×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-05-26  

Valmöte på Olof Palmes torg.

Valmöte på Olof Palmes torg.

På måndagseftermiddagen var det stor besök av Socialdemokrater på Olof Palmes torg i Örebro.
Mona Sahlin, Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Åsa Westlund och Göran Färm är just nu ute på en bussturné genom landet med tanke på att det är EU val den 7 juni och i dag stannade bussen bland annat i Örebro.

© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se

På måndagseftermiddagen var det stor besök av Socialdemokrater på Olof Palmes torg i Örebro.
Mona Sahlin, Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Åsa Westlund och Göran Färm är just nu ute på en bussturné genom landet med tanke på att det är EU val den 7 juni och i dag stannade bussen bland annat i Örebro

Eftermiddagen startades av duon Nick och Steven som underhöll publiken med musik, vi fick bland annat höra Sommaren är kort och Dancing in the dark, sista låten blev Return to sender. En bra start på ett valmöte och trots att större delen av publiken kom sent så blev musiken uppskattad av oss som var där tidigt.

Mona Sahlin var förste talare för dagen och hennes tal handlade om vikten av att rösta i valet, att det visst går att påverka vilken väg EU tar i framtiden. Meddelandet i Mona Sahlins tal var att det här inte är ett val så som det brukar vara när det är riksdagsval utan det här handlar mer om vilken inriktning man har politiskt.
Att det just nu är en majoritet länder i Europa som styrs av borgerlig politik, vilket gör att även EU till stor del tar borgerliga beslut, men det går att ändra på om alla som kan går och röstar och att Socialdemokraterna får många röster.

Solidaritet och fred är något som ofta glöms bort när vi pratar om skattesatser och annat, men EU har en viktig roll att spela ute i världen.
Mona Sahlin talade mycket om solidaritet och att det är viktigt om styret i EU blir blått eller rött.
Hon talade om att Socialdemokraterna vill arbeta för att det ska finnas solidaritet på arbetsmarknaden och att det ska finnas fri rörlighet. Människor ska kunna resa och arbeta i olika länder men det måste även finnas ett regelverk för att skydda de svaga på arbetsmarknaden.

Mona Sahlin avslutade sitt tal med att säga att vi väljer om det ska bli skattesänkningar eller solidaritet i EU när vi går och röstar, sedan släppte hon fram de andra från bussen för att de skulle få fylla på med argument för varför man ska lägga sin röst på Socialdemokraterna.

Marita Ulvskogs tal handlade om jobben, att det är viktigt att satsa nu på till exempel infrastruktur och liknande nu när arbetsmarknaden inte är överhettad och det är många som är på väg ut i eller redan är arbetslösa.
Att använda en del av EU:s stora budget till att investera i sådant som ger jobb nu men även i framtiden, ett sådant förslag fanns i EU tidigare men Gunnar Hökmark som är moderat ledamot röstade nej till förslaget.
I dåliga tider måste vi satsa men satsa klokt var ett återkommande tema i Marita Ulvskogs tal och hon vill även se en reglering av marknaden så att det inte uppstår bubblor som sedan spricker och skatteparadisen kan inte få fortsätta att blomstra som de gör nu.

Marita Ulvskog har varit på valturné sedan 2 mars och det är i huvudsak två frågor hon har hört under tiden, den första är, spelar det någon roll att gå och rösta och hennes svar är självklart ett högt ja att det spelar stor roll vilken sida man väljer rött eller blått.
Den andra frågan är att de inte gillar EU men Marita Ulvskog svarar med att nu spelar det ingen roll om man är för eller emot EU vi är med och därför spelar det roll, det handlar om att välja vilken sida som ligger en själv närmst, den röda eller den blå.
Sen är det även många som har sagt att de inte kan tillräckligt om EU för att kunna rösta och Marita Ulvskog har rätt i att det hör man aldrig när det är val till Riksdagen. Marita Ulvskog talade om att det är viktigt att vi inte gör om valet till EU parlamentet till en kunskapstävling, det som krävs är att du vet var du hör hemma politiskt.

Näst sista talare var Åsa Westlund och hon talade mycket om alla kemikalier som finns i vår vardag.
Jobben hotas egentligen inte av att vi förändras utan det största hotet är om vi står still, de företag som går bra nu när det är en kraftig ekonomisk kris är de med klimatsmarta lösningar och det är bland annat där som Åsa Westlund tycker att EU ska satsa nu.
Sen är hennes hjärtefråga den om kemikalier, det finns kemikalier i allt runt omkring oss och problemet är att vi inte vet vad de har för effekter på människor under längre tid, de moderater som sitter i EU vill att förändringen i användandet av kemikalier i vår vardag ska ske någon annan stans och hon tycker att Moderaterna pratar mycket om klimatet vid val. De pratar mycket om vädret men de gör inget åt det var Åsa Westlunds liknelse. Moderaterna gör samma ska när det gäller kemikalier, de vill inte byta farliga kemikalier mot ofarliga och det är något som hon själv vill arbeta med att förändra i EU.

Siste talare var Göran Ferm och hans tal handlade till största delen om den fri marknad inom EU.
Göran Ferm vill se ett EU som drar åt samma håll och även om fri marknad är bra så behövs det ett regelverk, han vill inte se ett samhälle som tror att allt löser sig genom sänkta skatter.
Göran Ferm vill även se att EU tar ett större engagemang när det gäller fredsarbete ute i världen som till exempel i Mellanöstern, men att EU inte ska lägga sig i lokala frågor i samma utsträckning som nu.

De privata bostadsägarna försöker just nu få EU att ställning till om kommunerna favoriserar sina egna bolag, medan vi tycker att den frågan löser vi bäst i Sverige, samma sak med systembolagens vara eller icke vara. Det är några som vill ha möjlighet att sälja sina produkter i vanliga livsmedelsbutiker som driver frågan om våra systembolag i EU och det är inte egentligen för monopolet utan för att de vill sälja mer av sina varor.

Göran Ferm vill inte heller göra EU till ett stort vårdval där vårdföretag flyttar runt inom EU det ska vara patienterna som är viktigast inte företagen.
Villkoren ska inte sättas i Bryssel utan i Sverige, Sverige ska sätta villkoren för svenska patienter inte Bryssel.

Efter deltagarna i bussen var det dags för Jonas Karlsson som är ordförande för Socialdemokraterna i Örebro län och hans tal handlade om att vi har lätt att ta EU för givet. Jonas Karlsson sa att de som har tröttnat på att EU sätter marknaden före människor ska visa sitt missnöje i valet, eftersom det går att ändra på beroende på vilken sida som får flest röster.

Valmötet avslutades med att Socialdemokrater med en stor skylt försökte få människor att gå och förtidsrösta.

Ett par timmar innan valmötet på Olof Palmes torg såg vi via TT att Moderaterna vill sänka skatterna, införa obligatorisk a-kassa, sänkt moms på vissa delar i tjänstesektorn samt höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt.
Vi passade på att fråga Mona Sahlin och Jonas Karlsson vad de tyckte.

Mona Sahlin svarade att det är det vanliga, skulle vara väldigt illa om de får styra en period till eftersom vi då får mer av samma sak fast vi har en hög arbetslöshet.

Jonas Karlsson svarade att det är samma gamla vanliga politik men ju tydligare de är desto fler kommer att tröttna på den politiken vilket är bra för Socialdemokraterna.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar