×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2011-04-28  

Birgitta Ohlsson (FP) talade om våldsbejakande extremism på Karolinska Skolan.

Birgitta Ohlsson (FP) talade om våldsbejakande extremism på Karolinska Skolan.

Birgitta Ohlsson (FP), EU- och Demokratiminister, besökte under förmiddagen Karolinska skolan för att tala om våldsbejakande extremism med elever i årskurs tre.
Anförandet handlade om alla typer av våldsbejakande extremism, från yttersta högerkanten över till vänster extremism till islamistisk extremism.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.se
1 Klickbar bild.

Birgitta Ohlsson, EU- och Demokratiminister, besökte under förmiddagen Karolinska skolan för att tala om våldsbejakande extremism med elever i årskurs tre.
Anförandet handlade om alla typer av våldsbejakande extremism, från yttersta högerkanten över till vänster extremism till islamistisk extremism.

Det var inte bara poliser som råkade illa ut under upploppen i Göteborg.

Birgitta Ohlsson berättade att hon var i Göteborg 2001 under upploppen som var där och upplevelsen av den otäcka stämningen som var på Avenyn i Göteborg minns hon fortfarande.
Det var inte bara poliser som råkade illa ut under upploppen utan även ungdomar som hamnade mitt i bråken av olika anledningar.
Senare samma år så hände 11 september i USA där två flygplan flög in i World Trade Center och under samma period så drog den Palestinska intifadan igång och Birgitta Ohlsson sa att de här tre händelserna som egentligen inte har några samband med varandra har gjort världen mer instabil.

ar sig rätten att ta till våld.

Det som kännetecknar en våldsbejakande extremistisk grupp är att det är en grupp som anser att de har rätt att ta till våld för att förändra samhället så som de vill ha det och det är ingen skillnad om de gör det i religionens namn eller om de är djurrättsaktivister, höger- eller vänsterextremister.
Det finns en stor skillnad mellan extremister som har en religiös inriktning och aktivister som kämpar för djurens rätt eller liknande, de religiösa extremisterna är oftast lite äldre och de stannar kvar i den religiösa omgivningen, de som är aktivister för djurfrågor är ofta under 20 år och tiden i den extremistiska sfären är oftast inte så lång utan de lämnar den extremistiska gruppen när de blir äldre och skaffar familj.
- Vad menar man då med en extremist, det är personer som är organiserade och som också är beredda att ta till vapen, ta till våld för att föra samhället mot en icke demokratisk riktning för att nå sina egna mål. sa Birgitta Ohlsson.

De höger- och vänsterfraktioner som finns de föder varandra.

Birgitta Ohlsson talade om alla former om extremism och hon var tydlig med att de höger- och vänsterfraktioner som finns de föder varandra, som exempel sa hon att om det startades upp en nynazistisk rörelse i Örebro skulle det inte ta lång tid innan det kom en vänstergrupp som motpol.
Två extrema höger- eller vänsterrörelser behöver varandra för att de ska fungera.

Det finns hjälp, men bara för högerextremister.

Frågestunden efter anförandet handlade till stor del om konkreta saker för att motarbeta extremism av olika slag och Birgitta Ohlsson sa att vi i Sverige har stor erfarenhet av att hjälpa unga högerextremister att lämna det livet, men vi måste bli mycket bättre på att hjälpa andra typer av extremister också.
Är du en ung tjej som har varit djurrättsaktivist och vill lämna det livet för att du har ändrat uppfattning så finns det idag ingen hjälp att få samma sak om du har ändrat religiösa åsikter så får du klara dig själv.
Där måste Sverige bli mycket bättre och just nu pågår ett arbete med att ta fram en nationell handlingsplan mot alla former av våldsbejakande extremism.
Tanken bakom den nationella handlingsplanen är att där onödigt att uppfinna hjulet flera gånger. I Värmland har de erfarenhet av att arbeta mot högerextremistiska fraktioner och det är bra om de kan dela med sig av sina erfarenheter så att andra ställen i landet kan dra nytta av deras lärdomar.

Ett första utkast till den nationella handlingsplanen.

Efter frågestunden fick vi en liten pratstund med Birgitta Ohlsson och hon berättade då att ett första utkast till den nationella handlingsplanen ska vara klart till början av sommaren, men sen ska den skickas ut till alla politiska partier och riksdagen ska få tycka till om den.
- Demokratin har sin gång också men vi har tänkt mycket på det här.

Man kan inte göra extremism till en fattigdomsfråga.

När det gäller rekrytering av personer till extremistiska rörelser så finns det ingen fast mall och även om utanförskap kan vara en bidragande faktor så är det inte ovanligt med medlemmar från medelklassfamiljer.
- Man kan inte göra extremism till en fattigdomsfråga för då gör man det väldigt enkelt för sig och det är mer komplicerat än så.

Efter besöket på Karolinska skolan skulle Birgitta Ohlsson vidare till Örebro universitet för att fortsätta prata om våldsbejakande extremister.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar