×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-04-05  

Rockregn på Kulturhuset.

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.se
På fredagskvällen var det dags för Rockregn på Kulturhuset i Örebro. Rockregn är ett skolprojekt som har blivit utfört av Björn Wallberg och Simon Dahlberg, som går på rockgymnasiet i Örebro.
Tanken bakom Rockregn var att skapa en musiktävling som var bättre än de som redan finns, Björn Wallberg har själv deltagit i musiktävlingar och ville nu som ett skolprojekt skapa en musiktävling som är bättre än alla andra och de lyckades skapa en bra tävling.

Roligt att tävlingen hölls i A-salen på kulturhuset, de flesta band har spelat i B-salen men nu var det dags för en större och framför allt högre scen att spela på.

Startfältet var blandat och alla var tvungna att spela en cover av en välkänd sång, många hade valt ABBA:s Mama Mia och alla framförde sin cover på ett bra sätt. Black Mirror som var kvällens yngsta band hade i stället valt Teddybjörnen Fredriksson som är en av Lasse Berghagens klassiker och de fick alla i A-salen att sjunga med i refrängen.
Black mirror vann även titeln som next upcoming band och det har grabbarna gjort sig välförtjänta av, de är endast 13 år gamla och har redan hunnit med att tävla i talangen och är redan duktiga musiker och scenvanan kommer den också, ge grabbarna några år till på sig så kommer de vara en kraft inom musiklivet i Örebro och de förtjänade priset som lovande band, deras keyboardspelare Elmer Grandin fick även pris för bästa röj eftersom han headbangade en hel låt.

Alla banden som spelade under kvällen var riktigt bra och flera av dem gick därifrån med vinst i form av ett diplom.
Det delades bland annat ut diplom till en musiker i tre olika kategorier.
Bästa Gitarrist gick till Patric i Vicious Visions.
Bästa Trummis gick till Julius i Restriction Of Liberty som också kammade hem pris för bästa cover.
Bästa basist gick till Lars "Larsmeister" Dömstedt Dahlen i Taste Of Tomorrow. Taste Of Tomorrow vann även kategorin bästa egna komposition.
Coolaste band gick till Believing Carlos och andra priset som var publikens val vanns av Our Last Breath som förutom ett diplom får en hel dag i studion för att spela in sin musik.

Jurymedlemmar var Johannes Nilsson och Olle Österberg.
Johannes Nilsson arbetar som rockmusikkonsulent för Örebro läns bildningsförbund och har bland annat som uppgift att stimulera musiklivet och hjälpa till att skapa spelningstillfällen runt om i Örebro län.

Olle Österberg var trummis i det svenska punkbandet Hans & Greta som spelade runt om i Sverige mellan 1992 - 1997.
Juryn tyckte att de hade en svår uppgift och de hade en rätt lång överläggning innan priserna delades ut, vilket är förståeligt eftersom det var stor musikalisk skillnad på artisterna.

Första priset Slutligen, vanns välförtjänt av Robin William-Olsson som förutom en check på 3000 kronor även fick en hel dag i en inspelningsstudio. Robin William-Olsson vann även priset som bäste sångare med motivering från juryn att det är inte så enkelt att vara ensam på scen med en gitarr och ändå imponera, men det gjorde han tydligen.

Robin spelade Over the rainbow som cover och han gör den väldigt bra, jag hade inte räknat med att få höra publiken hjälpa till att sjunga refrängen, men det gjorde den så att det ekade i A-salen. Robin är oerhört duktig på scen och det kan inte ha varit lätt att gå ut där som den ende soloartisten på hela kvällen, han var väldigt nöjd och överraskad när kvällen var slut men han förtjänade sina två stora priser och vi önskar honom lycka till i framtiden.

Det var många i publiken och nästan alla band lyckades få ett bra gensvar, att ha alla band att göra en cover var en bra ide och ett uppskattat inslag, speciellt Teddybjörnen Fredriksson var uppskattad. Men även att få höra lite ovanliga versioner av Mamma Mia var roligt, banden hade arbetat med låtarna för att göra dom till sina egna och det är roligt att höra, normalt så brukar covers inte bli så omgjorda när det är ett tävlingsmoment men det var de under kvällen.

Björn Wallberg och Simon Dahlberg var konferencierer under kvällen och gjorde ett utmärkt arbete på scen, de hade en liten pratstund med en medlem av nästan varje band efter att de spelat och allt mellanprat fungerade utmärkt, grabbarna hade inte bestämt något direkt av vad de skulle göra utan tog det som det kom och det fungerade utmärkt.
Det enda som inte fungerade riktigt som de tänkt var att banden var snabbare på och av scenen än vad de räknat med vilket gjorde att det blev en väntan på sista bandet som hade åtaganden innan tävlingen, som tur är så fick vi lite spontan underhållning av Björn Wallberg när han klev ut på scen med en gitarr och bland annat framförde Kela med mig ur punkbandet Blixtlås repertoar.
Tur var väl att Björn inte var med i tävlingen själv för då hade han säkert vunnit publikens val eftersom den avgjordes av en decibelmätare.
Hela publiken samlades framför scen och sjöng med i låtarna och det verkar som att Blixtlås är saknade, fast jag kan ju erkänna att jag tyckte att det var synd att de lade ner bandet, skulle gärna ha hört dem fler gånger.

Kvällen fungerade alldeles utmärkt och Björn Wallberg och Simon Dahlberg har gjort ett projektarbete som blev verkligt lyckat, när jag pratade med Simon Dahlberg efter tävlingen så var han nöjd och på frågan om han kan tänka sig att göra om Rockregn så var svaret visst det här var kul, han hoppas att Rockskolan fortsätter att ha några som gör det här som projektarbete även i framtiden eftersom det blev så lyckat och det är en önskning som jag håller med om, kul att få en så stor bredd på musikerna i en tävling och allt fungerade som det skulle.

Ungdomsscenen i Örebro är mycket intressant beroende på bredden av olika musikstilar.
Rockregn var extra intressant eftersom det var ett helt nytt koncept som uppenbarligen gick hem hos publiken och en chansning är att den har en framtid för sig om den kommer tillbaka.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar