×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-04-28  

Cykelns dag 2008

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Örebro har fått nya ambassadörer.
Det är KIF som kommer fungera som cykelambassadörer
och föregå med gott exempel för alla Örebros cyklister.
Här får de en genomgåmg över de nya cyklarna från
Sportex.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Med sina västar från NTF syntes ambassadörerna tydligt.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Linda Nordin och Carina Sandström uppträdde på Hagadagen.
Hagadagen var ett av stoppen längs cykelslingan.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
I Varberga Centrum hittade vi Penny Bridge Cirkus
som underhöll förbipasserande.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Novi och Oskar var två av dem som lyssnade på
Sadija och Belma och tittade på modevisningen.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Sadija och Belma uppträdde under modevisningen.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Vid Svampen blev det långa köer av Örebroare.
Som tur var för de lite yngra fanns ballongclown och
ansiktsmålare på plats och roade under väntetiden.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Långa köer av intresserade Örebroare.
Kul att se att Svampen efter 50-år fortfarande
lockar stora skaror.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Medlemmar ur Nerikes fordons historiska var på plats
med sina bilar och många gick runt och tittade.

Cykelns dag i Örebro började med en grå och regntung himmel, som tur var så blev det inget regn utan solen tittade fram i stället.

På Olof Palmes torg var det start på den rundtur i Örebro som Eric Poignant cykelsamordnare i Örebro Kommun hade ordnat.
Cykelturen var cirka tre mil lång och gick runt Örebro så att de som cyklade hade en chans att se mycket av vår fina stad, trots allt är det ju så att man oftast håller sig inom samma område normalt när man är ute, men i dag fick man se en hel del olika sidor av staden.

Eric Poignant är alltså cykelsamordnare i Örebro Kommun och den som med hjälp av NTF med fler har ordnat cykeldagen och tanken är att visa att Örebro är en väldigt bra cykelstad.

På Olof Palmes torg fick även Örebros cykelambassadörer sina cyklar från sportex.
Cykelambassadörerna är KIF Örebros damlag och det var ett organiserat kaos när alla skulle få sin cykel inställd och provcyklad för första gången, de fick en liten utbildning i vad som gäller för cyklarna också så nu är det bara för laget att ge sig ut i trafiken och vara goda föredömen för cyklisterna i Örebro.

En liten pratstund med Lasse Lundberg från NTF och hans uppfattning var att cykelambassadörerna kan göra väldigt stor nytta, en hel del av deras uppdrag kommer att vara att besöka skolor och ungdomsgårdar för att informera om trafiksäkerhet för våra barn och ungdomar. Det är ju just i den änden vi behöver börja med att lära ut trafiksäkerhet tycker Lasse Lundberg, att få barn och ungdomar att vara trafiksäkra är viktigt och ambassadörerna har ofta lätt att få kontakt med ungdomar.
Nu är det väldigt olika beroende på vilken skola man går på hur mycket utbildning man får i trafiksäkerhet, eftersom det nu är upp till skolorna att beställa en informatör eller att använda materialet de får från NTF.
NTF har en kontaktperson på varje skola i länet men det är stor skillnad på hur mycket enskilda skolor lägger i tid på att lära elever om trafiksäkerhet vilket Lasse Lundberg tycker är synd eftersom den säkerheten är väldigt viktig och där kan vi enbart hålla med honom.

Vi fuskade lite under vår cykeltur och var inte heller med på tipspromenaden som ingick när man cyklade runt Örebro.

I stället för att cykla från Olof Palmes torg till mässan ute på Aspholmen så cyklade vi direkt till Haga centrum där de firade Hagadagen.
Hagadagen innebar trängsel i Haga centrum och det var ett varierat utbud, vi såg att Hyresgästföreningen och Svenska kyrkan hade bord tillsammans med flera andra. Vid borden kunde man få information eller bara stå och prata bort en stund, vi fick även lyssna på Linda Nordin och Carina Sandström.
Tyvärr hade vi inte möjlighet att stanna kvar och titta på Rockrullarna eller att besöka de som hade öppet hus under dagen.

Efter Haga så var det dags för Varberga där tyvärr Almby IK BMX-cyklister lyste med sin frånvaro, men Penny Bridge Cirkus var på plats i Varberga centrum och underhöll de förbipasserande med jonglering eller uppvisande av hur man cyklar på en enhjuling, naturligtvis var det även ballongfigurer åt alla barn som passerade.

Nästa stopp var Vivalla där NTF hade en representant som hade hand om en teknik bana där alla som ville hade möjlighet att testa sin skicklighet på cykeln.
I Vivalla var även KIF Örebros damlag i fotboll, de hade fullt upp med en stor skara barn som alla ville spela fotboll. Vi fick en liten pratstund med en av spelarna och hon tyckte precis som övriga i laget verkade tycka nämligen att det var roligt att få vara cykelambassadörer. De kommer bland annat att hjälpa till i den kurs för invandrar kvinnor som NTF håller i plus att de ska vara ute på olika fritidsgårdar runt om i Örebro fram till sommaren.

I Vivalla var det även full fart inne i Vivalla centrum där Sadija och Belma underhöll med en sång som de skrivit själva innan det var dags för en mode uppvisning, roligt att se modeller i olika storlekar. Som vanligt så drog arrangemang i Vivalla centrum ett rätt stor publik och två av de som var och tittade var Novi och Oskar.

Vårt sista stopp för dagen var Svampen som firar 50 år i år.
Att ta sig upp i Svampen var det inte att tänka på, men som tur var så fanns det saker att göra även utanför, Nerikes fordons historiska var på plats nedanför Svampen med flera olika gamla bilar och det var många som passade på att titta lite närmare på bilarna.
Bredvid ingången till Svampen fanns det även möjlighet för de mindre besökarna att få ett ballongdjur eller något annat från ballongclownerna och de hade fullt upp att göra hela tiden vi var där.

Utanför fanns även två informatörer, Yngve Persson som var en av de första guiderna på Svampen när den var ny och Eva Törnström från tekniska förvaltningen i Örebro Kommun. Enligt Eva Törnström så hade kön ringlat lång hela dagen och de hade haft fullt upp att göra, eftersom Svampen enbart kan ta 150 personer samtidigt så tog det tid för människor att komma in men dagen hade gått bra förutom det brandlarm som en av hissarna ställde till med tidigare på dagen, då hissen blev överhettad, men efter kontroll så fick hissarna fortsätta att arbeta.
Då vi inte kom upp i Svampen under dagen så nöjde vi oss att beundra den nerifrån och det går rätt bra det med. Det var lätt att säga att det var Svampen som drog flest besökare under dagen och enligt Eva Törnström så har det ingen gång tidigare varit så lång kö för att komma upp i Svampen tidigare.

Cykelns dag är ett trevligt initiativ och vi hoppas att den kommer tillbaka förhoppningsvis med fler stationer under vägen och med större tur med vädret.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar