×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-12-08  

O, Helga Natt på Stortorget.

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Söndagen den andra advent var det traditionsenliga O Helga Natt på Stortorget i Örebro.
Trots det lite fuktiga vädret så var det fullt med publik på torget och bra stämning av förväntan inför den åttonde konserten med O Helga Natt.

Konferencier för kvällen var tidigare Landshövding Gerd Engman, som inledde kvällen med att hälsa den stora publiken välkommen och säga att i kväll är det ni i publiken som står i centrum.
En av de viktiga bitarna med O Helga Natt är ju just allsången som brukar höras långt och i år så fick publiken börja med att sjunga upp sig under ledning av Gerd Engman och Solvieg Ågrens ledning.

Solvieg Ågren är körledare på scen och hon har i år fått mottaga kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne på Örebrogalan under hösten.
Publiken fick mycket väl godkänt av både Gerd Engman och Solvieg Ågren och Gerd Engman skämtade om att anmäla publiken till körslaget nästa år.

Gerd Engman var en frisk fläkt på scenen och hon skämtade friskt med publiken, som när hon frågade om publiken frös och när hon fick ett nej sa hon att om ni börjar frysa är det bara att krama den som står bredvid, spelar ingen roll om ni känner personen eller ej, Örebroare är ju så härliga på så sätt.
Det märks att Gerd Engman lärde känna oss Örebroare rätt bra under sin tid som Landshövding eftersom hon tydligen har märkt att humor finns det trots all här.

Artisterna på årets O Helga Natt var NaNa Hedin och Barry Banks.
NaNa Hedin kallas även för the voice och varför förstår man direkt hon börjar sjunga, hon började som körsångerska och har sedan även tagit steget till att vara den som står främst på scen och hon gör det bra.
Sångerna hon bjöd på under kvällen visade att hon verkligen gillar att sjunga och att stå på scen så henne hoppas vi att vi får möjlighet att höra igen och då helst lite längre och mer varierad musik.

Årets operasångare var Barry Banks som nu gjorde sitt sjunde besök i Örebro och Gerd Engman sa att det kanske är dags att göra Barry Banks till heders Örebroare nu eftersom han är här så ofta, kvällens besök blev nummer sju och för två år sedan så var han här för just O Helga Natt.
Barry Banks tenor passar utmärkt på Stortorget med Nikolaikyrkan som bakgrund och det blir stämningsfyllt att höra honom sjunga på Italienska.

Kvällens lokala artist var Jonatan Lindner som vann omröstningen överlägset.
Jonatan kommer från Vintrosa och läser just nu på Örebro universitet, men om han vill satsa på musiken så har han stora möjligheter att gå långt, trevligt att höra en ung talang från en så stor scen och vad som gick att märka verkade inte Jonatan vara för nervös heller trots den stora publiken.
Som tradition är så fick Jonatan Lindner ett diplom

På scenen fanns även Anders Jacobsson och Katrin Sundberg, Anders Jacobsson är ena halvan av skaparna av Sune och Katrin Sundberg blev känd som Häxan Surtant av alla föräldrar.
Anders och Katrin var med hjälp av 11 tomtenissar på scen och framförde ett gäng av julsånger, vi fick bland annat höra Räven raskar över isen och Hej tomtegubbar och tomtenissarna var duktiga på att dansa till sångerna.

Det mest uppskattade numret under kvällen var när Marie Kühler intar scenen som Astrid från Vingåker när det egentligen är dags för Barry Banks att sjunga.
Astrid vill gärna att Barry kommer och sjunger i Vingåker där de har O Svea natt istället för o Helga eftersom Helga inte är känd i Vingåker och sen har de konserten utanför Vingåker factoryoutlet men det är bara för att Astrid känner en av killarna i kassan där.

Sketchen som framförs på både Svenska Engelska och rätt mycket Svengelska får ett varmt mottagande från publiken speciellt när Astrid säger I am a werry varm woman och drar upp kjolen för att sedan säga att I have mamelucker. Hon överlämnar även att par mamelucker till Barry Banks med motiveringen, you should have these under yuore kilt, so you won´t freeze your jingle bells off.
Sketchen avslutas av Astrids sjungande knän men jag är inte säker på att Barry Banks tänker ta med henne till Metropolitan för ett samarbete.
Hela sketchen fungerade väldigt bra och det verkade i alla fall inte som om Berry Banks visste om den, om vi ska tolka hans skrattanfall på scenen och att han verkade en aning undrande över vad som höll på att hända, men han fick en möjlighet att visa att han är van vid att stå på scen och att han tydligen klarar av det mesta.

Årets upplaga av O Helga Natt var verkligen bra och underhållande, kemin mellan alla artister verkade stämma och alla verkade göra sitt bästa och, dessutom ha roligt under tiden.
Kören var som vanligt Stella-kören under ledning av Solvieg Ågren och under den sista sången som var Feliz Navidad var hela kören med och tecknade samtidigt som de sjöng. Hela konserten blev även tolkad till teckenspråk av två teckenspråkstolkar, trevligt att se att även sångerna blev översatta till teckenspråk.
Publiken bestod av ca 20 000 människor och allsång verkar vara uppskattat när det är julsånger, speciellt Gläns över sjö och strand hördes tydligt så det är tydligen fler än mig som har den som favorit när det gäller julsånger.

Barry Banks fick även känna sig omtyckt när han kvällen till ära framförde O Helga Natt som är tradition under konserten, det blev en fin avslutning på Barry Banks framträdande på Stortorget.

Nu hoppas vi att O Helga Natt kommer tillbaka även nästa år med artister av lika hög klass som i år.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar