×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-05-18  

Markurells i Wadköping.

Under gårdagens pressvisning var skådespelarna osminkade.

Under början av sommaren sätter Länsteatern upp Markurells i Wadköping i just Wadköpings spelgård, det nyskrivna manuset efter Hjalmar Bergmans bok spelas mellan 20 maj och 3 juli.

Spelgården i Wadköping har fått räls och minihus, kulisserna för tankarna till vilda västern med falska fasader och saloondörrar.
Regissören Alexander Öberg har även haft tankarna åt vilda västern när han läste boken och han var först tveksam till att göra pjäsen Markurells i Wadköping men efter att ha läst Hjalmar Bergmans bok så blev han biten av berättelsen.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Under början av sommaren sätter Länsteatern upp Markurells i Wadköping i just Wadköpings spelgård, det nyskrivna manuset efter Hjalmar Bergmans bok spelas mellan 20 maj och 3 juli.

Spelgården i Wadköping har fått räls och minihus, kulisserna för tankarna till vilda västern med falska fasader och saloondörrar. Regissören Alexander Öberg har även haft tankarna åt vilda västern när han läste boken och han var först tveksam till att göra pjäsen Markurells i Wadköping men efter att ha läst Hjalmar Bergmans bok så blev han biten av berättelsen.

Berättelsen om Markurell utspelas under en dag då hans son Johan ska ta studentexamen och pappa Markurell är orolig för att Johan inte ska lyckas och tänker därför muta skolans ledning genom en middag och ett stipendium i Johans namn.

Hjalmar Bergmans bok har spelats på scen flera gånger och även blivit en kort TV-serie, även om den klassas som en komedi har den som mycket av det Hjalmar Bergman skrev tragiska undertoner, när Markurell får reda på att Johan inte är hans son utan häradshövdingen Carl-Magnus de Lorches.

Alexander Öberg som skrev ett nytt manus efter att ha tittat på flera redan gjorda till boken har följt dialogen i boken troget, det finns lite små ändringar men inte mycket. Alexander Öberg sa att Markurells i Wadköping är den värsta buskisen, efter att ha varit på den lägsta nivån och fått publiken att skratta så kommer det allvarliga. Hjalmar Bergmans språk är häftigt och efter att först ha varit mycket tvekan till projektet skulle Alexander nu gärna göra mer av Hjalmar Bergman men vad det skulle vara har han ingen aning om eftersom arbetet med en pjäs är intensivt och all fokus ligger där.

Spelgården i Wadköping får också beröm av Alexander Öberg eftersom det var så bra akustik, mycket bättre än vad man kan tro. Det gör att skådespelarna slipper bära mikrofoner och det behövs inga stora högtalare vid scenen. Alexander sa att det är roligt att vi Örebroare har gjort Wadköping till något att vara stolta över, när han läste boken så är det ett ställe man absolut inte vill vara på.

Länsteatern i Örebro har förstärkt den egna ensemblen med Henrik Johansson som många säkert sett i TV-serien Livet i Fagervik, Sofia Bach och Niki Gunke-Strangertz. Allt som allt är det 11 skådespelare på scen och de har flera olika roller var. Musiken som finns med är spelad av Christer Christensson med hjälp av några av de andra skådespelarna.
Huvudrollen som Herr Markurell spelas av Henrik Johansson och hans fru spelas av Sofia Bach.

Nu återstår att vänta till premiären och hopas att sommaren är här för att stanna, spelgården i Wadköping är en typisk utomhusteater där besökarna sitter utan skydd för regn, så om ni ska titta på Markurells i Wadköping glöm inte att det är kläder efter väder som gäller även om Alexander Öberg sa att det var längesen han hade otur med vädret när han var med om en sommarföreställning.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar