×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-09-24  

Demonstration mot SD:s riksdagsplatser.

Demonstration mot SD:s riksdagsplatser.

under torsdagseftermiddagen samlades en stor skara människor på Våghustorget i Örebro för en fredlig demonstration mot Sverige Demokraternas inval i Sveriges Riksdag.
Demonstrationen ordnades av Johannes Rosenhoff och Morgan Petterson för att visa missnöjet med att SD får plats i riksdagen, runt om i landet har det varit manifestationer mot Sverige Demokraterna som anordnas övar Facebook.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Runt 500 personer samlades på Våghustorget i Örebro under torsdagskvällen.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Morgan Pettersson - Att Sverige Demokraterna idag sitter i Sveriges Riksdag är inget annat än en stor förlust för demokratin.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Magnus Hedman - Alla oavsett kultur, religion och etnicitet är lika mycket värda.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Alla olika, Alla Likas Bevara Sverige Svenskt syntes över de församlade demonstranterna.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Louisa Illacia - SD är ju solklart ett rasistiskt parti och de för en hård främlingsfientlig politik. Vi som har samlats här idag är här för att ta avstånd från detta.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Erik Löf - Jag tror inte att alla som röstade på SD är rasister, jag tror verkligen inte det. Jag tror att de flesta som röstade på SD missnöjesröstade.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Zozan Baransson - Vi ska krossa rasismen, tillsammans ska i krossa rasismen.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

- Sverige har alltid varit för mig ett av världens bästa länder, oavsett var jag har åkt så har jag inte sett en sån här gemenskap som man har haft här i och med det systemet att man har tagit hand om varandra.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Alaa Idris - Det känns skönt och tryggt att Örebro markerar och manifesterar mot rasism och främlingsfientlighet.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Hebbah Elgindy - Engagera er så mycket som möjligt, det finns så många olika sätt som ni kan engagera er på.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Linda och Milan som tycker att politik är viktigt och som röstade i skolvalet och tycker att allas röster är viktiga.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Anahita som demonstrerade med budskapet att alla gillar olika.

Under torsdagseftermiddagen samlades en stor skara människor på Våghustorget i Örebro för en fredlig demonstration mot Sverige Demokraternas inval i Sveriges Riksdag.
Demonstrationen ordnades av Johannes Rosenhoff och Morgan Petterson för att visa missnöjet med att SD får plats i riksdagen, runt om i landet har det varit manifestationer mot Sverige Demokraterna som anordnas övar Facebook.

Det var en relativt stor skara som samlats på Våghustorget i Örebro fick höra tre tal och sedan var det open mic för den som ville säga något och det var några modiga som tog chansen.

Det inledande talet hölls av en av arrangörerna, Morgan Pettersson.
Morgan Petterssons tal handlade huvudsakligen om att säga nej till rasism, Demonstrationerna mot Sverige Demokraterna har sagts inte respektera valresultatet men Morgan Pettersson sa att
- Vi som idag protesterar genomför en av demokratins stöttepelare. Vi säger vad vi tycker och vi säger nej till rasism.

Morgan Pettersson talade också om att Sverige Demokraterna som parti inte är demokratiska och att det är en förlust för Svensk demokrati att de blev invalda i riksdagen. Ett parti som behandlar människor olika står inte för demokrati och Sverige Demokraternas historia visar vilken typ av parti de egentligen är.
Morgan Pettersson avslutade sitt tal med att säga inga rasister i vår riksdag och tacka alla som kommit till Våghustorget.

Louisa Illacias tal inleddes med att hon sa att det är grymt viktigt att vi har samlats här idag för att protestera mot Sverige Demokraternas politik.
Det är politiken som Louisa Illacia manifesterade emot. Sverige Demokraterna är ett klart rasistiskt parti med en hård främlingsfientlig politik fortsatte Alicia Illacias sitt tal och de som samlats på torget visade att det finns många som håller med Louisa på den punkten med tanken på alla applåder hon fick.
Att Sverige aldrig skulle fungera utan våra invandrare är också något åhörarna höll med om och Alicia undrade art Sverige hade varit utan invandrare speciellt som det inte har funnits människor här jämt och om det inte fanns invandrare skulle vårt land inte finnas till.
Sveriges kultur har utformats under lång tid men den är inte statisk utan den förändras under tiden och nu förändras den med hjälp av alla de människor som har kommit hit med andra kulturer och seder.
Alicia uppmanade åhörarna på Våghustorget att organisera sig för nu räcker det inte att knyta handen i fickan och att klaga hemma på kammaren alla måste hjälpas åt att motverka de rasistiska inslagen i vårt samhälle.
Alicia vill att Sverige Demokraternas politik ska granskas och att Sverige Demokraterna inte ska få välja själva vad som ska granskas. Deras ideologi måste diskuteras öppet och deras olika förslag ska granskas och föras fram i ljuset.

Magnus Hedman från Kommunistiska partiet höll ett partipolitiskt tal och talet handlade om att trots den rådande politiken i Sverige så går rasistiska partiet framåt.
Kommunisterna kämpar för alla människors lika värde och att alla oavsett kultur, religion och etnicitet är lika mycket värda. Magnus Hedman avslutade sitt tal med slagorden ner med klassamhället och imperialism.

Erik Löf var först att använda sig av tillfället med open mic och han poängterade att alla som röstade på Sverige Demokraterna var inte rasister utan det fanns säkert en hel del som missnöjesröstade på partiet.
Erik Löf tog upp den Sverigedemokrat som avsade sig sin plats efter valet när han hade läst partiprogrammet och Erik Löf sa att det är rätt talande för partiet.

Måns Lagerlöf, VD Länsteatern i Örebro, passade på att tala om att den 4 oktober samma dag som riksdagen öppnas kommer det att hållas en manifestation mot rasism utanför Örebro teater där länsteatern har sina lokaler.
Den dagen som riksdagen öppnas är också en viktig dag att manifestera på och Måns Lagerlöf hoppas att alla som var på Våghustorget även ska komma till Järntorget klockan 17.00 för att manifestera mot rasism.

Det var några till som passade på att säga vad de tyckte om rasism och det vanligaste budskapet var att alla de som var på torget behövde organisera sig och det finns flera olika sätt som man kan arbeta mot rasismen.
Hebbah Elgindy sa att det var underbart att det var så många som kommit till Våghustorget men att det är viktigt att de fortsätter att engagera sig.
Hebbah ställde frågan om 6 månader hur många kommer komma ihåg vad som hände idag och hur många är fortfarande engagerade i frågan. Nu kommer Sverige Demokraterna in i Riksdagen och de har fyra år på sig att växa eller försvinna och det är upp till var och en att kämpa mot det här. Alla kämpar på sitt eget sätt men det viktigaste enligt Hebbah var att de fortsatte att engagera sig och inte glömde bort att kämpa mot rasismen.

Alaa Idris uppmanade alla på Våghustorget att höra av sig till Koalition Örebro och säga vad de tycker om deras planer på att fortsätta styra Örebro trots att de då blir beroende av Sverige Demokraterna här på det lokala planet eftersom Koalition Örebro inte har tillräckligt med mandat i Kommunfullmäktige för att ha en egen majoritet. Om Örebroarna kontaktar politikerna och säger vad de tycker så kommer de säkert att lyssna, men det krävs att många hör av sig, det fungerar inte om det bara är några få.

Medelåldern på de som samlats på Våghustorget var inte så hög och två av deltagarna i manifestationen var Lina och Milan som gick runt med en skylt det stod "Vem Vare Som Facking Rösta" som också är namnet på en facebook sida.
Lina och Milan är inte tillräckligt gamla för att ha fått rösta själva i valet men att rösta är viktigt och allas röst är lika viktig enligt dem.
Båda två röstade däremot i skolvalet och de planerar att rösta i nästa val då de har åldern inne.


Tillbaka

Kommentarer:

2010-09-24 11:59:51   Av: Linda Ahmed

Elfte bilden, Linda* och Milan

Lämna en kommentar