit med nästan sedan den startade i mitten på 90-talet.

Många ville ha kanderade äpplen.

Flera av stånden hade mycket att göra och kanderade äpplen sålde bra.
Catarina Hallberg som stod i ståndet med kanderad frukt sa att det här var deras första besök på marknaden och det tar jämt lite tid innan kunderna kommer när det finns något nytt. Det som säljer bäst är jordgubbar och äpplen men sen gör de mest äpplen den andra frukten har de inte lika stora mängder av.

För varmt för kläder.

Asynja medeltida kläder och hantverk hade inte så mycket att göra men Karin Källberg sa att när det är så här varmt så är det inte så många som vill stanna till och prova kläder, om det blir svalare ute så kommer försäljningen att gå bättre, det kan vi mycket väl tänka oss efter att ha tillbringat ett par timmar i den heta solen. Vi skulle inte velat prova kläder i den värmen trots att kläderna faktiskt var riktigt fina att se på, men prova kläder när temperaturen närmade sig 30 grader i skuggan? nja nej det kändes inte riktigt som om det vore det mest lockande, tyvärr.

Dubbade barn till riddare.

Vi hade inte räknat med att hitta ett museum på plats på marknaden men Livrustkammaren från Stockholmsslott hade ett eget tält på marknaden.
Eftersom de är ett statligt museum så ingår det i deras uppdrag att ha besökande verksamhet och Helena Almlöv berättade att det brukar bli fem marknader per sommar som de är med på.
Wadköping medeltida marknad har de varit med på många gånger och det brukar gå bra.
Riddarklubben är livrustkammarens barnverksamhet och intresset i Wadköping hade varit stort men att det brukar gå bra här i Wadköping där barnen kan få titta lite närmare på utrustning och låta sig dubbas till riddare.

Tre blev tretton plus en japansk.

Under söndagen fick vi höra att imorgon, imorgon kommer vi få starta en timme tidigare än vanligt, det kommer att komma tre turistbussar från Tyskland redan klockan tio.
Riktigt så blev det inte fick vi höra när vi passerade förbi på måndagseftermiddagen, det kom hela tretton bussar med tyska turister och därtill en med turister fån Japan.
Därtill kom ju dessutom alla nyfikna Örebroare och när vi passerade förbi marknaden på vår väg ner till Stadsparkens Nationaldagsfirande var det fortfarande riktigt många besökare på plats på marknaden.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar