Publicerat: 2011-04-29
Just nu pågår en knypplingsutställning på Varberga bibliotek.
Under torsdagen öppnade en utställning med knypplade arbeten på Varberga Bibliotek. Utställare är Britt-Marie Vindh boende i Varberga och knypplingsentusiast.Knypplingsutställning på biblioteket i Varberga.
Britt-Marie visar upp flera olika knypplade spetsar, allt från en gardin till påskpynt att hänga i riset.
Under torsdagen öppnade en utställning med knypplade arbeten på Varberga Bibliotek. Utställare är Britt-Marie Vindh boende i Varberga och knypplingsentusiast.
Britt-Marie visar upp flera olika knypplade spetsar, allt från en gardin till påskpynt att hänga i riset.
På kurs i Linköping.
Britt-Marie berättade att hon gick en kurs i knyppling när hon bodde i Östergötland efter det knypplade hon inte på flera år, men är hon flyttade till Nora för några år sedan så tog hon upp knypplingen igen.Nu när hon flyttat till Örebro så fortsätter hon knyppla och hon brukar besöka Örebrouddarna som är en förening för knyppling i Örebro.
Örebrouddarna har öppet hus under sina möten och den som är intresserad är välkommen, nu är terminen över för våren men mötena börjar igen under hösten.
Från lingarn till Moulinegarn.
Knyppling är en gammal metod för att göra spetsar och man tror att den uppstod i Italien på 1500-talet.Tråden som används är av lin och det är därför det mesta som är knypplat är vitt eller naturfärgat eftersom det är svårt att färga lingarn. Det går också att knyppla med andra garner än lin och Britt-Marie har använt en del Moulinegarn när hon vill ha färg i sina mönster.
Flera olika mönsterskolor.
Det finns olika typer av knypplingsmönster och den vanligaste i Sverige är den teknik som kommer från Vadstena i Östergötland, men även Småland och andra landskap har en egen mönsterskola. Den småländska knypplingen är lite speciell eftersom mönstren enbart är nedskrivna som text och de använder ett randigt tyg för att sätta nålarna på rätt plats.
Spridd över Europa.
Knypplingen är spridd över Europa och bland de mest kända spetsarna är de från Flandern som är florstunna och konstnärligt utformade.I Sverige så är det Vadstena som har blivit huvudstad för knypplingen och det är i Vadstena som föreningen Svenska spetsar håller till. Föreningen är till för att främja knypplingen och de anordnar varje sommar kurser om knyppling.
När man har hållit på ett tag så ser man på mönstren hur man ska göra.
Britt-Marie berättade att det är inte så svårt och de första grundläggande mönstren man börjar med lär man sig rätt fort, sedan är det bara olika variationer som man använder för att göra större eller mer invecklade spetsar.- Man börjar inte med de jättestora, men när man har gjort de här och kan de här slagen då går man över till de här mönstren. När man har hållit på ett tag så ser man på mönstren hur man ska göra.
Den största knypplingen som Britt-Marie har gjort är en gardin och den tog ungefär ett år men då knypplade hon inte varje dag, nästa projekt inom knypplingen kommer att bli altarspetsar och hon har börjat med Sankt Lars spetsar som originalet finns i Sankt Lars kyrkan i Linköping. Originalet är ett guldknyppleri men Svenska Spetsar har gjort ett vanligt spetsmönster av dom och det är det som Britt-Marie använder. Britt-Marie är också mycket intresserad av gamla mönster.
Man tittar på gamla spetsar och försöker återskapa dem.
Gamla mönster för knyppling innebär att man tittar på gamla spetsar och sedan försöker återskapa dem. Förr så knypplades det mycket utan mönster det var varje knypplerska som bestämde hur det skulle bli och satte sitt personliga avtryck på spetsen hon eller han gjorde.
Du behöver en dyna och knyppelpinnar.
Den som är intresserade och vill börja med knyppling behöver en dyna och knyppelpinnar. Britt-Marie har själv handlat det mesta hon har via Internet, hon vet inte om någon försäljare av dynor eller andra tillbehör i Örebro.
Den som ville fick prova.
Under första dagen av utställningen hade Britt-Marie med sig dynor och tillbehör för att den som ville skulle få prova på att knyppla och det var tal om att utställningen kanske ska vidare till Haga bibliotek också, men än inget bestämt.Kvällen blev trevlig och 6 - 7 intresserade kom och provade på att knyppla.
Biblioteket bjöd på fika och Britt-Marie var nöjd med kvällen.
Kommentarer: