×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Återbruk lockade många.


S, KD och C i fortsatt samarbete i Örebro kommun.


Seniorfestivalen 2018 invigd.


Liberalparty vid Demokratitorget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-12-10  

O Helga Natt.

© 2007 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2007 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2007 Johan Gullberg - knytpunkt.se
© 2007 Johan Gullberg - knytpunkt.se
Söndagen den 9 december var det dags för den sjunde upplagan av O, Helga natt på Stortorget i Örebro.

Kvällen inleddes med rådhusets klockspel och öppnandet av den 9de kalenderluckan, Rådhuset i Örebro har i år för första gången fått vara en adventskalender, 24 av rådhusets fönster mot Stortorget är luckor och det är olika konstnärer som har fått i uppdrag att skapa det som finns bakom luckorna.

Strax efter 17 så började O, Helga natt från den stora scenen framför Nikolaikyrkan på Stortorget, Nikolaikyrkan som för kvällen hade fasaden mot Stortorget upplyst med blått, vitt och lila ljus.

Charlotte Perrelli var den som ledsagade oss genom programmet och under allsången fick hon hjälp av Solveig Ågren att dirigera publiken, Solveig Ågrens är dirigent för kören Stella som har varit ett stående inslag under alla O, Helga natt konserter på Stortorget.
I år fick de även en förstärkning på slutet av en gospelkör, allt för att skapa julstämning, dirigent för gospelkören var Joakim Arenius som tog en stor plats på scen eftersom han inte kan stå still utan hela tiden är i rörelse och han dirigerar kören med hela kroppen.

Först ut på scen av artisterna för året var bröderna Magnus och Henrik Rongedal som framförde September. Det märks att bröderna Rongedal är vana att stå på scen och de är trevlig att både se och höra, personlighet har de båda två och de fyller upp scenen bra.

Bröderna Rongedal fick sitt allmänna genombrott i Så ska det låta men det märks tydligt när man ser dem på scen att de inte är nybörjare och de har arbetat med ett flertal av landets stora artister, roligt att se att de klarar sig lika bra som huvudpersoner som de gör när de arbetar med andra.

En av de andra stora artisterna under kvällen var Malena Ernman som är en hyllad operasångerska som kan mycket mer än opera.
Malena Ernman och bröderna Rongedal framförde en väldigt rolig och bra version utav Tomtarnas julnatt, Malena Ernman sjöng med hela operarösten och bröderna Rongedal hängde med riktigt bra, roligt att se artister som vågar ha roligt på scen och som använder hela kroppen och mimik för att bjuda publiken på något extra.

Allsången inleddes med en psalm från 1700-talet nämligen Hosianna, Davids som följdes av Betlehemsstjärna eller som Charlotte Perrelli så riktigt påpekade att den har två namn och det vanligaste är faktiskt Gläns över sjö och strand som är de inledande orden på texten.

Charlotte Perrelli gjorde att alldeles utomordentligt jobb med att vara allsångsledare och programledare, det märks att hon har vanan inne och hon började kvällen med att berätta att hon var med på O, Helga natt för tre år sedan men då som artist, men vi fick ett sångnummer framfört av Charlotte Perrelli också.

Charlotte Perrelli såg ut att trivas som programledare och pratet mellan musiken hade hon lagt ner arbete på utan att för den skull få det att låta inövat. Hon berättade bland annat att När juldagsmorgon glimmar är en av hennes egna favoriter eftersom hennes pappa brukade spela den på julaftonens morgon.

Den artist som blivit framröstad till att få framträda på O, Helga natt i år var David Karlsson från Lindesberg och han verkade inte vara ett dugg nervös när han klev ut på den stora scenen och framförde en tämligen nyskriven låt av David Phelps.

David Karlsson blev framröstad på Sveriges radio Örebro av drygt 8000 röster fick David Karlsson hela 5000 så det var många som tyckte att han skulle sjunga och det märktes även när han kom ut på scen för då blev det applåder från publiken.

Jag upptäckte en nackdel med att få tillgång till mediediket framför scenen och det var att jag inte kunde höra allsången från publiken eftersom högtalarna tog över, men jag hoppas att det var så mycket allsång som det brukar vara, jag såg att många sjöng med i de vanligaste julsångerna så som Hej tomtegubbar och Pepparkaksgubbar.

Malena Ernman bjöd även publiken på en väldigt bra framförd Ave Maria och det är lätt att förstå att hon är eftertraktad på operor över hela världen, Malena Ernman framför verkligen all musik med hela kroppen och är väldigt uttrycksfull när hon står på scenen.

När det blev dags för Nu tändas tusen juleljus så var det även dags för publiken att tända ljusen de inhandlat av Ge för livet och det var många som handlat tärnljus för en god sak, i år så ska pengarna Ge för livet samlar in gå till hiv/aids drabbade i Zambia.

Årets upplaga av O, Helga natt var bra, hög standard på artister, artister som bjuder på sig själva och vågar ha roligt på scen.

Det var många som tagit sig till Stortorget för att titta på O, Helga natt i år drygt 26 000 människor var samlade och det var nytt rekord för konserten, det visar att O, Helga natt har etablerat sig som en tradition som Örebroare uppskattar.


Tillbaka

Kommentarer:

2007-12-10 17:44:41   Av: Håkan E

Kanonfina bilder!

2007-12-10 17:46:20   Av: Johan

Tackar Håkan

Lämna en kommentar