×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-02-21  

Tomas Ledin - Vägra Vinter.

Tomas Ledin - Vägra Vinter.

Under lördagen fick publiken på Conventum i Örebro en möjlighet att glömma snöovädret en stund och lyssna på Tomas Ledin, i Kongresshallen.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Under lördagen fick publiken på Conventum i Örebro en möjlighet att glömma snöovädret en stund och lyssna på Tomas Ledin, i Kongresshallen.

Konserten inleddes akustisk del där det enbart är Tomas Ledin och hans gitarr.
Publiken får en riktig nostalgitripp med flera av hans stora hits som nog de flesta har hört någon gång tidigare.
Att inleda akustiskt ger en suverän inledning och stämning till konserten och den här, hans stund ensam med publiken, lyfter verkligen betyget rejält.

Alla låtar han spelar har inte varit stora hits utan vi får även höra lite mer sällan spelade sånger så som Balladen om Djävulen och Ängeln som dök upp på skivan Natten är ung, en påminnelse om att Tomas Ledin med sådär 40 år i branschen faktiskt måste räknas till en av de gamla rävarna.
Tomas Ledin håller fortfarande och även om hans nya låtar kanske inte handlar lika mycket om kärlek som de gjort tidigare så är han ändå väldigt duktig på att snickra ihop texter och melodier som fastnar.

Tomas Ledin är en av våra mest folkkära artister och hans flera av hans låtar kan de flesta i alla fall refrängen på, Sommaren är kort spelade han inte även om det är hans mest kända låt och jag saknade den inte heller eftersom det finns så mycket annan bra musik av honom.

Första skivan släppte Tomas redan 1972 när han var 20 år och texterna är på engelska, men redan skivan efter var texterna på svenska och den mest kända av låtarna som är med är antagligen Blå, Blå Känslor. Sitt stora genombrott fick Tomas Ledin i melodifestivalen 1980 med låten Just Nu. Redan på hans tidiga skivor hör man hans skicklighet med att få till texter på ett bra sätt och hans storhet inom svensk musik är just texter och att han lyckas få till melodier som fastnar.

Tomas Ledin har genom åren varit flitig med att ge ut skivor men livespelningar har inte varit lika vanliga, men efter hans sista turne verkar han att ha hittat tillbaka till glädjen att spela för en publik lyckligtvis.
Sist Tomas Ledin var i Örebro så var det för en gratiskonsert på Stortorget och frågan inför kvällen var om han skulle vara lika bra inne på Conventum och jag kan bara säga att det var han.

Eftersom Tomas Ledin har mycket låtar att välja mellan så var det roligt att han hade blandat repertoaren ordentligt, visst blev det flera av hans stora hits men det är ett måste om publiken ska trivas riktigt ordentligt. Den akustiska delen av konserten avslutades med I natt är jag din som inledningen var om arrangerad till oigenkännlighet men när publiken väl kände igen den så blev det allsång inne i Kongresshallen.

Andra delen av konserten var lite rockigare där även Tomas Ledin hade med sig sitt band på scen och bandet består av Ove Andersson på bas, Johan Franzon på trummor, Jörgen Ingeström på klaviatur och Sebastian Nylund på gitarr. Första låten blev Just nu och sedan blev det flera av hans välkända låtar så som I Natt Är Jag din och En Man som Älskar. Men allt var inte gamla godingar utan flera av låtarna vi fick höra finns med på hans nyaste skiva 500 Dagar Om Året.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar