Publicerat: 2008-11-13
IT Dagen 2008.
Rose-Marie Frebrans inledningstal var positivt och hon påpekade att Örebro län ligger långt fram när det gäller utbyggnad av sitt fibernät. Att Örebro län har ett så utbyggt när gör också att vi blir attraktiva för nyetablerade företag och att vi har kunniga medborgare gör att det är enkelt för företag att hitta arbetskraft här.
IT stärker även människors möjlighet att påverka och att öppna nya kanaler för demokrati, men hon påtalade även de faror som finns med IT så som spelberoende eller andra typer av beroende som nätet kan skapa.
Marianne Treschow generaldirektör för Post och Telestyrelsen , PTS, var nästa föredragshållare på scen.
Marianne Treschow talade bland annat om Telias och Tolkcentralens samarbete när det gäller 3Gnätet.
Tolken i fickan är ett nytt sätt att använda sig av kommunikation där Sverige är långt framme. 3G nätet och dess möjlighet med videosamtal fungerar alldeles utmärkt för döva att använda och därför har Telia och Tolkcentralen ett samarbete som de har tagit ut på turne i världen, senast var den i Tunisien och som nästa land är det Indien som får besök. Responsen har varit stor och positiv.
Tillgängligheten på bredband är en politisk ambition och ambitionen går ut på att alla i Sverige ska ha tillgång till bredband av någon typ. Marianne Treschow tror inte att det kan bli fiber överallt men den trådlösa uppkopplingen kan vara ett bra alternativ och där går det fort fram just nu.
Det är satt som mål att alla ska ha tillgång till någon typ av bredband senast 2013 och den frågan tar upp mycket av Marianne Treschows tid.
Tanken är att alla ska ha möjlighet till telefon och till Internet men alla kommer inte att kunna räkna med att ha ett snabbt internet och det är viktigt med statligt stöd för utbyggnaden av Internet i landet. PTS har lagt ett förslag till regeringen om att starta upp en fond för utbyggandet men de är inte klara med det arbetet än, så hur de ställer sig vet Marianne ännu.
Tanken är att fonden ska finansieras genom auktioner av frekvensbandet och den lösningen är ingen stabil lösning men den är bättre än ingen fond alls, för risken om det inte blir någon fond är att hela Sverige inte kommer att ha täckning så som den politiska målsättningen är och landet kan då bli indelat i ett A och ett B lag.
Marianne Treschow avslutade sitt tal med att rekommendera alla konsumenter att utnyttja de PTS hemsida för att jämföra olika telefonabonnemang och internetabonnemang med varandra genom bredbandskollen och telepriskollen.
Åsa Ödman var nästa talare och hon berättade om Vinön och hur det har förenklat livet ute på ön när de fick internetkabel dragen dit ut.
Att få en egen bredbandslina till Vinön har bidragit till att en person kan försörja sig på heltid ute på ön genom att erbjuda temavandringar. Det har också inneburit att lanthandeln har kommit tillbaka och nu får de boende lämna en beställning över Internet som sedan levereras en gång i veckan, vilket är en stor förbättring då de har långt till närmsta matbutik.
Då de drog in fiber i den gamla skollokalen på ön så har alla som vill tillgång till dator och uppkoppling och ungefär en femtedel av hushållen på ön är anslutna till nätet i dagsläget.
Enligt Åsa Ödman så är det en stor tillgång för de fasta boende på ön att ha tillgång till fast Internet och att det ökar livskvaliten och är enbart positivt för utvecklingen av ön i framtiden.
Efter pausen där det bjöds på kaffe och en macka eller muffins så var det dags för Kumlanytt att presentera sin ide.
Kumlanytt är en regional internetbaserad TV-kanal som bevakar Kumla.
Kumlanytt drivs av Lasse Litzen och Erik Lodetti, deras tanke var att det ofta inte finns någon ordentlig nyhetsbevakning på riktigt regional nivå.
Vi kan sitta i soffan och zappa mellan kanaler och få in bilder från hela världen men inte lokalt säger säger Lasse Litzen.
De har valt att hålla tekniken väldigt enkel och därför var det snabbt att starta upp TV-kanalen, tanken är att de gör längre reportage än de som vi är vana vid från TV-nyheter, istället för att ha ett inslag som är på ett par tre minuter så kan deras inslag vara upp till tio minuter, just för att få med den lokala förankringen.
De har även tecknat ett avtal med kommunfullmäktige i Kumla om att spela in deras sammanträden och sedan visa dagen efter och då har de styckat upp sammanträdet efter talare eller ärende så att det ska bli enkelt att hitta om specifika frågor.
Ett problem med att driva en TV-kanal på webben är att det är svårt att hitta annonsörer, de lokala handlarna är lite försiktiga och inte så ivriga på att annonsera på nätet, men de hoppas att det blir bättre med tiden och just nu driver de kanalen ideellt vilket känns ovanligt när det gäller IT och Internet.
Efter Kumlanytt var det dags för Opera på nätet genom att Rickard Gramfors berättade om Folkets hus och parkers satsning på att sända opera live från Metropolitan i New York på bland annat Kumla folkets hus som är det närmsta vi Örebroare har.
Folkets hus och parker har en film avdelning och tycker att det är viktigt att film även kommer ut på mindre orter och att de inte ska behöva vänta länge innan en film kommer, nu med den nya tekniken så går det enkelt att leverera filmer mellan de olika folkets hus som finns och kostnaden har även blivit lägre än förut när det var filmrullar som skulle distribueras.
Med den nya tekniken så går det även att visa mycket mer än bara film, opera och teater är andra konstformer som kan komma ut och nå en annan publik. I nuläget så har det Dramaten och Kungliga Operan som är med och sänder live föreställningar och en fördel är ju att deras publik kan bli så mycket större när man inte är tvingad att åka till Stockholm för att se en teater på Dramaten.
De har även sänt ishockeymatcher och det är speciellt uppskattat uppe i Norrland där det är långa sträckor emellan när det är borta match, enklare att gå till folkets hus och se bortamatchen än att åka dit och se på plats.
Opera från Metropolitan lockar stor publik, men genomsnittsåldern är hög så den stora utmaningen är att locka även yngre till folkets hus för att titta och nu kanske de har möjlighet genom att sända konserter för även det fungerar utmärkt att sända via satellit.
Avslutning på förmiddagens talare var Bengt Larsson som är bredbandssamordnare på Länsstyrelsen i Örebro.
Bengt Larsson inledde med en tillbaka blick genom att tala om att år 2000 så kom ADSL till Örebro och det var inte så många som nappade på erbjudandet om snabbt Internet men Örebro var först i landet.
På tre år så gick utvecklingen snabbt och utvecklingen går stadigt framåt, nu är Telia på frammarsch i Örebro med sitt projekt som kallas NEXT.
NEXT innebär att Telia erbjuder sina tjänster i 15 olika orter i Örebro län först ut var Grythyttan och av 210 som fick erbjudandet tackade 180 ja, så intresset finns även i mindre tätorter.
Bengt Larsson passade även på att ge en eloge till PTS för att de har hjälpt till ekonomiskt med utbyggnaden av fiber i Örebro län och han är tacksam för att de har trott på arbetet här.
Snart kommer 80 % av länet att vara anslutet men frågan är hur det blir med övriga 20% som inte bor i tätort utan på landet.
Den frågan måste lösas och det kommer inte att lösas genom de företag som finns idag eftersom det inte är någon vinst i att dra ut Internet till ensamma hus på landet, men LRF har ett projekt som heter Fiber to the farm som verkar lovande.
Bengt Larsson passade även på att informera om att när det grävs ner andra ledningar i markerna kan man ansöka om kanaliseringsstöd för att samtidigt lägga ner rör för bredband, stödet tar då 50% av kostnaden för grävandet, så alla som vet att det ska grävas någonstans passa på att ansöka för att förbereda för bredband på en gång.
Bengt Larsson är säker på att de ska klara av att få hela länet uppkopplat men han vet även att det kommer att krävas statlig hjälp för att klara av det inom tidsramen som är satt till 2013.
I de senaste budgetarna som har lagts både av regering och av Socialdemokrater har det inte funnits pengar vikta för nedgrävning av fiber, men han hoppas att det kommer i senare budgetar.
Årets moderator var Sten Renglin som arbetar på Länsstyrelsen i Örebro.
Kommentarer: