×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-04-21  

Nils Holgersson på Riseberga amfiteater.

Nils Holgersson på Riseberga amfiteater.

Årets teateruppsättning på Risebergas amfiteater blir Selma Lagerlöfs Nils Holgersson och i år är det amatörskådespelarna som står i fokus, förra året var det Länsteatern i Örebro som ledde arbetet med Arns Cecilia men i år är alltså fokus på alla våra duktiga amatörskådespelare i länet.

© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Tre Holgersson och en Selma.
Robin Davidsson, Alfred Grönkvist, Maria Mårdensjö och Julia Lindén som gestaltar de fyra olika skedena samt Karin Widell som Selma.

© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Karin Widell som Selma Lagerlöf tolkar författarinnan själv som berättare.

© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Gunilla Pilbladh, Producent, hälsade den samlade pressen välkomna.

© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Elisabeth Lindvall Bandhagen är en av de två som ligger bakom musiken till pjäsen.

© 2009 Johan Gullberg - knytpunkt.se

Gunilla Orvelius från Länsteatern regisserar Nils Holgersson.

Årets teateruppsättning på Risebergas amfiteater blir Selma Lagerlöfs Nils Holgersson och i år är det amatörskådespelarna som står i fokus, förra året var det Länsteatern i Örebro som ledde arbetet med Arns Cecilia men i år är alltså fokus på alla våra duktiga amatörskådespelare i länet.

Nils Holgersson är Selma Lagerlöfs skolbok om geografi men historien om Nils äventyr på ledargåsens rygg har blivit översatt till ett flertal språk och är uppskattad även idag lite drygt 100 år senare, den skrevs 1906 - 07.
Nils får en resa genom Sveriges landskap och han växer en del på vägen eftersom resan tar 6 månader, det har teatern gestaltat genom att ha fyra olika skådespelare i rollen som Nils, Alfred Grönkvist, som spelar Nils när han startar sin resa och Robin Davidsson, som den Nils som kommer hem. Däremellan är det Maria Mårdensjö och Julia Lindén som gestaltar Nils på hans väg genom Sverige.

En lite ovanlig sak med just pjäsen Nils Holgersson är att författarinnan själv är med som berättare.
Selma Lagerlöf spelas av Karin Widell, som har varit med även de andra tre åren som det spelats teater på Riseberga amfiteater och hon har gjort väldigt olika roller varje år.
I år har hon arbetat hårt med att hitta sin Selma Lagerlöf. Selma var en kvinna med stor pondus och det är viktigt att komma ihåg när man ska gestalta henne, sen att publiken ska känna igen henne är viktigt.

Då det är amatörernas år i år så har Länsteatern tillhandahållit maskören Giovanni Indelicato, regissör Gunilla Orvelius och teknisk hjälp vid teatern i sommar i form av t.ex. ljus.
Annat arbete med uppsättningen sköts av amatörer och det är stor bredd på de som står på scen, den yngsta är 9 år och den äldsta 76 vilket är en utmaning för regissören att motivera alla som är med och få dem att känna att de lär sig någonting, det är även många med och spelar i år, under förra årets uppsättning med Arns Cecilia så fanns det enbart 28 roller i år så är det 63 skådespelare med och det är i alla fall en scen där alla är på scen samtidigt.
Just bredden att arbeta på amatörnivå tilltalar Gunilla Orvelius att de har möjligheten att ha en fulltalig gåsflock om tretton individer är något hon uppskattar.
Gunilla Orvelius startade själv som amatör och uppskattar att arbeta med amatörskådespelare men hon längtar inte tillbaka till den tiden själv utan tycker att hon är lyckligt lottad som har fått möjligheten att arbeta som skådespelerska och regissör eftersom det var det hon strävade mot när hon började och hon kan känna igen sig i de yngre som är med i pjäsen.

Att regissera en så stor ensemble ställer lite andra krav på regissören än vad Gunilla Orvelius är van vid men det är en utmaning hon verkar uppskatta och de som arbetar med uppsättningen verkar ha blivit ett sammansvetsat team som gör det de trivs bäst med, nämligen teater.

Elisabeth Lindvall Bandhagen har tillsammans med Gunnar Hjort arbetat fram musiken till pjäsen och Elisabeth har lätt för att bli entusiastisk när deras arbete kommer på tal, hon brinner för musik och teater och har varit med på scen tidigare och just att få möjligheten att arbeta fram musiken är något hon tyckte var riktigt roligt, de fick arbeta efter färger och allt har fungerat bra, det kommer att bli en del bandad musik men även två musiker på scen under föreställningen så de har arbetat på och haft trevligt under tiden.

Robin Davidsson som är den äldsta Nils Holgersson med sina 18 år han tycker att det hittills enbart har varit inspirerade och väldigt roligt att arbeta med Gunilla Orvelius som han ger mycket beröm för hennes sätt att arbeta.
Hittills har det varit tre olika grupper som har repeterat på olika ställen så de olika Nils Holgersson har inte träffats ordentligt förrän nu, men det har inte varit några problem enligt Robin utan fungerat utmärkt.

Eftersom ensemblen är utspridd så har det varit tre olika grupper och det är först nu som de börjar arbeta med individuella scener och kallar till träning för de som är med i just den aktuella delen, tidigare har alla från Karlskoga området kommit till träningarna men nu blir repetitionerna lite mer riktade än tidigare.

Premiären är 12 juni och efter succén med Arns Cecilia förra året som sågs av ca 6000 besökare hoppas de på ett minst lika bra år i år och att det ska passa bra med en familjeföreställning ute på Risebergas amfiteater. Just att teatern ligger lite avsides och är en amfiteater ställer också lite andra krav på skådespelarna än vad en vanlig teaterscen gör, det går inte att hålla på med småsaker utan allt måste skulpteras ordentligt och att det är viktigt med texter och att artikulera ordentligt för de som står på scen så att publiken hör vad som sägs och det kan säkert bli en utmaning för alla de som ska stå på sven under sommaren.
Nils Holgersson kommer att spelas 12 juni - 28 juni och naturligtvis hoppas de på bra väder under tiden, det kommer även att vara en marknad i anslutning till teatern och de som är lite tveksamma till att ta sig upp för backen till teatern kommer att få transport upp på något sätt.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar