Publicerat: 2008-06-22
Midsommarfirande i Wadköping.
Midsommarfirandet hålls på stora torget i Wadköping och det var många som var intresserade och tittade när de olika folkdräkterna visades upp, lite tråkigt att vi i Örebro inte har någon dräkt som är enbart vår men här har tydligen varit ett för stort flöde av människor så vi har inte fått någon egen, men de visade upp dräkter från Stora Mellösa samt dräkter från övriga Sverige.
Vi fick oss även en uppvisning av olika danser, bland annat hambo och schottis.
De som hade uppvisningen var Örebro Folkdansgille som är en del av Svenska Folkdansringen.
Svenska Folkdansringen bildades 1920 och har i dag över 385 olika föreningar spridda i landet, deras mål är att sprida kunskapen om vår kultur till de yngre generationerna på ett naturligt sätt, därför har de verksamhet från 3 års ålder och uppåt, fast det varierar naturligtvis mellan de olika föreningarna hur deras arbete ser ut.
I Örebro Folkdansgille träffas på kulturens hus på Tullängsskolan minst en gång i veckan för att dansa och ha trevligt.
Trots det regniga vädret så var det många barn som dansade runt midsommarstången i små grodorna och andra välbekanta melodier. Under just dansen så visade inte vädret upp någon trevlig sida eftersom regnet var envist och inte ville sluta, men det verkade inte bekymra de som dansade, trots att dansledaren frågade om de skulle ta en paus så blev hon nedröstad av barnen som ville fortsätta dansa. Vi uppskattade att de fick fortsätta trots vädret och alla verkade nöjda.
Alla barn blev även bjudna på bulle och saft så de som inte ville dansa kunde passa på att fika lite, det verkade även som att många passade på att gå in i de olika husen där det finns utställningar i Wadköping för att undkomma regnet ibland och i Cajsa Wargs hus blev kryddorgeln väl använd under dagen.
Det var många som trots allt stannade till slutet av firandet i Wadköping och regn är något som faktiskt hör midsommarafton till på något sätt.
Att midsommarfirandet är en gammal tradition vet de flesta, likaså att det är en av de Svenska saker som är kända ute i världen.
Midsommarfirandet är en gammal tradition men själva midsommarstången är invandrad antagligen från Tyskland, i början var det antagligen eldar i stället men då det blev vanligt med eldningsförbud upphörde den traditionen nästan helt, nu finns den endast kvar på några få ställen i landet.
Det är lite svårt att få fram fakta om midsommarfirandet men de flesta verkar vara överens om att firandet är gammalt och att kristendomen försökte införliva den i sin anda precis som med julfirandet, men kanske inte lyckades lika bra. Hur det nu är med historien bakom så är det en trevlig tradition och väl värd att bevara till framtiden och firandet i Wadköping var väldigt trevligt att vara med på.
Kommentarer: