×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2011-03-22  

Varghona släppt i Kilsbergen.

Varghona släppt i Kilsbergen.

Under tisdagen var det en pressträff på Länsstyrelsen i Örebro om vargen som släpptes i Kilsbergen i går kväll.
Vargen är en hona på ca två år och hon är i god kondition, än så vet inte Naturvårdsverket vilken av vargarna det är som är flyttad till vårt område men de tror att det är den ryss/Finska vargen men svar på DNA-analysen kanske kommer den här veckan, sa Susanna Löfgren från Naturvårdsverket.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.se
5 Klickbara bilder.

© 2011 Naturvårdsverket.

Väl framme efter den långa bilturen släpptes vargen ut längs en öde väg.

Foto:Naturvårdsverket.

Under tisdagen var det en pressträff på Länsstyrelsen i Örebro om vargen som släpptes i Kilsbergen i går kväll.
Vargen är en hona på ca två år och hon är i god kondition, än så vet inte Naturvårdsverket vilken av vargarna det är som är flyttad till vårt område men de tror att det är den ryss/Finska vargen men svar på DNA-analysen kanske kommer den här veckan, sa Susanna Löfgren från Naturvårdsverket.

Vargen har inte brytt sig om förankringsarbete.

Landshövding Rose-Marie Frebran inledde mötet med att säga att ingen av de inblandade är riktigt nöjda med situationen.
- Även om vi inte hoppar jämfota av glädje idag i Örebro Län så är vi med och skriver historia. Ingen är riktigt överlycklig över timingen eftersom vi har fått ett uppdrag att arbeta med förankring för den här typen av händelser.
Vargen har inte brytt sig om förankringsarbete eftersom det blev tal om en akut förflyttning då vargen har ställt till problem i Jämtland.

Skyddsjakt inget alternativ.

Skyddsjakt var inget alternativ eftersom vargen är genetiskt viktig för den svenska vargstammen. Länsstyrelsen i Örebro har som uppdrag att inventera sitt område efter platser där det går att släppa varg och när förfrågan kom från naturvårdsverket kunde Länsstyrelsen svara ja vi har plats för att släppa ut en varg.
Susanna Löfgren, Naturvårdsverket, berättade lite om bakgrunden till flytten och Naturvårdsverket har i uppdrag av regeringen att genomföra rovdjurspolitiken i landet.
Uppdraget är bland annat att de ska flytta högst 20 vargar och då i första hand djur som självmant kommit invandrande i landet för att förstärka vargarnas gener och minska inavel.

Vargen har rivit renar.

När ärendet om skyddsjakt på den här vargen kom in till Naturvårdsverket så ville inte Naturvårdsverket ha licensjakt utan istället flytta på vargen.
Vargen rev renar för renskötare i Tåssåsens sameby och sista veckan var den inne och tog renar nästan varje natt.
Tåssåsens sameby har hjälpt Naturvårdsverket att ha uppsikt över vargen men nu gick inte det längre så Naturvårdsverket bestämde sig för att flytta på vargen för att förhindra fler skador på rennäringen i Tåssåsens sameby. Vargen har varit rätt länge i Sverige, över fyra månader, den upptäcktes först i Norrbotten.
- Vi kunde ha fått mer tid men det fick vi inte så här är det när det med djur och natur och oss människor, att man måste samverka och den samverkan fick vi till.

Sövd en kort tid för provtagning.

Susanna Löfgren var uppe i Jämtland i går och då sövdes vargen och transporterades ner till Kilsbergen.
Vargen var sövd en kort tid då de passade på att ta prover och avmaskade vargen. Vargen fick lite lugnande under transporten och allt gick bra. Det här var första vargen som flyttades och nu vet Naturvårdsverket hur det går till, när vargen släpptes så sprang den iväg med svansen mellan benen.

Samarbetet mellan Naturvårdsverket och Länsstyrelsen har varit jätteviktigt och det fungerade bra. Nu har de ett viktigt arbete kvar med att följa vargen noga i framtiden.

Snabbt beslut om flytten.

Rose-Marie Frebran berättade att det hade gått snabbt. Hon var på ett första möte med Naturvårdsverket på måndagen 14 mars för att bli informerad om att en varg kanske skulle flyttas till vårt område. På torsdagskvällen blev Rose-Marie Frebran uppringd av Naturvårdsverket för att höra om möjlighet för Örebro Län att ta emot vargen.
Viss förankring måste hinnas med så det gick ut en kallelse till viltförvaltningsdelegationen om ett telefonmöte på fredagen och de flesta som ska vara representerade i delegationen var med. Det var två som var väldigt tydliga med att de var emot och det var företrädare för skogsnäringen och ägare och brukare av jordbruksmark.
Rose-Marie Frebran berättade att hon varit tydlig med att de inte kunde fatta beslut utan beslutet låg hos Naturvårdsverket, de andra deltagarna i telefonmötet var positivt inställda och tyckte att den här chansen ska vi ta det är orimligt att skjuta den värdefulla vargen.

Vargen kunde inte släppas inne i ett befintligt revir.

Fredrik Wilde, Rovdjursansvarig i Örebro län gav en överblick över situationen för länets vargar.
Länsstyrelsen i Örebro vet till de flesta kända vargrevir här men sen finns det också ett par vargar till som de inte vet var reviren går.
Vargen släpptes mellan E18 och Nora där det inte finns något vargrevir just nu, det har funnits men just nu finns inget revir på den platsen. Vargen kunde inte släppas inne i ett befintligt revir eftersom det då finns en risk att de befintliga vargarna i reviret kommer att döda den nya.
En annan anledning till att släppa vargen där var att området är vant vid varg hade den släppts längre söderut så finns det inte vargstängsel och de är inte heller vana vid varg vilket kunde ha gett problem.

Var vargen tar vägen nu är en öppen fråga, det är vanligt att vargar som har flyttats rör sig stora sträckor de första dagarna och hur den här vargen kommer att göra är omöjligt att säga enligt Fredrik Wilde det återstår att se.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar