×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-07-26  

Robotar städade rent på Stortorget.

Robotar städade rent på Stortorget.

De som var runt Stortorget under lunchtid på lördagen fick se en uppvisning av städande robotar, robotarna är ett EU samarbete där Örebro universitet ingår.

© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se

De som var runt Stortorget under lunchtid på lördagen fick se en uppvisning av städande robotar, robotarna är ett EU samarbete där Örebro universitet ingår.

Det var två olika robotar som har helt olika funktioner som visades upp, den första var Dust Cart som den första som visades upp.
Dust Cart är en robot som man kan kalla på med hjälp av en mobiltelefon, när roboten kommer fram lägger man i skräpet och talar om för roboten vad det är för sorts skräp sen åker Dust Cart själv och lägger skräpet på rätt ställe oavsett om det är plast eller papper.
För att systemet ska fungera ordentligt så är det tänkt att användas någon typ av registrering för att kunna kalla på roboten och att det även krävs en kod för att kunna lägga i skräp i roboten.

Under uppvisningen fick de ansvariga ett flertal gånger be publiken att flytta sig ur vägen för roboten, eftersom roboten är tänkt att ha i miljöer där det även finns människor är den utrustad med sensorer som känner av omgivningen och den styr själv förbi hinder, men det kan tydligen bli lite svårt om det är många människor som står i vägen och inte vill flytta på sig när roboten kommer.

Roboten är även tänkt att ha en display med information, det kan vara information om staden eller vad som händer i staden, vad den ska upplysa om är upp till dem som använder den.

Den andra roboten Dust Clean är en intelligent sopmaskin som ska vara självgående och ta sig runt på vägarna och hålla rent, den pockar upp papper och skräp och ser till att det är rent och snyggt där den är. Dust Clean är även utrustad med en vattentank så att den sprayar innan den sopar för att det inte ska damma så mycket när den städar.

De flesta är säkert vana vid de robotar som finns som klipper gräset helt själva, den här är lite av samma tanke kändes det som, roboten kommer själv att känna av när den behöver ladda sina batterier och kan själv ta sig till dockningsstationen vid behov.
Roboten har även utrustats med möjlighet att mäta luftkvalitet och kan varna om höga halter av t.ex. luftföroreningar i staden.

Det var många som var intresserade av robotarna och det var trångt på Stortorget under uppvisningen, när visningen var klar fick de flesta från universitet fullt upp med att prata med nyfikna Örebroare.

Amy Loutfi från Örebro universitet som var med som svensk konferencier. Hon berättade att hon tror att det snart kan bli verklighet att se den här typen av robotar på våra gator.
Arbetet med robotarna har det varit ett treårigt EU-projekt och arbetet har gått bra trots att det varit människor från flera olika länder inblandade. Det svåra kommer när det är dags att visa upp robotarna, att få komma till en stad och visa upp dem för vanliga människor kan vara knepigt, men de har redan varit på flera olika platser och intresset har varit stort så här långt.

En av de viktigaste aspekterna på arbetet med robotarna har varit säkerheten för de som befinner sig inom samma plats som robotarna när de arbetar, det är viktigt att de är säkra i vår miljö och vad som gick att se på uppvisningen så är de säkra för människor, ingen blev påkörd trots att det var en del som hade svårt att hålla avståndet till roboten.

Det verkar finnas två olika lägen om man pratar robotar, de som gillar robotar och gärna ser dem i vardagslivet och de som inte vill ha dem i stadsbilden.
Mikael Johansson är en av dem som inte gillade robotarna. Han undrar hur dyrt det skulle bli och att det antagligen kostar mer än det smakar att införa dem i Örebro.
Mikael var inte ensam om att ha de funderingarna. Det var fler som undrar om de verkligen kommer att vara prisvärda och att de kommer att fungera ordentligt.

Josefine Karlsson skulle gärna se dem i stadsbilden och tyckte att det var en väldigt bra ide, så robotar verkar det som att man gillar eller inte vill ha alls.

Min tanke är hur det ska fungera rent praktiskt och jag har lite svårt att se städrobotarna i Örebro som ett självklart inslag i stadsbilden speciellt tanken på att kalla på en robot med SMS har jag lite svårt att se meningen med, de som inte vill använda papperskorgar lär inte vänta på en robot när nyhetens behag väl lagt sig.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar