×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-02-11  

112-dagen i Vivalla.

112-dagen i Vivalla.

Den 11 februari var det 112 dagen och den uppmärksammades i Örebro med att räddningstjänsten med fler var och informerade på Vivallatorg och på stortorget.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Fredrik Malm,nytillträdd gruppchef för polisen i Vivalla fanns på plats.
han berättade att han ser fram mot att arbeta i Vivalla.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Hans Ekerbring, brottsförebyggande polis, talar med en av de boende.
Sören Svensson från Brottsförebyggande rådet i Örebro syns i bakgrunden.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

På plats fanns en banderoll som tydligt visade vad 112 täcker upp.
Från sjöräddning till polis, brandkår, ambulans och jourhavande präst.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

SOS alarm hade valt att placera ut bord och ritmaterial där barn kunde färglägga sin egen "1 1 2 lätt att slå" skylt.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

ÖBO passade på att informera boende om vikten av att kontrollera så att brandvarnare fungerar i lägenheterna.
Information fanns att få på ett flertal olika språk.

På plats fanns tre olika utryckningsfordon.

Just när vi passerade förbi var det lugnt på platsen.
Vi misstänker dock att det under dagen kom många nyfikna och tittade över fordonen nedan.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Den 11 februari var det 112 dagen och den uppmärksammades i Örebro med att räddningstjänsten med fler var och informerade på Vivallatorg och på stortorget.

112 dagen lockade inte enbart ut de myndigheter som har hand om räddningstjänsten utan även ÖBO och Hyresgästföreningen passade på att informera om sina verksamheter.
George Barsom från ÖBO stod och informerade boende om vikten av att kontrollera så att brandvarnare fungerar i lägenheterna, även om det är ÖBO:s ansvar att installera brandvarnare så är det hyresgästens uppgift att se till så att den fungerar och att batteriet inte har tagit slut.
De som behövde kunde även köpa nytt batteri till brandvarnaren av ÖBO.

En av de vanligaste missuppfattningarna om brandvarnare som finns i lägenheter är att de är kopplade till en larmcentral så att om brandlarmet går i en lägenhet så behöver man inte ringa efter brandkår. Det stämmer ju inte eftersom brandvarnaren är till för att varan de boende om att de ska ta sig ut.

Fredrik Malm som är ny gruppchef för polisen i Vivalla var också på besök på Vivalla torg och även om han har tillträtt som gruppchef så har han inte varit ute i området ännu utan han börjar med det administrativa som ingår i jobbet.
Fredrik Malm ser fram mot att arbeta i Vivalla och även om det är ett område som har problem så finns det även stora positiva krafter i området och tanken är att få de positiva krafterna att bli större och starkare.

112 dagen är alltså en EU dag som är tänkt att sprida information om larmnumret 112.
I Vivalla passade sos alarm på att berätta för alla barn som passerade förbi om larmnumret, när det ska användas och vad de behöver för information från den som ringer. Lisa Bäckström från SOS alarm sa att 112 dagen är ett bra initiativ och det var bra att de var ute i Vivalla eftersom det ofta är barn som får hjälpa sina föräldrar med telefonsamtal om det händer något och nu fick barnen se att det är riktiga människor som svarar i telefon.
De passade även på att berätta när man inte ska ringa 112, det finns en del som ringer för att det är strömavbrott eller för att pengarna är slut på deras telefon och sådant hjälper inte SOS Alarm till med, det är bra med en dag som uppmärksammas så att fler vet vad det är som gäller.

Utanför Vivalla torg stod det en ambulans, polisbil och en brandbil, de som var i tjänst vid bilarna hade inte så mycket att göra under stunden vi var där men tidigare hade det varit många barn som varit nyfikna på bilarna framför allt.
Eftersom vi var i Vivalla rätt tidigt så var det inte så många vuxna som hade passerat torget men barn var det många som hade stannat och frågat olika saker.

Tanken med 112 dagen är att den ska vara återkommande varje år 11 februari och 2010 är första året den uppmärksammas i Sverige men tanken är att den ska återkomma nästa år det är ett bra sätt att nå ut med information enligt Sören Svensson från Brottsförebyggande rådet i Örebro.
Sören Svensson som även har suttit med i styrgruppen för 112 dagen sa att alla verksamheter behöver komma ut och synas utan att det har hänt en olycka och för att speciellt barn ska få se hur de ser ut i sina arbetskläder. Det är viktigt att det finns ett förtroende hos svenska folket för de som arbetar inom polis, brandkår och ambulans och enda sättet att bygga ett förtroende är att de är med under olika aktiviteter.

Vid Hyresgästföreningens bord stod Gösta Karlsson och delade ut information om Hyresgästföreningen samtidigt som han hjälpte de som ville svara på frågor och ha chansen att vinna en brandfilt.
Vi passade på att fråga Gösta Karlsson om Vivalla Festivalen som är sista helgen i maj eftersom Gösta även är Festivalsdirektör och han har varit med i festivalskommittén länge nu.
En stor nyhet för Vivalla Festivalen är att den kommer att hålla på i två dagar i år, första dagen på en fredag kommer att vara ägnad åt idrott av olika slag.
Normalt är det ett maratonlopp runt Vivallaringen under festivalen men de brukar inte få någon publik när det finns så mycket annat samtidig, så i år är det en hel dag med idrott. Sprinterloppet runt Vivallaringen är inte det enda utan det blir fotboll och volleyboll med mer under dagen också.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar